18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfaceri ilegale la poarta statului

Afaceri ilegale la poarta statului

Un grup bine organizat, format din femei, dar supravegheat îndeaproape de unul sau mai mulți bărbați, a dezvoltat o adevărată afacere ilegală în fața porților și în curtea clădirii unde își desfășoară activitatea Serviciile de Pașapoarte, Permise Auto, Înmatriculări Auto și Caziere Judiciare din Craiova.

Grupul vinde sub nasul autorităților timbre fiscale și documente tipizate și își agață clienții chiar de la intrarea în curtea sediului de pe strada Amaradiei. Femeile sunt așezate strategic, astfel încât să poată controla tot fluxul de persoane care intră și ies din curte. Unele, cu copii în brațe, patrulează pe trotuar, altele stau în gura porților, iar altele se plimbă prin curtea instituțiilor. Au în buzunare și sub fuste teancuri de timbre fiscale care, la Poștă, costă doi lei, dar pe care ele le vând cu cinci lei, și formulare tipizate, care, oficial, sunt gratuite și pot fi obținute de la ghișeu, dar pe care ele cer de la un leu în sus, în funcție de cât de bine este îmbrăcat clientul. Afacerea merge ca unsă. Pentru că nimeni nu le cere socoteală, dar și pentru a nu trezi bănuieli, femeile își abordează clienții direct, dar discret. Dacă treci pe lângă ele, ți se șoptește încet, cât să auzi: „Timbre și documente“. Clienți sunt mulți. Grăbiți, neștiutori sau pentru a nu mai bate drumul până la poștă, oamenii scot banii și plătesc. Tranzacția durează câteva secunde. Femeile scotocesc repede în faldurile fustelor largi după timbrul sau hârtia dorită de client, iau banii și apoi reîncep să se plimbe liniștite, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Spre deosebire de instituțiile statului care nu au pază asigurată pe perioada programului de lucru, „afaceristele“ au spatele asigurat. Cel puțin un bărbat își face de lucru prin curte, dar supraveghează atent tot ce se întâmplă în jur.
Liniștea grupului a fost ieri spartă de o echipă a GdS și Alege TV, care a dorit să verifice sesizările trimise pe adresa redacției de mai mulți craioveni nemulțumiți de indolența autorităților în a stârpi acest fenomen. Cum au văzut aparatul foto și camera video, femeile s-au împrăștiat imediat. Unele s-au ascuns după un panou din curtea instituțiilor, altele au coborât scările care duc către Serviciul de Eliberare Caziere Judiciare și priveau pe furiș să vadă ce intenții au jurnaliștii. Timp de o oră, membrii grupului au dat târcoale echipei de filmare, iar unul dintre bărbații care supravegheau activitatea grupului i-a urmărit pe jurnaliști îndeaproape, încercând să afle ce vorbesc aceștia și ce vor să filmeze și fotografieze. Cum s-au închis camerele, femeile și-au reluat posturile și obiceiurile, netulburate de echipajele auto de poliție care treceau prin zonă. De precizat că sediul central al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj este la doar câteva sute de metri depărtare.

Prefectul sesizează Poliția

Reprezentanții IPJ Dolj au explicat că știu de existența fenomenului și că polițiștii de la Secția 5 au aplicat zeci de amenzi de-a lungul timpului celor care vând ilegal timbre și tipizate. „În clădirea de pe strada Amaradiei își desfășoară activitatea un singur serviciu al Poliției. Este vorba despre Cazierele Judiciare. Restul sunt în subordinea Prefecturii Dolj. Secția 5 de Poliție a aplicat zeci de amenzi pentru comerț ilicit, iar cuantumul lor este cuprins între 200 și 1.000 de lei“, au precizat reprezentanții Biroului de Presă al IPJ Dolj.
De partea cealaltă, Prefectura Dolj a explicat pentru GdS că va discuta cu Poliția să înceapă o acțiune de curățare a zonei nu numai pe strada Amaradiei, ci și în zona celorlalte instituții, cum ar fi Finanțele sau Casa de Pensii. „Este prima dată când primesc o sesizare de acest fel, dar voi vorbi cu Poliția să facă o curățenie în zona instituțiilor unde se petrec astfel de fenomene. Pentru activitatea de acolo există o firmă de pază angajată, dar ea asigură paza obiectivului după ora 16.00, când se termină programul. Vom sesiza acest aspect și vom încerca să colaborăm pe partea de asigurare a pazei, poate vom semna un protocol de colaborare cu Jandarmeria. Cu siguranță, vom rezolva această problemă, așa cum s-a întâmplat și cu programul de lucru la Caziere Judiciare și Trezorerie, care a fost prelungit până la ora 16.00. Noi sperăm să scăpăm cât mai curând de numărul mare de documente care se solicită pentru orice dosar și ne punem mari speranțe în inițiativa guvernului și în Comisia de tăiat hârtii. După cum ați observat, obținerea cazierului judiciar, de exemplu, era pe lista activităților prioritare pentru simplificarea procedurilor. În felul acesta vor dispărea și cozile. Noi, Prefectura, am introdus la Serviciul Permise Auto posibilitatea de a plăti cu cardul. Cred că suntem singurul stat din Europa unde stai la coadă ca să dai bani“, a declarat prefectul de Dolj, Sorin Răducan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS