18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCombinatul Oltchim are mari probleme financiare

Combinatul Oltchim are mari probleme financiare

Ministerele Economiei şi Finanţelor încearcă să găsească o soluţie pentru Oltchim. Compania are nevoie de garanţii de stat, dar şi de aprobarea CE.

Ministerele Finanţelor şi Economiei trebuie să găsească soluţii pentru aprobarea de către Comisia Europeană a garanţiilor de stat pentru Combinatul chimic Oltchim, a anunţat vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei de ieri a coaliţiei guvernamentale.
Flutur a afirmat că titularii celor două ministere au fost mandataţi de conducerea celor două partide guvernamentale să găsească o soluţie pentru acordarea de garanţii de stat pentru Oltchim, dar şi pentru procedurile de aprobare a acestor garanţii de către Comisia Europeană.
„Primul-ministru a cerut găsirea unor soluţii privind garanţiile de stat şi procedurile de aprobare a acestor garanţii de către Comisia Europeană, pentru ca această unitate să poată funcţiona în perioada care urmează“, a declarat Flutur, la finalul şedinţei coaliţiei.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a împrumutat 700.000 de euro de la sucursala din România a GarantiBank International NV, pentru finanţarea activităţii curente. Contractarea creditului, cu scadenţa în luna mai 2010, a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al companiei pe 22 aprilie, se arată într-un raport al combinatului, transmis, săptămâna trecută, Bursei de Valori Bucureşti.
„Garantarea acestui împrumut se realizează cu gaj asupra tuturor conturilor deschise de societate la bancă, bilet la ordin în alb şi cesiuni de creanţe“, se arată în raportul Oltchim.
Combinatul a raportat pierderi de 28 de milioane de lei în trimestrul I 2009.
Compania a înregistrat pierderi de 28,1 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decât cele din intervalul similar al anului trecut, după ce afacerile sale s-au comprimat cu 39%, a anunţat societatea la sfârşitul lunii aprilie.
Valoarea totală a garanţiilor de stat ce vor fi acordate în 2009 este de şase miliarde de lei, potrivit ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară.
Grupul are investiţii de aproape 600 de milioane de lei în 2009
Compania a bugetat pentru acest an investiţii în valoare de 576,8 milioane de lei, dintre care 500 de milioane de lei din credite. Totodată, directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu, a declarat la începutul lunii martie, că Oltchim are în plan contractarea unor credite de 480 de milioane de euro.
Oltchim este deţinută majoritar de stat, structura acţionariatului fiind împărţită între Ministerul Economiei – 54,79%, Petro Carbo Chem SE  Germania – 12,15%, persoane fizice – 17,2% şi alte persoane juridice – 15,8%.
Cele mai recente tranzacţii cu acţiunile Oltchim au avut loc joi, la preţul de 0,242 lei pe unitate. Capitalizarea combinatului chimic este de 83,01 milioane de lei.
La începutul săptămânii trecute, aproximativ 2.000 de salariaţi ai combinatului au protestat, reclamând neacordarea garanţiilor de stat promise. „Preşedintele Traian Băsescu, ministrul de finanţe şi cel al economiei au promis, pe rând, că nu ne vom pierde locurile de muncă şi că vom obţine, cu acordul UE, un credit garantat de stat de 100 de milioane de euro. Prin aceste acţiuni de protest îi atenţionăm că a venit vremea să se ţină de cuvânt“, declara Mihai Diculoiu, liderul sindicaliştilor de la Oltchim. El a mai declarat că, în acest an, cifra de afaceri a companiei a scăzut dramatic. „De la 55 de milioane de euro, în 2008, cifra de afaceri este acum de 18 milioane de euro, o scădere dramatică şi alarmantă“, a spus liderul sindicatului, adăugând că salariile vor fi diminuate. „În curând, salariile ar putea fi diminuate cu 15%, după ce, în acest an, pentru prima dată de la revoluţie, nu s-a acordat primă de Paşte“, a precizat Diculoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS