22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţie penală sub protecţia primăriei

Asociaţie penală sub protecţia primăriei

Zeci de familii sunt jecmănite pe faţă de conducerea Asociaţiei de proprietari nr. 1 Cerna cu girul Primăriei Craiova. Funcţionarii publici sunt de două ori părtaşi la lucrarea penală: o dată că au trecut cu vederea abuzul şi a doua oară că au minţit opinia publică declarând că au rezolvat problema oamenilor furaţi.

Asigurările oficialilor că problema craiovenilor din Asociaţia 1 Cerna, obligaţi să plătească lunar 15,5 lei pentru acoperişul unui bloc în care ei nu locuiesc, se rezolvă s-au dovedit momeli de închis gura presei şi de mascat oful contribuabililor. În realitate, locatarii din blocurile a 5 şi a 7, dar nu numai, achită în continuare cheltuielile pentru execuţia acoperişului blocului a 11 şi sunt înştiinţaţi ce plăţi au de făcut la întreţinere de un administrator aflat sub urmărire penală, dar protejat de un şef de serviciu din Primăria Craiova. Menţionăm că scandalul de la Asociaţia nr. 1 Cerna a ajuns în atenţia presei prin proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, demarat de Gazeta de Sud în noiembrie 2006. Cazul acoperişului a fost exemplul de neglijenţă şi abuz cel mai vehiculat de oamenii veniţi să ceară sprijin celor pe care i-au ales şi care acum le promiteau că îşi vor primi banii înapoi. Ei au fost însă păcăliţi: administratorul care a decis repartizarea cheltuielilor pentru acoperişul unui bloc la proprietarii celorlalte blocuri are încă atestat, deşi primăria i-l putea ridica, iar controlul efectuat de funcţionarii publici la insistenţele presei a fost de fapt o vizită de curtoazie. Şeful Serviciului coordonare asociaţii, Marian Giubelan, a recunoscut luni că nu a luat nici o măsură împotriva administratorului Lavinel Ghiţă, de la Asociaţia nr. 1 Cerna, scuzându-şi neintervenţia: „Administratorul este deja suspendat de comitetul executiv. Aşteptăm o Adunare Generală a asociaţiei, unde probabil se vor mai rezolva nişte lucruri“.
În privinţa banilor luaţi pe nedrept în contul acoperişului, Giubelan a dovedit o ciudată schimbare de optică în interpretarea deciziilor judecătoriei – „Există nişte hotărâri judecătoreşti cărora nu ne putem împotrivi“ -, deşi în nici o hotărâre nu scrie că locatarii trebuie să participe la cheltuiala unui bloc la care nu sunt coproprietari. Aşteptându-l pe Marian Giubelan, plătit din buzunarele craiovenilor să nu aştepte, locuitorii din Asociaţia 1 Cerna sunt afectaţi de deciziile conducerii.

Ghiţă – Giubelan, tandem păgubos

Câţiva locatari din blocurile a 5 şi a 7, de pe strada Maria Tănase, au fost înştiinţaţi la începutul anului că vor fi executaţi pentru plata acoperişului la blocul a 11, după ce constructorul acestuia a obţinut o sentinţă civilă prin care Asociaţia nr. 1 Cerna este obligată să-i returneze 3.538 de lei – contravaloarea din 2003 a lucrărilor efectuate pentru acoperirea blocului a 11 -, sumă evaluată acum la 5.700 de lei. Acestei erori, Asociaţia nr. 1 Cerna, prin administratorul său, Lavinel Ghiţă, i-a răspuns punându-i la plată pe locatarii blocurilor vecine. Administratorul susţine că Marian Giubelan a fost cel care l-a sfătuit să le ia banii craiovenilor care n-aveau nici o tangenţă cu acoperişul, fapt negat în urmă cu o lună de Giubelan, care acum însă sprijină cu toate forţele această procedură. „Când am primit hotărârea, l-am întrebat pe domnul Giubelan cum să fac şi mi-a spus să-i pun pe toţi la plată“, a afirmat Ghiţă.

Dosar penal

Potrivit comisarului-şef Georgel Enescu, şeful IPJ Dolj, poliţia efectuează în prezent o expertiză financiar-contabilă la Asociaţia nr. 1 Cerna: „Împotriva lui Lavinel Ghiţă, administrator la Asociaţia de proprietari nr. 1 Cerna, s-a început urmărirea penală, dosarul urmând să fie trimis la Parchet după finalizarea expertizei financiar-contabile“. Lavinel Ghiţă a afirmat că poliţia nu cercetează decât nişte neconcordanţe între sumele de pe chitanţele date locatarilor şi cele din carnetele rămase la asociaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS