16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboiul Eco Sud cu primăria mocneşte, tomberoanele gem

Războiul Eco Sud cu primăria mocneşte, tomberoanele gem

În așteptarea SC Salubritate, craiovenii au îndesat până la refuz gunoiul în tomberoane (Foto: Lucian Anghel)
În așteptarea SC Salubritate, craiovenii au îndesat până la refuz gunoiul în tomberoane (Foto: Lucian Anghel)

Platformele de gunoi și tomberoanele din Craiova și județul Dolj încep încet-încet să se golească, chiar dacă sunt craioveni care spun că au rămas de două săptămâni cu gunoiul neridicat. Deșeurile menajere iau drumul Depozitului Ecologic de la Mofleni, după așa-zisa criză a gunoiului. Operatorul de salubritate din Craiova spune că activitatea de colectare și transport a început să intre pe făgașul normal.

Ridicarea gunoiului în Craiova și județul Dolj încă este o problemă, multe dintre platformele de la blocuri sunt pline, iar în zonele de case locatarii au ajuns să scoată zi de zi tomberoanele în fața porților, în speranța că operatorul cu care au încheiate contracte le va ridica deșeurile. Din ziua în care Eco Sud a restricționat accesul la groapa ecologică al mașinilor de gunoi sosite din întreg județul și din Craiova, așa-zisa „criză a deșeurilor“ își face simțite efectele. Frecvența cu care se ridică în prezent gunoiul este una de compromis, fiindcă operatorii au cantități mai mari de gunoi de ridicat, față de perioada anterioară restricțiilor impuse de Eco Sud. Sunt craioveni care susțin că SC Salubritate Craiova SRL nu le-a ridicat gunoiul de aproximativ două săptămâni, de exemplu străzile din vecinătatea Parcului Pușkin. Și în alte cartiere de case tomberoanele îndesate până la refuz cu gunoi sunt lăsate zi de zi în fața locuințelor craiovenilor. Că există gunoi mult mai mult ca de obicei se vede și din faptul că, pe lângă tomberoane, oamenii lasă și saci suplimentari cu gunoi. Tot pe marginea trotuarelor așteaptă sacii destinați colectării selective, aceștia fiind ridicați separat de gunoiul menajer. O astfel de situație se întâlnea zilele trecute pe strada și aleea General Magheru, dar și pe străzile General Eremia Grigorescu și Ștefan cel Mare.
O trecere în revistă a mai multor platforme de gunoi din unele cartiere de blocuri craiovene arăta ieri situații diferite. În Valea Roșie, majoritatea platformelor gemeau de gunoi, containerele erau pline și resturile menajere erau aruncate chiar și în jurul lor. „La noi, la asociație, deșeurile menajere se ridicau din două în două zile, dar de când nu-i mai primesc la groapa de gunoi, cei de la Salubritate au întârziat și câte trei-patru zile. Nu știu cât de bine s-a reglementat între timp activitatea operatorului local, că am observat că tot este gunoi la platforme“, a spus Marin Trăsnitu, președintele Asociației de proprietari nr. 6 Eroilor. Încet-încet au început să scape de gunoiul de la platforme și asociațiile din cartiere precum Brazda lui Novac și 1 Mai. „Au început să ridice gunoiul, probleme au fost în urmă cu o săptămână, dar acum s-a intrat în normal“, a declarat Victor Stamin, președinte la Asociația de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, susține că deși le-a fost greu să ridice o cantitate mult mai mare de deșeuri, acumulate în timpul în care Eco Sud a „temporizat“ intrarea autogunoierelor în incinta Depozitului de la Mofleni, activitatea de colectare și transport a reintrat în normal. „În momentul de față, colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Craiova se desfășoară în condiții normale. În cazul sesizărilor punctuale, acestea sunt rezolvate în termen de 24 de ore“, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghinea.

Și cei din județ au rămas cu gunoiul în gospodării

O situație similară se întâlnește și în localitățile rurale, unde operatorii în domeniu, care transportă și depozitează gunoiul la Depozitul de la Mofleni, nu l-au ridicat săptămâna trecută pe motiv că accesul în incinta Eco Sud era îngrădit. „Nu a fost o problemă a noastră sau a firmei cu care avem încheiat contract. Probleme au fost la Eco Sud, pentru că nu au mai lăsat operatorii să intre în incinta depozitului. Săptămâna trecută nu s-a ridicat gunoiul toată săptămâna, acum am văzut că nu mai sunt tomberoanele pe străzi și cred că situația s-a reglementat“, a declarat Valerică Pupăză, primarul localității Cârcea.
Criza declanșată de Eco Sud a afectat și orașele mai mici din Dolj, cum ar fi Filiași, Calafat, Băilești. „Am avut probleme pentru că au strangulat activitatea de ridicare a deșeurilor menajere. Firma cu care avem contract ne-a spus că acum intră o mașină la 45 de minute în Depozitul de la Mofleni, dar încet, încet începe și această activitate să intre pe făgașul normal“, a spus primarul orașului Filiași, Ilie Costel Gheorghe.
Reamintim că, începând de luni, 7 octombrie, o situație fără precedent a pus stăpânire pe Craiova și județul Dolj. Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni, locul unde este adus tot gunoiul menajer din Craiova și județul Dolj, a început să restricționeze accesul autogunoierelor în incintă. Din această cauză, în cartierele municipiului și în alte localități din județ gunoiul s-a adunat peste măsură la platformele asociațiilor sau la tomberoane. La acel moment, Eco Sud a solicitat o creștere cu circa 70% a tarifului de depozitare și a invitat autoritățile locale la negocieri. Firma a dat în judecată Primăria Craiova pentru a o obliga să mărească tariful, dar a pierdut procesul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS