15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia nu cere sancţiuni pentru Rusia

România nu cere sancţiuni pentru Rusia

Liderii Uniunii Europene s-au reunit ieri, în cadrul unei întâlniri extraordinare, consacrată intervenţiei Rusiei în Georgia şi recunoaşterii independenţei regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, înaintea plecării la Consiliul European Extraordinar pe tema Georgiei, că România nu va cere impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, apreciind că UE trebuie să negocieze cu aceasta soluţiile pentru regiunea Mării Negre. „Vă pot spune că România nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, pentru că acestea nu vor face decât să îngheţe situaţia actuală, să creeze premise de tensiune în continuare. Uniunea Europeană trebuie să negocieze soluţiile din regiunea Mării Negre cu Federaţia Rusă şi împreună cu aceasta să ajungă la soluţii care respectă dreptul internaţional în Consiliul de Securitate“, a declarat Băsescu.

Situaţie fără precedent

 

Şeful statului a remarcat că în prezent se înregistrează o situaţie „fără precedent după cel de-al doilea război mondial“, precizând că atât în Kosovo, cât şi în Osetia de Sud şi în Abhazia se încalcă deciziile Consiliului de Securitate privind integritatea teritorială. „Trebuie evitat să intrăm într-o zodie, într-o perioadă nefastă, în care hotărârile Consiliului de Securitate nu mai sunt respectate de statele membre ONU şi de marile puteri. Garanţia pentru statele mici şi mijlocii este respectarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional“, a spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că România va distribui o analiză statelor membre UE şi NATO privind situaţia din regiunea Mării Negre, fără ca documentul să se rezume exclusiv la situaţia din Georgia.

Preşedintele Băsescu a menţionat şi o serie de propuneri pe care România le va face pentru soluţionarea crizei din regiune. Ţara noastră va propune ca UE să readucă în discuţia Consiliului de Securitate al ONU ansamblul problematicii conflictelor îngheţate din zona Mării Negre, inclusiv Kosovo, a precizat şeful statului.

„În acelaşi timp, plecând de la realitatea că mecanismele de menţinere a păcii au fost ineficiente, cele stabilite la începutul anilor ’90 – şi acest lucru se vede şi în Osetia de Sud, şi în Abhazia, cum de altfel se vede şi în Transnistria – n-au dus la soluţionarea problemelor de securitate, vom propune înlocuirea mecanismelor de asigurare a păcii în aceste regiuni. De asemenea, vom susţine creşterea rolului NATO în regiunea Mării Negre. Vom solicita ca Uniunea Europeană să ceară Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor de la Istanbul, din 1999, cu privire la retragerea forţelor militare din Transnistria şi Osetia de Sud“, a arătat Băsescu.

 

Cu ochii pe Moldova

 

De asemenea, şeful statului a vorbit despre importanţa continuării proiectelor energetice din regiune, precizând că „este esenţial ca UE să sprijine evitarea izolării Georgiei şi Azerbaidjanului“.

Băsescu a adăugat că România va cere, totodată, acordarea unei pespective europene pentru Republica Moldova, lucru care ar putea fi realizat prin începerea şi accelerarea negocierilor în vederea încheierii unui acord de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. „De asemenea, rămânem consecvenţi şi susţinem acordarea unui termen de aderare pentru Georgia şi Ucraina. Credem că este necesară realizarea unui parteneriat Uniunea Europeană – Azerbaidjan, pentru că Azerbaidjanul şi Georgia sunt ţările-punte către resursele energetice din zona caspică“, a mai spus Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII