16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConstructie peste conducta de gaz

Constructie peste conducta de gaz

In Piata Centrala din Craiova, o firma din Rosiorii de Vede a construit o hala comerciala peste conducta de gaz si peste cea de canalizare cu stiinta conducerii Administratiei Pietelor si in dispretul legilor.


In vara anului trecut, Administratia Pietelor din Craiova s-a gândit sa mai faca rost de bani si a inchiriat o bucata de teren din Piata Centrala unei firme din Rosiorii de Vede pentru construirea unei hale comerciale. SC PROCTER SRL a incheiat cu Administratia Pietelor, condusa de directorul Gheorghe Calinoiu, un contract de inchiriere pentru o suprafata de teren situata chiar in fata complexului comercial Comagroind. Dupa inchiriere a urmat obtinerea avizelor necesare eliberarii autorizatiei de construire. Proiectul prezentat autoritatilor indreptatite sa dea avizul de construire prevedea ca edificarea imobilului sa se faca peste conducta de gaz si peste conductele de canalizare. Proprietarul complexului Comagroind, Fanel Trandafir, a sesizat Serviciul public administratia pietelor si târgurilor de faptul ca amplasamentul pe care se cere realizarea constructiei este traversat de conducta de gaze si de conductele de canalizare, solicitând schimbarea proiectului.


Directorul Calinoiu recunoaste ilegalitatea


Desi autorizatia de construire a halei comerciale din Piata Centrala a Craiovei a fost emisa in octombrie 2005, societatea proprietara nu s-a apucat de ridicarea halei decât in aceasta vara. In doar câteva zile, constructorii au ridicat hala, conform proiectului vechi care prevedea conducta de gaz sub constructie cu toate ca in octombrie 2005, directorul pietelor, Gheorghe Calinoiu, recunostea ca autorizatia a fost emisa pentru o constructie peste conducta de gaz, dar promitea ca va lua masuri pentru ca lucrarile sa inceapa dupa ce proiectantul va prezenta o alta solutie. „ Pe amplasamentul pe care se realizeaza constructia provizorie in baza autorizatiei nr. 1688/15.09.2005 se gaseste o conducta de gaz ce alimenteaza Complexul comercial si doua camine de canalizare: apa pluviala si menajera. Va comunicam ca lucrarile vor incepe numai dupa ce proiectantul prezinta o solutie de deviere a conductei de gaze si se asigura accesul liber la cele doua camine“, se preciza in adresa Serviciului public administratia pietelor si târgurilor catre SC Comagroind SA, semnata de directorul Gheorghe Calinoiu.


Viceprimarul crede ca nu sunt probleme


Viceprimarul Sorin Iordache, cel care are in atributii supravegherea functionarii la parametri a pietelor si târgurilor din Craiova, recunoaste ca sub cladirea provizorie se afla conducta de gaz, dar, surpriza, Distrigaz Sud ar fi fost de acord cu edificarea halei peste conducta. „Nu sunt probleme la Piata Centrala cu acea cladire care se construieste in fata complexului Comagroind. Cele doua camine de vizitare a conductei de canalizare au fost lasate libere, iar Distrigaz Sud a dat aviz de construire peste conducta de gaz pentru ca este o cladire provizorie“, a declarat Sorin Iordache. Proprietarul constructiei, Ion Cristian Creanga, prin SC PROCTER SRL, nu pare sa stie ca sub cladirea sa este o conducta de gaze: „Noi am inchiriat terenul de la Administratia Pietelor. Avem autorizatie de construire pentru o cladire provizorie si mentionez ca am primit acel teren liber de sarcini. Desi terenul este mult mai mare decât spatiul comercial pe care-l construim am lasat intentionat liber de constructie teren pentru devierea diverselor utilitati care s-ar fi descoperit pe parcursul perioadei de construire. Cladirea noastra este in curs de edificare, iar devierea utilitatilor nu ar trebui sa fie in sarcina noastra pentru ca nu am inchiriat un teren cu sarcini. Ne exprimam disponibilitatea de a suporta costurile eventualelor devieri care ar trebui facute pentru ca municipalitatea sa nu cheltuiasca banii publici“, a declarat Ion Cristian Creanga, reprezentantul SC PROCTER SRL.


Ultima solutie, instanta de judecata


Fanel Trandafir, reprezentantul complexului comercial „Comagroind“ din Piata Centrala a Craiovei, cel care a sesizat autoritatile de pericolul pe care-l constituie edificarea unei constructii, chiar si provizorii, pe o conducta de gaz, este hotarât sa apeleze la instanta de judecata pentru a desfiinta constructia. „Nu este posibil ca primaria sa autorizeze o constructie peste conducta de gaz in conditiile in care catastrofa din Lapus, in urma careia era sa sara in aer un cartier, nici nu s-a uitat bine. Au lucrat si noaptea numai sa termine repede si sa nu avem timp sa impiedicam construirea spatiului comercial care obtureaza intrarea in 11 magazine situate in complexul comercial Comagroind. Sa spuna primaria cum se mai aprovizioneaza societatile comericiale care au magazinele in spatele acestei hale si cum de a permis dispretuirea legii. Vom apela la instanta de judecata pentru ca asa ceva nu este posibil. M-am oferit sa platesc eu chiria pentru terenul atribuit societatii din Rosiorii de Vede numai sa nu se permita edificarea unei constructii, dar nu a vrut nimeni pentru ca probabil erau alte interese“, a declarat Fanel Trandafir. Cu sau fara interese, Administratia Pietelor iar a facut-o de oaie, recunoscând, prin directorul Calinoiu, ca a stiut de conducta de gaz, dar a tacut mâlc in speranta ca nu toate conductele crapa in acelasi timp!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS