Război între primărie și operatorul de salubritate, la OrșovaMotivul disputei este o nouă taxă pe tona de deşeuri depozitate în spaţii autorizate pe care operatorul spune că nu poate să o plătească şi cere dublarea tarifului la gunoiul colectat de la populaţie. Cum edilii Orşovei resping orice majorare, operatorul nu mai ridică gunoaiele de zece zile.

În timp ce oraşul denumit odinioară, datorită frumuseţii şi aşezării la Dunăre, un mic Monaco al României se afundă în gunoaie cu fiecare zi care trece, primăria şi operatorul de salubritate au declanşat un război. Motivul este noua taxă de 80 de lei pe deşeurile menajere depozitate în spaţii autorizate, taxă impusă de Ministerul Mediului. Aceasta a fost introdusă de la 1 ianuarie anul acesta, dată de la care administratorii sau proprietarii depozitelor ecologice trebuie să achite 80 de lei, lunar, către fondul de mediu pentru fiecare tonă de deşeuri care nu a fost colectată selectiv. Cum la Orşova gradul de colectare selectivă este zero, reprezentanţii operatorului privat care are contract cu primăria pentru ridicarea deşeurilor spun că nu pot suporta cheltuielile cu noua taxă introdusă. Numai că reprezentanţii Primăriei Orşova nici nu vor să audă de o majorare, fie ea cât de mică a tarifului, pe motiv că ea ar fi nejustificată. „Operatorul de salubritate a trimis câteva adrese la primărie, prin care ne-a comunicat că nu mai ridică gunoiul, iar această condiţionare o face deoarece îşi doreşte o ajustare a preţului la salubritate. Am constatat că această ajustare nu este de fapt decât o dublare a tarifului. La momentul acesta avem un preţ de 7,43 lei fără TVA pentru fiecare persoană căreia i se ridică gunoiul şi dumnealui ne cere un preţ de 14,54 lei fără TVA. Eu am pus în discuţie solicitarea operatorului, chiar joi în şedinţa de consiliu local şi am constatat că nu este justificată şi că operatorul nu-şi respectă contractul pe care îl are încheiat cu fiecare cetăţean al acestui oraş şi nu se mai ridică de două săptămâni gunoiul. Suntem într-o situaţie nemaiîntâlnită până în momentul acesta, să avem un contract, să avem un operator şi să nu ridice gunoaiele. Am impresia că acest operator nu doreşte să folosească acest serviciu decât în interes propriu şi pentru a-i şantaja pe cei din autoritatea publică locală. Mi se pare un abuz din partea lui, m-am adresat în scris tuturor organelor abilitate şi aştept să se ia măsuri împotriva lui“, a declarat primarul oraşului Orşova, Marius Stoica.

Orşova – cotropită de gunoaie, locatarii – nemulţumiţi

La aproape două săptămâni de când nu se mai ridică gunoiul, Orşova este un oraş asaltat de deşeuri. În spaţiile de depozitare s-au format grămezi mari, spre nemulţumirea celor mai bine de 13.000 de locuitori ai oraşului, care cer reprezentanţilor primăriei să găsească soluţii pentru a rezolva această problemă. Oamenii cer fie găsirea unui alt operator care să asigure serviciul de salubritate, fie primăria să-şi facă propriul serviciu. „Este o bătaie de joc la adresa noastră din partea acestui operator. Să vină se ne ia altă firmă sau primăria să-şi facă un serviciu propriu, pentru că acum este dezastru. Eu stau un pic mai încolo, nici nu mai putem intra să punem gunoiul în spaţiul de depozitare suntem nevoiţi să îl punem afară, pe unde apucăm. Am fi dispuşi să plătim şi un tarif mai mare, dar numai să fie curăţenie. Dar să plătim 14 lei de persoană pentru ridicarea gunoiului este o sumă mare“, a declarat o doamnă din Orşova, nemulţumită de situaţie. „Nu sunt de acord cu ce se întâmplă în oraş, mai ales în privinţa gunoiului. Abia aştept luna aceasta să văd cât plătesc, pentru că de pe 18 ianuarie nu s-a mai ridicat gunoiul. De ce să solicite majorarea tarifului, nu este de ajuns cât plătim? Noi suntem un oraş sărac, de unde să plătim mai mult?“, a declarat altă locatară a Orşovei.


„Nu majorează tariful, nu ridicăm gunoiul“

De partea cealaltă, reprezentanţii operatorului spun că nici vorbă de reluarea colectării gunoiului, atâta timp cât primarul oraşului Orşova nu propune consiliului local majorarea tarifului: „Gunoiul din Orşova nu se poate colecta din următorul motiv: nu se mai poate depune la depozitul autorizat din Drobeta Turnu Severin, în urma notificării trimise către noi, prin care s-a aplicat acea taxă de mediu impusă de statul român. Atâta timp cât primarul Orşovei refuză să pună în discuţie în consiliul local şi să aprobe această taxă ca să fie implementată în preţul de colectare este imposibil să ridic acest gunoi, deoarece nu sunt surse financiare care să acopere acea taxă“, a declarat Constantin Popescu, reprezentantul firmei care ar trebui să ridice gunoiul de la Orşova.

În aceste condiţii, singura capabilă să rezolve acest blocaj este Garda de Mediu. Comisarii acesteia au declanşat un control atât la Primăria Orşova, cât şi la firma de salubritate. În faţa unei amenzi de circa 100.000 de lei de care este pasibilă fiecare, cele două părţi caută scuze. Cei de la primărie spun că ei nu au de ce să fie amendaţi deoarece au un contract cu o firmă pentru ridicarea gunoiului şi această firmă nu respectă contractul. În schimb, reprezentanţii firmei spun că sunt împiedicaţi să respecte contractul de refuzul edililor de a pune în aplicare colectarea unei taxe aplicate de statul român. Fie că vor amenda operatorul, fie primăria, fie pe ambii, cei de la Garda de Mediu trebuie să rezolve această dispută pentru ca deşeurile să nu mai fie un focar de infecţie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2017

Actualitate

» Comercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine
» Kovesi: Nu comentez actele adoptate de Guvern; noul proiect transmis CSM lipsește de relevanță lupta anticorupție
» Mii de români în stradă după adoptarea ordonanţei privind graţierea
» Klaus Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept
» Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind graţierea
» 100 de persoane protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectul graţierii
» DLAF, o structură subordonată premierului Grindeanu, atacă dur propunerile de modificare a Codului Penal
» CNATDCU a respins contestația în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA
» Conducerea parlamentului se reuneşte miercuri dimineaţa pentru proiectul de buget
» PNL anunţă că va vota împotriva bugetului de stat pe 2017
» Guvernul se reuneşe în şedinţă în această seară, la ora 19:45
» ANP: Mai mult de jumătate dintre deţinuţi sunt recidivişti sau au antecedente
» Nucleara din justiţie. Lista potenţialilor beneficiari ai dezincriminării mascate a abuzului în serviciu
» DNA despre impactul dezincriminării abuzului în serviciu: Va fi încurajată conduita abuzivă a funcţionarilor, incorectitudinea, imoralitatea
» Ludovic Orban, achitat în dosarul pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite
» Parchetul General despre OUG ce dezincriminează abuzul în serviciu: ” O veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcţionari, cu intenţie, a unor fapte de abuz în serviciu”
» Ministerul Fondurilor Europene a înregistrat autoturisme primite în custodie la valoarea de 1 leu, în 2015
» Încep dezbaterile pe tema Brexit în Parlamentul britanic
» Ministrul Energiei, Toma Petcu, internat în spital
» Donald Trump, comparat cu Ceauşescu de ministrul britanic de Externe
» Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pe securitate naţională

Local

» Adăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber
» Olt: Programare pentru obținerea permisului de conducere sau înmatricularea mașinii
» Bilanţ IPJ Vâlcea pe 2016: Numărul infracţiunilor a scăzut cu 13,81%

Dolj

» Balamuc la OCPI Dolj după dezvăluirile din GdS
» Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare
» Craioveanul acuzat că l-a lovit cu Mercedesul pe „Vialis“, trimis în judecată
» Minor bătut cu pumnii și picioarele la Protecția Copilului
» În Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere
» Cluburile şi barurile craiovene intră în legalitate sau se închid
» Ford angajează sute de oameni de la 1 martie
» Sute de euro pe lună, preţul pentru a-şi ţine copiii în viaţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Opera Romana Craiova reia spectacolul Turandot
» A fost desemnată firma care va elabora studiul de fezabilitate pentru reabilitarea liniei ferate Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş
» Craiova: Magda Cârneci, la întâlnirile “SpectActor” de la Teatrul Naţional

Gorj

» Gorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia
» Gorj: Scandal pe o centrală termică: grădiniţă sau club pentru pensionari?
» Gorj: APIA are de recuperat debite de la mii de fermieri
» Arhitecţii din Oltenia se reunesc la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Grav accident rutier pe DN 64

Sport

» Tenismenii craioveni Alex Coman şi Robert Gună au calificat România în finala Winter Cups
» Baschetbaliștii craioveni primesc vizita liderului
» CSO Filiași și ACS Podari au zi cu teste (UPDATE)
» Ivan rămâne căpitan
» Volei (m): SCM-U Craiova – Azimut Modena, scor 0-3, în Liga Campionilor

Educatie

» Cum se va extinde învățământul tehnologic în Dolj
» Pregătiri intense pentru simulări: La Școala „Gheorghe Țițeica“, elevii sunt meditați de directoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top