14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa Greceanu pentru adeverinţele de bac

Taxa Greceanu pentru adeverinţele de bac

Elevii Colegiului Naţional „Radu Greceanu“ au rupt mânere, au murdărit pereţi şi au lipit gumă pe parchet, spune conducerea, producând un prejudiciu de o jumătate de miliard de lei vechi.

OLT. Absolvenţii claselor a XII-a de la instituţia de învăţământ fanion a judeţului, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, nu-şi pot ridica diploma de bacalaureat sau adeverinţa care atestă că au promovat acest examen dacă nu plătesc o taxă stabilită de Consiliul de Administraţie al şcolii pentru recuperarea prejudiciului cauzat de elevi, estimat, pentru anul şcolar 2006 – 2007, la jumătate de miliard de lei vechi. Atât îi trebuie şcolii pentru a zugrăvi, după ce elevii au aruncat cu mere pe tavan, pentru a înlocui lambriurile pe care elevii au inscripţionat mesaje, pentru a înlocui parchetul pe care elevii au lipit gumă de mestecat etc. Urmând această logică, se deduce că unitatea de învăţământ înlocuieşte anual bunurile distruse, de stai şi te întrebi primăria ce reparaţii mai face.
În timp ce părinţii sunt revoltaţi de instituirea „taxei Greceanu“, în valoare de 350.000 de lei vechi, reclamând că li se refuză elevilor un drept menţionat de lege, directorul colegiului, prof. Ion Ţecu, declară că nu va face nimănui vreo concesie şi că este absolut normal ca elevii să plătească tot ce-au stricat, iar, dacă nu se pârăsc unii pe alţii, să plătească toţi.
Peste doar două zile, în universităţile din ţară încep înscrierile, iar absolvenţii de liceu îşi pun deja la punct documentele. Şi părinţii, şi absolvenţii ştiu asta şi plătesc taxa bombănind, pentru că, pe 29 mai 2007, Consiliul de Administraţie a hotărât să nu se elibereze nici o adeverinţă până nu se lichidează debitele, pentru adoptarea acestei măsuri declarându-se inclusiv reprezentantul părinţilor, reprezentantul Consiliului local (consilierul PNL Cristian Bircea) şi reprezentanta elevilor.

Sesizări la ISJ şi la organele de anchetă

Ieri, un părinte a depus o sesizare la secretariatul şcolii, având intenţia să se adreseze şi Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Tată a două gemene, Ion Dumitra a fost nevoit să depună, în cele din urmă, la casieria liceului 90 de lei (900.000 de lei vechi), pentru că fetele nu plătiseră nici pentru prejudiciul calculat anul trecut, când s-a stabilit că fiecare elev trebuie să contribuie cu 100.000 de lei vechi. „Nu suma mi se pare atât de mare, pentru că aş plăti, dar mă deranjează principiul. Nu mi se pare legal să condiţionezi aceşti elevi, să le periclitezi şansele de a ocupa un loc la o instituţie de învăţământ superior. Pentru că fără aceste adeverinţe elevii nu se pot înscrie, acesta a fost motivul pentru care şi eu am plătit, însă intenţionez să nu las lucrurile aşa“, a declarat Ion Dumitra. În sesizarea adresată directorului şcolii, Ion Dumitra precizează şi motivele pentru care se opune plăţii (deşi ulterior a achitat suma, intenţionând să o recupereze legal): „Nu am luat la cunoştinţă despre existenţa unui prejudiciu înscris într-un document învestit cu formulă executorie (angajament de plată, decizie de imputare, titlu executoriu etc.); nu există temei legal care să dispună achitarea unor astfel de sume; nu există probe din care să rezulte că prejudiciul a fost produs de fiicele mele; nu există dovada constatării daunelor materiale în clasele în care fiicele mele şi-au desfăşurat activitatea; nu există o vinovăţie dovedită prin documente; nu există un raport de cauzalitate între prejudiciul produs şi fapta săvârşită“. Dumitra mai pune în discuţie şi lipsa dovezilor că s-au efectuat demersuri în vederea identificării elevilor vinovaţi de producerea daunelor, modul în care s-au evaluat pagubele înregistrate, neprezentarea persoanelor şi a modului în care au fost stabilite debitele.

„Dacă se întâmplă aşa ceva, nu e legal“

Juristul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Paul Anca, a aflat ieri despre situaţia de la colegiul amintit şi a declarat că nu e legală măsura. „Dacă se întâmplă aşa ceva, nu e legal. Există răspunderea delictuală, există alte căi de recuperare a prejudiciului. Hotărârea Consiliului de Administraţie poate fi atacată de cei interesaţi“, a spus Anca.
Tot acolo îi trimite pe cei interesaţi şi consilierul local Cristian Bircea, care este şi părintele unui elev al CNRG, dar care a  fost de acord cu măsura, în ideea că „la ora asta altă măsură nu văd. Sunt tot felul de evenimente cu autori necunoscuţi, peste tot, iar cineva trebuie să repare stricăciunile“.
Primarul Slatinei, Darius Vâlcov, a spus la rândul său că nu se poate pronunţa dacă măsura este sau nu legală, dar că Primăria Slatina se obligă în continuare să întreţină şcolile, „însă nu-i împiedică nimeni să strângă bani şi din alte surse“.
Până una-alta, se pare că se înghesuie să plătească „taxa“ mai mult cei strânşi cu uşa, adică elevii din anii terminali, deşi măsura este aplicabilă tuturor celor 1.297 de elevi.                                                                          
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS