18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la alianţele politice

Liber la alianţele politice

Conducerile PNL şi PSD au permis organizaţiilor din teritoriu să se alieze cu oricine, chiar şi cu PD-L, numai să obţină puterea.

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat ieri că, aşa cum PD şi-a scos din statut prevederea care excludea o alianţă politică cu PSD, şi organizaţiile liberale sunt libere să se asocieze inclusiv cu social-democraţii, pentru formarea majorităţilor necesare bunei administrări.

„În partid există întotdeanuna curente de opinie diverse. Unii dintre colegii noştri şi-au pus această întrebare: putem să facem alianţe cu oricine sau nu? În momentul în care am constatat că PD şi-a scos din statut interdicţia pe care şi-o impusese de a face vreo alianţă politică cu PSD, nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral sau politic pentru care PNL nu ar putea să facă (alianţe cu PSD-n.r.)“, a afirmat Tăriceanu.

„În principiu, organizaţiile noastre au libertatea să decidă în plan local care sunt alianţele cele mai bune, în aşa fel încât administraţia să funcţioneze“, a argumentat premierul ideea că PNL este interesat de a realiza o administraţie eficientă.

Încă de vineri, vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a anunţat public că organizaţiile teritoriale ale partidului sunt libere să colaboreze cu oricare altă formaţiune de pe scena politică, inclusiv cu PD-L, dacă acest lucru le-ar putea îmbunătăţi rezultatele la alegerile locale din acest an.

 

PSD, pregătit pentru orice alianţă

 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a anunţat tot ieri că nu există directive de la centru în legătură cu posibile alianţe locale în care să se angajeze filialele şi că asemenea demersuri nu pot fi blocate de partid.

„Nu există o directivă de la centru. La nivelul comunităţilor locale pot exista înţelegeri, nimeni nu poate bloca o acţiune politică de un anume fel, dar de la sediul central nu vor fi transmise nici un fel de astfel de semnale. Vom avea o atitudine de partid de opoziţie faţă de oricare alt partid de dreapta“, a declarat vicepreşedintele PSD.

Întrebat dacă nu există o contradicţie între asumarea statutului de partid de opoziţie faţă de PNL şi colaborările la nivel local, Diaconescu a declarat că „vom vedea dacă intră în contradicţie“.

 

UDMR nu vrea cu PRM

 

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri că UDMR va avea propriii candidaţi la consiliile judeţene în zonele cu o populaţie maghiară de peste 15%, iar Uniunea va face alianţe locale cu toate partidele parlamentare, cu excepţia PRM.

„Am recomandat organizaţiilor noastre ca în judeţele unde avem o populaţie de peste 15% de origine maghiară, în mod obligatoriu va trebui să avem propriul candidat pentru consiliile judeţene“, a spus Marko Bela. Preşedintele UDMR a exclus orice posibilitate de colaborare cu PRM, însă Uniunea este deschisă alianţelor locale, în primul rând cu actualii parteneri de guvernare de la PNL. „Bineînţeles că nu există nici o ipostază în care noi am putea colabora cu PRM. În principiu, putem colabora cu partidele parlamentare şi cu partenerii noştri de coaliţie, dar vom decide de la caz la caz“, a precizat Marko Bela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS