15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO fila din povestea Craiovei Maxima

O fila din povestea Craiovei Maxima

Asadar, Ion Jianu „loveste“ din nou. Dupa ce in urma cu un an a lansat pe piata „Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima“, mâine, la Primaria Craiova, el va mai picura un strop, mare si generos, din povestea marii echipe. Fiindca Jianu lanseaza volumul „Constantin Otet, antrenorul unei echipe de legenda, Craiova Maxima“.


Cu haru-i inimitabil, Ion Cupen noteaza in prefata: „Otet, poate cea mai solida pârghie profesionala a fotbalului craiovean, are parte de o carte binemeritata, daca un mormânt decent, din câte am citit prin presa, nu i-a fost harazit, fie-i tarâna usoara. Dar asta e alta discutie, care tine de recunostinta. Stiti ce spunea unul, Balzac, despre recunostinta? Ca este memoria inimii. Aici stam noi prost, cu totii. Cu memoria inimii“.


Cartea e in multe momente tulburatoare. Ion Jianu reda framântarile regretatului mare antrenor din momentul debarcarii sale de la cârma echipei pe care a iubit-o cu patima, in 1984, la doar un an dupa ce mângâiase marginea finalei de Cupa UEFA. Apoi, momentele altei debarcari amendabile, cea din 1997, când cuplul alcatuit din Ion Craciunescu, pe atunci presedintele Universitatii, si impresarul Ioan Becali l-a sacrificat pe nea Tica pentru a-l inscauna pe Alexanco.


Bineinteles, drumul european al Craiovei Maxima din sezonul ’82 – ’83 e redat pe larg. Catalina, fiica lui Constantin Otet, rememoreaza clipele in care miile de fani defilau târziu in noapte si mergeau in pelerinaj pe la casele celor care le umplusera de atâtea ori sufletele cu fericire. „Mama era putin speriata de miile de oameni in delir. Tata a iesit in balcon ca un erou. Era de fapt un erou! Multimea vuia si-l chema jos, in fata blocului… A coborât, iar oamenii l-au ovationat continuu, tata dadea mâna cu ei, le acorda autografe, unii plângeau…“, a rememorat fiica marelui antrenor clipele de dupa victoria de legenda cu FC Kaiserslautern.


Despre Otet vorbesc multi. Camataru si Cirtu, Balaci si Stefanescu, Mircea Lucescu, Cristian Topescu, Stefan Andrei, Tilihoi, Cornel Stroe, atâtia si atâtia. De aceea, daca vreti sa retraiti un crâmpei din istoria celei mai mari si mai frumoase echipe pe care a avut-o si o va avea Oltenia vreodata, cititi cartea lui Ion Jianu!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS