18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrea săraci pentru muncă mecanizată

Prea săraci pentru muncă mecanizată

Cota de piaţă a ultimilor doi producători de tractoare rămaşi în România nu este optimistă, semn că preţurile utilajelor agricole sunt greu de suportat de fermieri. Totuşi, specialiştii spun că, în Dolj, numărul utilajelor este suficient.

Există sate unde oamenii îşi ară pământul cu plugul, folosindu-şi propriile animale. Situaţia nu poate fi însă generalizată pentru că multe munci sunt realizate cu ajutorul utilajelor agricole, prin bunăvoinţa vecinilor mai înstăriţi sau a societăţilor care prestează diverse servicii.

„Am 193 de lei pensie. Banii de la UE îi oprim pentru pământ, că se munceşte greu, şi am fost obişnuiţi să nu-l lăsăm în paragină. Nu e convenabil, dar ce să facem dacă Dumnezeu ne-a blestemat să dăm cu sapa?“, a spus Costina D., din Malu Mare.

 

Au apărut utilaje care fac treaba a zece tractoare mai mici“

 

Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, în judeţ sunt aproximativ 7.800 de tractoare. La acestea se adaugă pluguri (aproximativ 6.700 de bucăţi), grape şi discuri (cam 4.700), sămănători de păioase (230), semănători prăşitoare (2.400), cultivatoare (1.700), maşini de erbicidat (600), combine de păioase (2.000), remorci (3.400). Acestea aparţin atât societăţilor care nu fac prestări de servicii externalizate, cât şi unor unităţi care fac numai prestări de servicii, dar şi persoanelor fizice care mai întâi fac lucrările necesare pentru propriul pământ şi apoi prestează şi servicii. „Nu se mai poate spune că este necesar un anumit număr de tractoare. Au apărut utilaje performante, care fac treaba a zece tractoare cu o capacitate mai mică“, a declarat Traian Bulată, directorul adjunct al DADR Dolj, care a precizat că utilajele din judeţ sunt suficiente pentru a se practica agricultura în condiţii bune.

 

„Trebuie reglementat sistemul de sprijin“

 

Potrivit reprezentanţilor DADR Dolj, marea problemă este sărăcia.

„Trebuie reglementat sistemul de sprijin“, a declarat Cornel Popa, directorul DADR Dolj. Acesta a explicat că, din cauza lipsei banilor şi a terenurilor improprii pentru agricultură (nisipoase), porţiuni din terenul judeţului vor rămâne necultivate. „Din cele 488.000 de hectare, cam 50.000-60.000 vor rămâne necultivate. Din această categorie fac parte terenurile nisipoase, unde nu prea se obţine recoltă, mai ales că sistemul de irigaţii este îmbătrânit“, a precizat Cornel Popa.

„Alt motiv este şi acela că proprietarii de teren sunt foarte răspândiţi. Sunt persoane care şi-au dobândit dreptul de proprietate, dar stau la oraş, aşa că terenurile lor rămân necultivate“, a precizat Traian Bulată.

Producţie bună de grâu

Potrivit informaţiilor primite de la DADR Dolj, starea de vegetaţie a grâului este foarte bună. Nu este exclus ca producţia de grâu să fie optimă anul acesta. „Pentru prima oară în ultimii 10-15 ani, tot grâul a fost semănat în perioada optimă (până pe 31 octombrie)“, a spus Bulată.

 

147.000 de tractoare în România

Potrivit site-ului business.rol.ro, la nivel naţional există 147.000 de tractoare, din care 86% au gradul de uzură depăşit de foarte mult timp. „Preţul unui tractor autohton este cuprins între 14.000 şi 66.000 de euro, iar unul second hand se poate vinde şi cu 2.500 de euro“, notează site-ul mai sus-menţionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU