25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPiedică în calea încadrării romilor

Piedică în calea încadrării romilor

Reprezentanţii AJOFM Olt se plâng că nu au găsit înţelegere la medicii de familie care au în evidenţă cetăţeni de etnie romă, pentru eliberarea de adeverinţe medicale fără perceperea taxei, fără de care aceştia nu îşi pot întocmi dosarul pentru încadrare.

Medicii de familie, spun reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, îngreunează misiunea consilierilor de mediere în demersul acestora de a le găsi cetăţenilor de etnie romă un loc de muncă, prin perceperea de taxe pentru eliberarea adeverinţelor medicale, care să ateste că aceşti şomeri sunt apţi de muncă.
„Dacă nivelul studiilor cetăţenilor de etnie romă este un impediment, pentru că majoritatea nu au terminat nici şcoala generală, care constituie nivelul minim pentru a se înscrie la orice curs de calificare, dacă nu comunicăm de fiecare dată extraordinar cu reprezentanţii administraţiilor locale ori reprezentanţii etniei nu se implică suficient, toate acestea sunt probleme mici pe lângă cele pe care le avem cu medicii de familie, care refuză să le elibereze şomerilor adeverinţe medicale până nu plătesc o taxă. Pentru cei mai mulţi dintre aceşti oameni săraci, 10-15 lei este o sumă importantă. Pe de altă parte, adeverinţa care atestă că şomerul este apt de muncă este o piesă foarte importantă în dosarul nostru, prin care îi luăm în evidenţă“, a declarat directorul AJOFM Olt, Cristinel Cârloganu. Mai mult, anumiţi medici de familie au refuzat să cedeze chiar şi după discuţii purtate personal cu şefii AJOFM.
În luna mai, instituţia a demarat un proiect de realizare a patru centre de informare şi consiliere în patru localităţi ale judeţului cu număr mare de cetăţeni de etnie romă: Grădinari, Iancu Jianu, Potcoava şi Stoeneşti. Până acum, din suma totală alocată proiectului, 104.800 de euro, s-au cheltuit 23.829,03 euro, activităţile fiind realizate în proporţie de 40%.
Centrele au fost înfiinţate, s-au elaborat procedurile de lucru şi s-a trecut deja la munca efectivă. Din cele 600 de persoane pe care echipa de proiect şi-a propus să le consilieze, 264 au primit deja sfaturi de la consilieri. 50 de persoane au fost recomandate pentru curs, două au primit asistenţă pentru începerea unei afaceri, 27 au fost mediate, 23 au fost deja încadrate, iar 18 au fost consiliate în grup. Dacă nu ar exista piedici precum cele enumerate mai sus, rezultatele ar fi chiar mai bune, au mai declarat responsabilii AJOFM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII