19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReferendum fără fir

Referendum fără fir

Pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, în judeţul Olt vor fi cheltuiţi peste 800.000 de lei.

OLT. Şefii locali ai Romtelecom şi CEZ Distribuţie au fost convocaţi ieri de prefectul Octavian Popescu, pentru ultimele detalii. Conform unei situaţii a Romtelecom Olt, în 24 de localităţi nu există reţea de telefonie fixă, ceea ce este o problemă majoră, pentru care se caută soluţii. „Joi, la 10.00, voi avea o întâlnire cu primarii comunelor în care există această situaţie şi vom căuta soluţii. Zonele fără reţea de telefonie fixă sunt, de fapt, nu comune întregi, ci anumite sate unde există secţii de votare. O variantă ar fi telefonia mobilă, dar să vedem“, a declarat prefectul judeţului.
Bugetul estimat pe care judeţul Olt îl va primi pentru organizarea referendumului din 19 mai se ridică la 820.000 de lei, a anunţat ieri subprefectul Virgil Panduru. 240.000 de lei vor fi utilizaţi pentru cheltuieli materiale, cea mai mare sumă – 580.000 de lei – urmând să intre în buzunarele membrilor şi ale preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, sub formă de indemnizaţie la capitolul cheltuieli de personal. Achiziţionarea materialelor se va face prin licitaţie deschisă, în baza cererilor de oferte şi a celui mai mic preţ.

Circuit electric de rezervă la BEJ

Joia viitoare s-ar putea să fie stabiliţi, prin tragere la sorţi, şi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, a mai spus ieri Panduru, care a purtat discuţii în acest sens cu şefa Tribunalului Olt, Marinela Georgescu, şi cu preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecătoarea Nuţi Florentina Meşină-Olt.
„Termenul pentru tragerea la sorţi este 12 mai, însă este posibil ca data în care va avea loc tragerea să fie 10 mai. Ultimul cuvânt îl are preşedintele tribunalului“, a declarat Virgil Panduru.
După stabilirea preşedinţilor, partidele politice au termen-limită data de 16 mai pentru desemnarea delegaţilor în secţiile de votare prin comunicări scrise. Cu cel puţin cinci zile înaintea referendumului se vor tipări buletinele de vot, care vor fi preluate de prefecţi şi preşedinţii secţiilor de votare până cel mai târziu pe 15 mai. Pe 17 mai, secţiile locale vor intra în posesia listelor electorale şi, până a doua zi, vor primi şi buletinele de vot. Campania electorală se încheie pe 18 mai, la ora 8.00.
Ieri, la BEJ se lucra pentru montarea unui circuit electric de rezervă, iar în zilele următoare Biroul va fi asigurat cu a treia sursă de alimentare cu energie electrică, prin montarea unui grup electrogen.
„În afara celor 24 de localităţi, nu avem, deocamdată, nici o problemă. Să sperăm că totul se va rezolva şi că în organizarea şi desfăşurarea refendumului nu vom avea alte surprize“, a conchis Octavian Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS