15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajatorii de tineri îşi cer drepturile

Angajatorii de tineri îşi cer drepturile

Pentru că pot beneficia de anumite facilităţi fiscale dacă angajează elevi şi studenţi, o parte din angajatorii doljeni s-au conformat şi au încadrat tineri în muncă. Până acum, au solicitat banii cuveniţi cinci agenţi economici.

Agenţii economici care au angajat elevi pot solicita subvenţii.

„Conform Legii nr. 72/2007, privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, agenţii economici care încadrează în muncă elevi şi studenţi în perioada vacanţei, pentru o perioadă de maximum 60 de zile, beneficiază de un stimulent lunar de 50% din salariul minim brut garantat în plată (în 2007 este de 390 de lei)“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea executivă adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Cine primeşte subvenţia

Potrivit normelor metodologice de aplicare a acestei legi, acest stimulent financiar lunar se acordă de la data începerii perioadei de vacanţă, stabilită potrivit legii (dacă încadrarea s-a făcut la acea dată) sau, după caz, de la data încadrării în muncă a elevilor/studenţilor (în situaţia în care încadrarea în muncă a acestor categorii de persoane este ulterioară datei începerii perioadei de vacanţă) şi până la data ultimei zile, inclusiv, din perioada de vacanţă. „Acesta este primul an în care se acordă această subvenţie. Agenţii economici vor primi subvenţia cu data încadrării în muncă a angajatului, chiar dacă dosarul l-au depus la noi mai târziu“, a afirmat Daniela Neagoe.

Conform legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei, precum şi angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut de lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic, nu beneficiază de acest stimulent financiar. „În vederea acordării acestui stimulent financiar, angajatorii încheie cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studentilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie“, specifică HG nr. 726/2007. Firmele care doresc să beneficieze de această subvenţie trebuie să aibă în vedere faptul că pot să angajeze elevi şi studenţi în perioada de vacanţă, prevăzută de lege, cu un contract individual de muncă pe durată determinată sau cu un contract de muncă temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este mai mică decât durata vacanţei.

Cinci firme doljene solicită bani pentru angajaţi tineri

Cinci agenţi economici din Dolj au solicitat până acum această facilitate fiscală, după ce au angajat opt elevi şi cinci studenţi. „Cred că sunt mult mai mulţi agenţi economici care au angajat elevi şi studenţi. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că toate măsurile active nu au succes în momentul în care sunt aprobate, ci cu timpul, când oamenii încep să discute despre ele“, a afirmat Neagoe. Aceasta a explicat că astfel de subvenţii sunt binevenite atât pentru angajatori (orice subvenţie îi avantajează), cât şi pentru tineri. „E bine pentru tineri să se angajeze din timp pentru că astfel se obişnuiesc cu un loc de muncă, ştiu la ce să se aştepte şi devin mai responsabili“, a adăugat directoarea adjunctă a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS