5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFace pușcărie a doua oară pentru înșelăciuni cu mașini în leasing

Face pușcărie a doua oară pentru înșelăciuni cu mașini în leasing

Într-unul din dosare, inculpata a fost acuzată că a revândut șapte autoturisme Seat Cordoba, pe care achitase numai avansul unor societăți de leasing
Într-unul din dosare, inculpata a fost acuzată că a revândut șapte autoturisme Seat Cordoba, pe care achitase numai avansul unor societăți de leasing

Polițiștii doljeni au încarcerat, săptămâna trecută, o craioveancă de 60 de ani, condamnată definitiv la șapte ani și jumătate de închisoare într-un dosar de înșelăciune. Inculpata a fost condamnată pentru fapte asemănătoare și în 2013, într-un dosar în care a fost acuzată că a vândut șapte mașini pe care le-a achiziționat în leasing, plătind numai avansul.

Problemele penale ale Marianei Stanache, de 60 de ani, din Craiova, au început în 2003, când a fost inculpată într-un dosar de complicitate la înșelăciune. În ianuarie 2004, femeia a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapta comisă, iar după câțiva ani a fost acuzată de înșelăciune.
Procurorii doljeni au reținut că, în iulie 2008, inculpata a depus la Registrul Comerţului o declaraţie pe propria răspundere pentru înființarea SC Senzoauto SRL, în care a omis să precizeze că fusese condamnată într-un dosar de înșelăciune. Potrivit legii, o persoană condamnată pentru anumite infracţiuni, printre care şi cea de înşelăciune, nu are dreptul de a dobândi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. În urma anchetei s-a mai stabilit că, de la înființare (iulie 2008) și până la deschiderea procedurii de insolvență de către SC Ţiriac Leasing (februarie 2010), SC Senzoauto SRL nu a avut angajaţi şi nu a desfăşurat nici un fel de activitate. A depus totuși la organele fiscale o serie de documentele financiar-contabile, „fără ca acestea să aibă la bază documente justificative şi conţinând date neconforme cu realitatea“, după cum au reținut procurorii. Aceștia din urmă au mai stabilit că, în 2009, inculpata a cumpărat șapte mașini în leasing, pe care le-a revândut fără a mai achita ratele. „Inculpata Stanache Mariana a achiziţionat în sistem leasing patru autoturisme marca Seat Cordoba, în baza unui contract încheiat cu SC VB Leasing IFN SA Bucureşti şi trei cu SC Ţiriac Leasing IFN SA Bucureşti, pentru fiecare în parte achitând doar avansul, cu sau fără prima rată sau o parte din aceasta, condiţie necesară pentru obţinerea posesiei autoturismului, după care le-a înstrăinat către diverse alte persoane, refuzând să mai achite restul preţului fixat sub forma ratelor lunare, precum şi ratele primelor de asigurare“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii doljeni.
De exemplu, un Seat Cordoba achiziționat de la SC Ţiriac Leasing pe 27 iulie 2009 a fost găsit în iunie 2010 la Timișoara, după ce un bărbat s-a prezentat cu mașina la RAR pentru a o înmatricula. Mașina avea un număr de înmatriculare eliberat de autorităţile germane. În fața anchetatorilor, proprietarul a explicat că a cumpărat mașina cu pricina la o licitație. S-a mai stabilit că mașina fusese înmatriculată în Germania de un sibian, care însă nu a putut fi identificat pentru a fi audiat.

Șapte ani de pușcărie pentru înșelăciune

În fața procurorilor, Mariana Stanache a susținut că deţine autoturismele în cauză, însă a refuzat să spună unde se află acestea. „De asemenea, inculpata a refuzat să predea autoturismele pe care susţinea că încă le deţine, deşi acestea au fost găsite de organele de poliţie în posesia unor terţe persoane, pe raza unor alte localităţi, unele circulând cu numere nereale de înmatriculare“, au mai reținut anchetatorii.
Inculpata a fost trimisă în judecată în februarie 2012, iar după un an a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru faptele comise, pedeapsă la care a fost adăugată și cea de trei ani de închisoare cu executare primită în ianuarie 2004, inculpata urmând să execute șapte ani de închisoare. În plus, femeia a fost obligată să achite societăților de leasing păgubite sumele de 231.184 și 77.453 de lei. Sentința Judecătoriei Craiova a rămas definitivă în septembrie 2013, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova.
Mariana Stanache a fost încarcerată și a rămas după gratii până în iunie 2016, când a fost eliberată condiționat printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. A rămas cu un rest neexecutat de pedeapsă de 1.561 de zile.

S-a întors la închisoare după a treia condamnare

În septembrie 2016, aceeași Mariana Stanache era trimisă în judecată într-un alt dosar, unul în care a fost acuzată tot de înșelăciune, parte civilă fiind SC Unicredit Leasing.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sector 1 București, instanță care, în aprilie 2017, a condamnat-o la un an şi o lună de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată în stare de recidivă postcondamnatorie.
Pedeapsa i-a fost contopită cu celelalte, inculpata urmând să execute, în final, șapte ani și jumătate de închisoare. Din această pedeapsă se scade perioada deja executată (25 septembrie 2013 – 16 iunie 2016). În plus, femeia a fost obligată să achite SC Unicredit Leasing suma de 66.851 de euro cu titlu de daune materiale. A urmat apelul, iar miercuri, pe 18 octombrie, Curtea de Apel București a respins acțiunea inculpatei, care rămâne cu pedeapsa stabilită de instanța de fond.
În aceeași zi, Mariana Stanache a fost ridicată de polițiștii Secţiei 1 Craiova și dusă la Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS