Cruzime fără limite: Căţea gestantă găsită spânzurată la Breasta

Cățelușa era legată între doi copaci, în Pădurea Breasta


O căţea de rasă a fost găsită spânzurată în pădurea de la Breasta, pe 8 martie. Animalul, al cărui trup era cald încă, a fost descoperit de o femeie care îşi plimbă zilnic câinii în acea zonă. Întâmplarea dramatică a creat revoltă în rândul iubitorilor de animale, cu atât mai mult cu cât cățelușa avea pui în pântece.

Acest caz cutremurător scoate la iveală, încă o dată, brutalitatea pe care unii oameni o arată faţă de animalele. Cruzimea celui care a săvârșit fapta este cu atât mai mare cu cât câțelușa, pe nume Cora, purta în pântece câţiva puiuţi pe care urma să-i nască în scurt timp. Din păcate, nici ea, nici puii ei n-au mai putut fi salvați, deși a fost descoperită de o persoană la scurtă vreme după ce viața îi fusese curmată fără pic de milă. „O doamnă care locuieşte în Breasta şi care îşi plimba câinii prin acea zonă a găsit-o în jurul orei 15.30. Căţeluşa, rasa Amstaff, era moartă, însă puii încă mişcau în ea. Din păcate, la mine a ajuns informaţia abia la ora 17.30. Mai târziu am plecat spre Breasta, împreună cu încă o doamnă, la caţeluşă, să o verificăm de microcip. Iniţial, am crezut că a fost furată şi apoi omorâtă şi am fi vrut să anunţăm stăpânul. Căţeluşa era legată între doi copaci, iar din fecalele ei se vedea că fusese hrănită cu boabe de porumb. După ce am verificat-o de microcip, am descoperit că are o stăpână. Nu am reuşit să dăm de ea, aşa că am postat pe Facebook. Cu ajutorul oamenilor am descoperit profilul ei. Doamna respectivă a spus că a dat caţeaua unui bărbat din satul Obedin“, a spus o tânără din Craiova care s-a ocupat de acest caz.

„Nu m-am gândit niciodată că o să se întâmple aşa ceva“

Căţeluşa Cora este una dintre nenumăratele victime ale oamenilor care îşi iau un animal de companie fără să-l iubească. Femeia care figurează în baza de date ca fiind stăpâna Corei spune că ea a fost nevoită să dea căţeaua când avea câteva luni pentru că era agresivă şi îi era teamă să nu i se întâmple ceva copilului pe care abia îl născuse. „Eu am dat-o în urmă cu un an şi jumătate din motivul că am născut, iar căţeluşa era foarte agresivă, rupea tot prin casă şi mi-a fost teamă pentru copil. Am dat-o unui bărbat din Obedin, pe care îl cunoşteam foarte bine, pentru că acolo locuiesc şi bunicii mei. Din câte am observat, la început băiatul respectiv chiar îşi dorea foarte mult căţeluşa. Întotdeauna când mă duceam la bunici treceam pe la ea şi am văzut că nu o ţinea legată, nu o bătea. Când am aflat ce s-a întâmplat am început să tremur. Am reuşit să iau legătura cu el şi mi-a spus, foarte relaxat, că el nu ştie nimic de căţea, că a fugit de acasă. M-a mirat faptul că nu a avut niciun fel de reacţie. Nu ştiu dacă cineva a făcut plângere la poliţie, dar eu chiar vreau ca omul care a făcut aşa ceva să plătească. Îmi pare foarte rău că a fost omorâtă, mi s-a rupt sufletul când am dat-o. Eu am mers pe încredere, asta a fost cea mai mare greşeală. Nu m-am gândit niciodată că o să se întâmple aşa ceva“, a declarat Georgiana Cîrstoiu.

„Ce uşor se debarasează lumea de aceste suflete“

Comunitatea iubitoriilor de animale din județ a fost consternată de moartea crudă a Corei şi speră ca oamenii legii să îl găsească pe cel care a comis această crimă. „Nu îmi vine să cred, Doamne Dumnezeule! În ce lume bolnavă trăim!“, a comentat o tânără. „Ce uşor se debarasează lumea de sufletele astea. Mare ţi-e grădina, Doamne!“, a adăugat o altă femeie. „Din poze pare micuţă. Sărăcuţa de ea! Cel care a omorât-o nu se poate numi om“, a mai scris o altă tânără pe rețeaua de socializare unde a fost făcut cunoscut cazul.

Mobilizarea oamenilor care iubesc animalele a fost exemplară, aceştia găsind într-un timp foarte scurt atât stăpâna căţelei, cât şi pe bărbatul care ar fi avut animalul în grijă.

Reprezentanţii IPJ Dolj au confirmat faptul că se fac cercetări în acest caz. „Poliţiştii Secţiei Rurale Breasta au deschis un dosar de cercetare penală pentru cruzime faţă de animale. A fost ridicat cadavrul animalului şi dus la Direcţia Sanitar-Veterinară în vederea efectuării necropsiei, pentru a se afla cauza morţii. În continuare se fac verificări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care animalul a murit“, au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.

Legea privind protecţia animalelor prevede chiar pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de cazuri, însă în România lucrurile se mişcă foarte greoi când vine vorba de găsirea celor care omoară animale. Articolul 5, alin. 2 din Legea 205/2004 spune că „deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi“. De asemenea, potrivit art. 25 al aceleiaşi legi, „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă uciderea animalelor, cu intenție, fără drept“. Tot în art. 25 se mai precizează că în cazul condamnării pentru o astfel de infracţiune, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la unu la cinci ani.


Câinii din rase periculoase nu pot fi deținuți fără acte și înstrăinați la întâmplare

Dacă ar fi să se aplice legea, atât fosta stăpână, cât și al doilea proprietar al Corei ar putea fi amendați pentru mai multe încălcări ale legislației în vigoare, cum ar fi nesterilizarea cățelei, înstrăinarea acesteia fără a se schimba în acte domiciliul și proprietarul etc.

Cățelușa moartă aparținea rasei Amstaff, considerată periculoasă, iar legislaţia prevede că proprietarii câinilor din rase periculoase trebuie să respecte anumite condiţii speciale. Potrivit articolului 3, alin. (2) al OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, „proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul «Câine periculos» sau, după caz, «Câine agresiv», printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15×25 cm“.

De asemenea, articolul 4, alin. (1) al OUG nr. 55/2002 prevede că „proprietarii de câini periculoşi au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1 al OUG, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date: numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoşi“.

De asemenea, toți proprietarii de câini, periculoși sau nu, au obligația de a informa medicul veterinar în termen de șapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariția, furtul sau donarea animalului. În caz de vânzare sau donare, atât vechiul, cât și noul deținător al câinelui au obligația să solicite medicului veterinar să înregistreze în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului și noua adresă.

În cazul schimbării adresei imobilului unui câine dintr-o rasă periculoasă, proprietarii au obligația să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliției în a cărei rază se află noua adresă, toate documentele menționate mai sus.

De asemenea, trebuie anunțată la poliție pierderea, sau decesul unui câine dintr-o rasă periculoasă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 11 martie 2017

Actualitate

» Prins conducând cu 240 km/h pe A3 Bucureşti – Ploieşti
» Olt: Circulaţie restricţionată pentru vehiculele de mare tonaj pe DN 64, în comuna Găneasa
» IPJ Vâlcea: Zece percheziţii în trei zile, în zona de nord a judeţului
» Vâlcea: Percheziţii la Brezoi şi Câineni, la suspecţi de spargeri de locuinţe, tâlhărie şi înşelăciune
» Cinci persoane blocate în zăpadă pe Transalpina, recuperate de jandarmi
» 90 de pistoale neletale cu gaz, găsite lângă o şosea de la marginea Piteştiului
» Mehedinţi: O fetiţă de două luni a decedat în ambulanţă, în drum spre spital
» Spania: Imigranţi irakieni, descoperiţi într-un camion frigorific condus de un român
» Germania: Un centru comercial din Essen, închis din cauza unor indicii de posibil atac terorist
» Şofer scos din maşină cu focuri de armă, în centrul Bucureştiului
» Atenţionare de ploi şi vânt puternic în acest weekend, pentru sudul, estul şi centrul ţării
» Peste 3.400 de cazuri de rujeolă la copii, la nivel naţional
» O parte din gunoiul ridicat de pe străzile Orşovei, depozitat pe faleza Dunării

Interviu

» O craioveancă îşi va face licenţa în psihologie şi criminologie la Londra

Publireportaj

» Căldură întreaga viaţă cu o singură investiţie

Local

» Starea de alertă a deblocat situația deșeurilor la Orșova

Dolj

» Cruzime fără limite: Căţea gestantă găsită spânzurată la Breasta
» Doi bărbaţi, răniţi într-un accident la ieşirea din Balş
» Lecția miliardelor de euro din Europa, predată la Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Șofer de cisternă, suspectat că a furat 2.300 de litri de carburant
» Doljean condamnat pentru falsificare de monedă, prins în Marea Britanie
» Cioroiaşi, loc încărcat de istorie

Gorj

» Gorj: Un profesor din Cărbuneşti, arestat la domiciliu pentru că a făcut sex cu o elevă de 12 ani

Olt

» Olt: O bătrână de 93 ani a fost salvată din fântână de vecinul său

Sport

» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (10-13 martie)
» Fotbal / Astra Giurgiu – CS Universitatea Craiova, scor 0-0. Alb-albaștrii au obținut maximum posibil pe terenul campioanei en-titre
» Baschet (m): Craiova a învins Dinamo în lupta pentru play-off
» Meciul de Fed Cup cu Marea Britanie va fi la Mamaia
» Handbaliștii craioveni joacă la Timișoara
» Începeți cu victorie!
» Filieșenii au pierdut greu cu liderul (galerie foto)
» Stoican: Vreau să debutăm cu dreptul
» Turneu semifinal de volei la „Odobleja“

Educatie

» Studenții din Bănie pot obține burse de studiu în străinătate

Magazin

» Aromoterapia poate fi introdusă în spitale pentru tratarea stresului şi a insomniei
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top