Târgul-fantomă al CraioveiSC Piețe și Târguri SRL Craiova, societatea patronată de primărie, continuă să nu ia nici o măsură de reziliere a contractului de închiriere pentru terenul unde funcționează Târgul Municipal și să plătească o chirie de 15.000 de euro pe lună, deși termenul de 14 ianuarie, avansat de directorul Claudiu Neagoe, a trecut. Actualul târg începe să rămână fără obiect, după ce comercianții de haine vechi s-au mutat deja în noul loc amenajat de pe strada Dimitrie Gerota.

Chiria de 15.000 de euro pe lună pe care SC Piețe și Târguri Craiova SRL o plătește pentru terenul unde funcționează o parte din Târgul Municipal de pe strada Caracal nu se mai justifică. După incendiul din decembrie anul trecut, care a distrus mesele din lemn unde vindeau comercianții de haine vechi, suprafața terenului închiriat s-a redus considerabil. Prin actualul târg a început să bată vântul, iar puținele chioșcuri rămase cu greu își mai găsesc clienți. Vânzătorii de legume și fructe au plecat și ei. Atunci, pentru ce mai plătesc Piețele chiria de 15.000 de euro? O întrebare la care răspunsul l-ar putea da Curtea de Conturi, instituție care a descoperit anul trecut că Piețele au plătit nelegal proprietarului terenului, SC Texind SA, o chirie de circa o sută de mii de euro fără să poată beneficia de târgul amenajat. Alt aspect asupra căruia instituțiile de control ale statului s-ar putea apleca este refuzul SC Piețe și Târguri SRL de a rezilia contractul de închiriere în condițiile în care el a rămas aproape fără obiect.

Piețele recunosc, dar nu fac nimic

Conducerea Piețelor răspundea acum două săptămâni unei solicitări a GdS, în care spunea că așteaptă data de 14 ianuarie 2016 pentru a vedea dacă Texind va remedia deficiențele de la sistemul de hidranți care nu au funcționat corespunzător în timpul incendiului din decembrie 2015, așa cum solicitase Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj. De atunci a trecut o săptămână, dar Piețele tac mâlc acum. GdS a întrebat atunci dacă mai este justificată plata chiriei de 15.000 de euro, Piețele au răspuns scurt: NU. Ulterior, administratorul firmei, Claudiu Neagoe, cel care a demisionat acum două săptămâni, dar care încă asigură managementul societății, explica faptul că societatea nu va mai plăti 15.000 de euro firmei Texind pe luna ianuarie, ci o chirie diminuată în urma calculelor pe care le va face. Legat de contract, Neagoe spunea că așteaptă termenul de 14 ianuarie, impus de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, dată după care Piețele vor încerca să rezilieze contractul. Cât de mult au încercat să rezilieze contractul nu putem ști, dar GdS a încercat de trei zile să obțină un punct de vedere de la conducerea societății pentru a vedea ce măsuri a luat după data de 14 ianuarie. Piețele tac.

Potrivit contractului, mingea este exclusiv în curtea SC Piețe și Târguri SRL. La capitolului IX, articolul 12 din contractul de închiriere privind clauzele rezolutorii, Piețele au la îndemână metode simple de reziliere. Cea mai simplă consta într-o solicitare pe care trebuia să o adreseze Texind, cu o notificare prealabilă de 30 de zile. Altă variantă este rezilierea de drept, „fără punere în întârziere și fără notificare prealabilă și fără intervenția instanței de judecată (pact comisoriu de grad IV) în caz de neexecutare sau executare necorespunzătoare de către locator (Texind – n.r.) a obligațiilor contractuale“. Iar aici, contractul poate fi reziliat fără probleme în condițiile în care târgul funcționează nelegal încă de la început, deoarece nu are autorizație de securitate la incendiu de la ISU. A treia variantă a apărut după incendiul din 11 decembrie: „Pieirea sau avarierea spațiului închiriat de așa manieră încât acesta nu mai poate fi întrebuințat conform destinației“. Singura construcție edificată de Texind au fost mesele din lemn cu acoperiș, iar ele au ars integral. Până în prezent, SC Piețe și Târguri SRL a plătit firmei Texind circa 700.000 de euro pentru închirierea terenului de pe strada Caracal din Craiova.

Noul târg se populează

În timp ce Piețele se încăpățânează să plătească o chirie de 15.000 de euro pentru un teren de unde au plecat toți comercianții, vânzătorii de haine second-hand s-au instalat deja în spațiul de pe strada Dimitrie Gerota unde a funcționat târgul dintotdeauna. Ei și-au încropit mesele ca în târgul de pe strada Caracal, iar deasupra și-au montat acoperișuri din lemn și au pus folie și tablă pe schelet de lemn. Nu toți comercianții au prins locuri pe fosta platformă RAT. Cei care vând ocazional alte produse decât haine s-au așezat direct pe bordura de la marginea aleii de la intrarea în târg. În fapt, târgul este împărțit între comercianții de haine și încălțăminte second-hand, vânzătorii de produse alimentare și cei care comercializează piese auto. Primii sunt chiar la intrarea în târg, iar societățile în zona din spate a locației. Aceștia din urmă sunt și cei mai nemulțumiți pentru că, spun ei, „aici nu prea este vad“. Iar când vine vorba de contracte, tot ei spun că, până la acest moment, nu au încheiat contracte noi pentru noua locație.


Tot aici, în zona unor hale au fost așezate și cuștile pentru păsări și animale mici. „Au adus cuștile aici, am auzit că aduc și găinile. Asta ne mai trebuia!“, spunea un comerciant. Până acum, vânzarea acestora s-a făcut în Piața Chiriac, dar comercianții spun că se zvonește că în viitorul apropiat și comercializarea păsărilor și animalelor mici se va face aici. Rămâne de văzut dacă SC Piețe și Târguri Craiova va face această mutare.

Spațiu prea mic pentru toți comercianții

Speranța celor care vând acum în Târgul din 1 Mai este ca spațiul să fie extins, în sensul că întreaga platformă RAT să fie pusă la dispoziția celor care comercializează diferite produse aici. La acest moment, constructorul care se ocupă de reabilitarea bulevardului Râului ocupă o parte din fosta Autobază.

„E mai bine aici, nu mai sunt nămoale. Avem perspectiva să se mai mărească, să intre toți, să mănânce toți o pâine. Să aducă aici și terasele. Vorba aceea, nu este târg fără mici și bere. Noi ne plătim taxele noastre, că acum avem mai puțin de plătit. Asta este sursa noastră de trai. Noi nu facem contracte, s-au stabilit locurile pentru fiecare și atât“, a spus un comerciant de haine second-hand.

Mai toți comercianții se arată mulțumiți, chiar dacă vânzarea merge mai prost, dar ei dau vina pe vreme „E frig, nu e lume. Dau și trei la cinci lei, dar… Înghețăm aici de frig. Aici nu mai încălzește nimeni cu nimic, ca să nu mai pățim ca dincolo“, a spus o femeie care se învârtea în jurul mesei cu marfă, în fața căreia nu a poposit nici un client. Din cauza frigului, ieri prea puțini cumpărători au intrat pe poarta târgului.

„Acolo eram toți la un loc. Venea omul și își cumpăra legume, trecea și pe la haine. Alții se opreau la terase și așa eram toți acolo. Așa o să se facă și aici, că, dacă vrei să bei o cafea, nu ai de unde“, a spus un bărbat cu căciula trasă până deasupra ochilor.Comenteaza acum

Alte stiri

25 mai 2018

Femei prinse la furat de haine

Trei femei au fost depistate, ieri, de jandarmii vâlceni, în timp ce sustrăgeau mai multe articole de îmbrăcăminte dintr-un supermarket din Râmnicu Vâlcea. Femeile aveau asupra lor câteva genţi în care puseseră hainele sustrase. Cele trei au ...

Sumarul ediției de joi, 21 ianuarie 2016

Actualitate

» Transgaz: Nu este cazul să declanșăm situație de urgență în alimentarea cu gaze, în ciuda temperaturilor foarte scăzute
» Expoziție de grafică la Filarmonica
» Cel puţin 12 imigranţi s-au înecat în largul coastelor Turciei
» Grevă pe Aeroportul Otopeni
» Raportul Inspecției Judiciare: Elaborarea lucrărilor științifice de către deținuți se va face în condiţii mai dure
» DIICOT: Cetățeni turci și români, trimiși în judecată pentru traficul a peste 300 de kg de heroină
» Prognoza meteo pentru weekend
» Protestele de la Chişinău continuă
» Traficul feroviar între Braşov şi Sighişoara a fost redirecţionat temporar
» Iohannis: România își menține obiectivul de aderare la Schengen

Local

» Firme din Vâlcea, inculpate în dosarul unei capturi record de heroină
» Apicultura și legumicultura au tradiție la Pătulele

Dolj

» Ore de așteptare cu lacrimi și durere la Urgență
» Specializări noi la școlile profesionale din Dolj
» CEZ Vânzare, amendată de Protecția Consumatorului
» Piețele au reziliat contractul pentru Târgul din Craiova
» Patinoar pe străzile și trotuarele Craiovei
» Condamnat la 10 ani de închisoare pentru că și-a ucis mama
» Detoxifierea menține corpul sănătos
» Craiova, oraşul-patinoar
» 80 de angajaţi ai DGASPC Dolj sancţionaţi în cinci ani
» CEZ, campion la reclamații
» Doljul găzduiește 3 olimpiade
» Un deceniu de SpectActor
» Arta mixed media la Craiova
» Craiova: Ziua Unirii Principatelor Române, marcată printr-o ceremonie militară
» Craiova: Spectacolul “Profu’ de religie” de mâine s-a anulat
» Craiova: Revista ”SpectActor”, la ceas aniversar
» Craiovean urmărit internaţional extrădat din Anglia
» Ford a lansat la Craiova producţia pentru B-MAX Colour Edition
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei

Gorj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Amenzi pentru cei care nu curăţă gheaţa de pe trotuare
» Primăria reactualizează Registrul Agricol
» Fostul şef de la mascaţi, candidatul PNL la Primăria Târgu Jiu
» Percheziţii pentru evaziune de aproape un milion de euro
» Gorj: Liberalii au anunţat candidatul la Primăria Târgu Jiu

Olt

» Comandantul Forțelor Navale americane în Europa: Facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu este pregătită să funcționeze

Mehedinţi

» Activităţi pentru marcarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor la Biblioteca Județeană Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: Minori cercetaţi pentru furt din auto

Sport

» Mecea promite să „închidă“ poarta
» Alb-albaștrii, scoși la tablă de austrieci
» Fotbal – CSU Craiova, surclasată de Austria Viena
» Fotbal – România va susține trei amicale în Antalya
» Tenis – Alexandra Dulgheru, eliminată în turul doi la Australian Open

Educatie

» Evaluările naţionale – între 23 mai şi 10 iunie
» Ministerul Educației: Simulările examenelor naționale, la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie

Magazin

» Horoscop
» Cel mai bătrân om din lume are 131 de ani
» Bancul zilei

Top