15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu vrea restituirea în natură

Tăriceanu vrea restituirea în natură

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat ieri împotriva modificării legilor proprietăţii, în sensul renunţării la principiul restituirii în natură a imobilelor confiscate abuziv de comunişti, el susţinând punctul de vedere al preşedintelui Băsescu şi criticând decizia aleşilor. „Credem că, odată cu modificarea Constituţiei şi cu înscrierea în mod explicit a garantării proprietăţii, nu putem să avem ezitări în ceea ce înseamnă restituirea proprietăţilor confiscate abuziv în perioada comunistă. Proprietăţile care există în natură trebuie restituite ca atare, aşa cum funcţionează legea în prezent“, a menţionat Tăriceanu. El a adăugat că pentru celelalte proprietăţi există posibilităţi de compensare şi de despăgubire „moderne şi adaptate“ pentru foştii proprietari prin Fondul Proprietatea – fie în numerar, fie în acţiuni.

Premierul, de acord
cu preşedintele

Senatorii au respins săptămâna trecută obiecţiile de fond ale preşedintelui Băsescu privind Legea caselor naţionalizate, menţinând prevederile potrivit cărora nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995.
În textul actului normativ a rămas prevederea că, în cazul în care imobilul a fost vândut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, persoana îndreptăţită are dreptul numai la măsuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare întregului imobil, teren şi construcţii. De asemenea, dacă persoanele îndreptăţite au primit despăgubiri potrivit Legii nr. 112, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele inflaţiei, şi cea corespunzătoare de piaţă a imobilului.
Proprietarii ale căror contracte de vânzare-cumpărare, încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor. Teoretic, senatorii au eliminat numai articole considerate oricum inutile ori sintagme neclare, dar care nu au afectat conţinutul legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII