16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBerceanu renunţă la mandatul de consilier

Berceanu renunţă la mandatul de consilier

Învinşi sau câştigători, candidaţii principalelor partide la alegerile locale din Dolj au încercat să-şi explice motivele care au dus la rezultatul votului de duminică. În timp ce învingătorii savurează victoria, învinşii caută încă răspunsul la întrebarea ce pare mai degrabă retorică: De ce am pierdut?

 

Antonie Solomon răsuflă acum uşurat. Deşi sondajele de opinie îl dădeau câştigător din primul tur la diferenţă mare de voturi faţă de urmăritor, primarul Craiovei nu a stat liniştit. Vorba aceea: una e sondajul, alta realitatea. În cele din urmă, numărătoarea voturilor a confirmat victoria acestuia încă din primul tur de scrutin, aşa cum reieşea şi din sondajul de opinie realizat de IMAS la cererea GdS. „Acum mă simt mai relaxat. Cred că electoratul s-a maturizat. Eu am evitat circul şi bălăcăreala“, a spus Solomon. Acesta a precizat că nu şi-a ales încă echipa de viceprimari, dar ştie sigur pe cine nu vrea. „Nu-i voi accepta viceprimari pe Nedelescu şi Iordache. Nedelescu a avut şansa lui şi şi-a bătut joc de ea. Pe Groza nu-l voi accepta niciodată. Eu îmi aleg viceprimarii dintre cei 15 consilieri PD-L aleşi, dar cred că un post îl voi da opoziţiei, să-i pun la treabă“, a completat primarul Craiovei.

Principalul său contracandidat, Gheorghe Nedelescu, nu a putut fi contactat, în ciuda insistenţelor redactorului GdS.

 

Groza: E complicat să explic de ce am pierdut

 

Ionel Groza, candidatul PNL, clasat pe locul al treilea, pune eşecul de la alegerile pentru primărie pe seama oamenilor. Aflat la o distanţă astronomică de câştigător, acesta a obţinut mai puţine voturi chiar şi decât propriul partid în cursa pentru consiliul local. Oftica lui Groza este cu atât mai mare cu cât acesta a venit în campania electorală cu un contract între el şi cetăţenii Băniei, pe care l-au semnat aproximativ 40.000 de persoane. Adică de aproape şapte ori mai multe decât cele care l-au votat. „Aşa au dorit cetăţenii. Noi am făcut campanie cum am ştiut. Nu ştiu de ce există o diferenţă atât de mare între numărul de contracte pe care echipa mea le-a semnat cu alegătorii şi numărul de voturi pe care le-am obţinut. Este complicat să dau un răspuns. Se pare că oamenii nu au avut încredere în contract. Probabil nu sunt pregătiţi să aibă o înţelegere fermă cu candidatul“, a explicat Groza.

Cât priveşte funcţia de viceprimar, candidatul PNL spune că va pune condiţii pentru a veni la primărie, în condiţiile în care Solomon nici nu vrea să audă de el. „În privinţa funcţiei de viceprimar, încă nu mi-am pus problema. O voi accepta doar dacă primarul îşi asumă contractul pe care l-am prezentat în campanie“, a precizat Groza.

 

Berceanu, totul sau nimic

 

La ora scrierii acestui articol, Radu Berceanu era marele perdant al alegerilor din Dolj în favoarea lui Ion Prioteasa, actualul preşedinte al CJ. Înfrângerea lui Berceanu se prefigura încă de la primele ore ale dimineţii. Deşi nu fuseseră centralizate decât jumătate din voturile pentru şefia CJ, el ştia că pierduse. Şi avea şi o explicaţie pentru asta. „La consiliul judeţean s-a votat după primari, adică acolo unde PSD a avut edili-şefi, populaţia a votat cu Ion Prioteasa. Am sperat că în oraşe lumea va vota altfel. La Craiova ar fi trebuit să se compenseze votul de la sate, ceea ce nu s-a întâmplat. Sunt două vorbe din bătrâni: electoratul are întotdeauna dreptate şi electoratul îşi merită soarta şi conducătorii“, a spus Berceanu.

Demisionar din Senat şi pierzător al alegerilor de la vârful CJ Dolj, Berceanu a rămas doar cu funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PD. Ce va face pe viitor? Va renunţa la mandatul de consilier. „Nu mă interesează nici unul dintre posturile de consilier local sau judeţean. În privinţa candidaturii pentru parlament, o să văd“, a spus acesta.

Deşi liderii de la Bucureşti ai PD-L au spus că vor decide dacă sancţionează pe cineva pentru rezultatul alegerilor, Berceanu nu se teme că lui i se va întâmpla acest lucru. Antonie Solomon a spus că îl nemulţumeşte rezultatul de la CJ. „Nu-mi convine că Berceanu nu a câştigat CJ Dolj. Eu am tras cât am putut să iasă el preşedinte, dar mă supun electoratului“, a spus primarul Craiovei.

 

Prioteasa: Am pus berile la rece

 

La polul opus, Ion Prioteasa era ieri numai un zâmbet. Pentru a doua oară preşedinte al CJ Dolj, el a declarat că ştia de duminică seară că a câştigat alegerile, dar a dorit să aştepte rezultatele de a doua zi. „Am pus berea la rece de aseară, dar am aşteptat. Nu m-am putut bucura pe deplin, din cauza rezultatului de la primărie, dar cred că nici Antonie Solomon nu s-a bucurat ca să-l menajeze pe Radu Berceanu“, a spus Prioteasa.

Cât despre Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL la CJ Dolj, clasat pe locul al treilea, principala sa grijă nu era că a pierdut, ci cu cât a pierdut. Semn că nu a crezut nici o clipă că are vreo şansă să ajungă preşedintele CJ Dolj. „Mă uitam pe situaţiile cu voturile şi vreau să vă spun că am obţinut mai mult decât a fost dat la televizor şi în ziare“, a spus Oprea, referindu-se la diferenţa dintre exit-poll-ul comandat şi prezentat de TV Oltenia şi numărătoarea oficială a voturilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

61 COMENTARII