8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădinițele din Craiova cresc tarifele pentru mâncare

Grădinițele din Craiova cresc tarifele pentru mâncare

La Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din Craiova a fost deja aprobat prețul de 10 lei pe zi meniul (Foto: Lucian Anghel)
La Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din Craiova a fost deja aprobat prețul de 10 lei pe zi meniul (Foto: Lucian Anghel)

Grădinițele cu program prelungit din Craiova vor crește prețul pentru hrana zilnică a copiilor. La unele unități școlare, prețurile s-au mărit și cu 1,5 lei pe zi, iar la altele managerii discută în prezent cu părinții pentru a aplica majorarea. Directorii unităților spun că urmează să ia această măsură fie pentru a crește calitatea hranei, fie pentru că au meniuri ale căror costuri nu mai pot fi acoperite din cauza majorării prețurilor de la furnizori.

În grădinițele cu program prelungit, preșcolarii au asigurate zilnic micul dejun, prânzul și o gustare. Potrivit managerilor de grădinițe din Craiova, costurile pentru hrană sunt suportate integral de părinți. În acest an școlar, la unele unități de învățământ părinții vor avea de achitat mai mult decât până acum. Tendința este de a crește prețurile de la 8,5 lei la maximum 10 lei pe zi. O astfel de decizie a fost luată deja la Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din cartierul Nicolae Titulescu. Managerul instituției de învățământ spune că a fost nevoie să crească prețul pentru a îmbunătăți meniurile, conform cererii părinților. „Am luat decizia de a majora prețul meniului de la 8,5 la 10 lei pe zi, pentru că părinții au cerut să schimbăm calitatea meniurilor. Au cerut să nu le dăm copiilor numai lapte și iaurt, ci și smântână și cașcaval. De asemenea, au cerut să nu mai avem dulciuri la gustare și să le dăm un fruct și alt produs. Creșterea prețului ne ajută foarte mult să îmbunătățim calitatea principalelor feluri de mâncare. Putem cumpăra carne de vită, ceea ce nu ne permiteam până acum. Vom asigura numai carne proaspătă și vom renunța la carnea congelată. Și aveam nevoie de o schimbare de preț, pentru că la carnea congelată de pui kilogramul este 6 lei, la cea proaspătă este 12 lei. Nu aveam cum să acoperim diferența de cost“, a precizat Aurelia Sava, directorul Grădiniței cu program prelungit „Paradisul Copiilor“.
Sunt și unități de învățământ preșcolar în care costul pentru hrana zilnică va crește doar pentru a putea continua să ofere aceleași meniuri.
„Am luat în calcul creșterea prețurilor pentru că s-au majorat și prețurile produselor. Am pus foarte mare accent pe calitate. Noi avem în meniuri inclusiv produse bio, cum ar fi lapte de capră, brânză maturată de capră. Lucrăm cu un producător local pe partea de lactate și brânzeturi. Am pus accent pe ceea ce este natural, am inclus fructele confiate și fructe deshidratate la copii. Având în vedere că vine sezonul rece și fructele și legumele se scumpesc, va fi nevoie să majorăm prețurile. Creșterea nu ar fi foarte mare. Ne-am gândit să mai adăugăm 50 de bani pe zi, să ajungem la 9 lei. Vom sta de vorbă însă și cu părinții, și în funcție de ceea ce vor spune dumnealor vom lua decizia. Ne dorim să menținem calitatea. Mereu m-am gândit să fac meniuri în care să le ofer copiilor de la grădiniță ceea ce aș oferi și copiilor mei“, a spus Sorina Șchiopu, managerul Grădiniței „Dumbrava Minunată“.

Prețurile vor crește și după vacanță

Sunt și manageri care spun că la prețul actual al hranei se acoperă cu greu cheltuielile pentru achiziția alimentelor.
„Prețul este de 8,5 lei, dar am început să depășim un pic pentru că dăm carne proaspătă de vită, pui, curcan. Prețurile au început să crească la carne, în comparație cu perioada de vară. Vor crește și prețurile la legume și probabil atunci vom lua în discuție în consiliul reprezentativ al părinților o creștere a tarifului“, a precizat Claudia Radu, managerul Grădiniței „Căsuța cu povești“ din Craiova.
Costul meniului urmează să fie discutat cu părinții și la Grădinița cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova. „Prețul meniului va fi una din temele de discuție la ședințele cu părinții. Acest preț poate crește în funcție de propunerile pe care le vor face dumnealor, apoi decizia va fi luată în Consiliul de Administrație. În orice caz, am asigurat zilnic necesarul caloric pentru copii și am avut carne la felurile principale. La gustări este adevărat că pe lângă fruct, pentru a asigura numărul de calorii, recurgem și la produse ceva mai dulci, dar nu peste limita impusă de legislația în vigoare“, a precizat Melania Enache, managerul Grădiniței „Traian Demetrescu“ din Craiova.
Măsura se va impune și la alte grădinițe, însă termenul este după vacanța din noiembrie. „Am luat și noi în calcul varianta de a crește prețul meniului, dar după vacanță. Deocamdată, prețul zilnic este de 8,5 lei pentru fiecare copil. La grădiniță sunt înscriși 235 de copii, dar frecventează 200. Creșterea prețului se impune în măsura în care părinții vor veni cu propuneri, dar și în măsura în care va fi nevoie să achităm mai mult către furnizori. Până acum nu am rămas cu datorii. Nu putem să facem nici majorări foarte mari, pentru că este posibil ca părinții să nu poată face față“, a precizat Iustina Rață, managerul Grădiniței cu program prelungit „Phoenix“ din cartierul Craiovița Nouă.
Sunt și grădinițe la care managerii spun că decizia de a majora prețul pentru a sigura hrana zilnică a preșcolarilor a fost luată din anul școlar trecut. „Noi am majorat prețul meniului în anul școlar anterior, pentru a acoperi creșterea prețurilor. Anul acesta am discutat cu părinții și prețul pentru hrană va rămâne același, 9 lei pe zi. Cu acești bani reușim să le dăm produse de calitate. Carnea este proaspătă și o dată pe lună le dăm și pește. Meniurile sunt făcute ținând cont și de propunerile părinților. În grădiniță sunt 300 de copii“, a precizat Anda Nețoiu, managerul Grădiniței cu program prelungit „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS