Ce catedre vor fi afectate în acest an de restructurări

Cadrele didactice au intrat în febra pentru ocuparea posturilor pentru anul școlar următor (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Emoții pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar doljean. Directorii unităților școlare au început să stabilească posturile care se vor păstra la nivelul unităților de învățământ pentru anul școlar viitor. Cele mai multe restructurări se vor face în învățământul liceal, întrucât vor fi mai puțini elevi la clasa a IX-a decât în acest an școlar. În anii următori însă, se pregătesc mai multe restructurări la învățământul gimnazial. Previziunile au la bază faptul că, în prezent, la clasa a III-a sunt cu 2.000 de elevi mai puțini decât în celelalte clase primare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, scăderea numărului de elevi afectează, în general, catedrele disciplinelor de bază.

Posturile didactice din învățământul preuniversitar se vor ocupa pe baza metodologiei publicate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și care păstrează etapele de mobilitate. În prezent, se stabilesc cadrele didactice care vor ieși la pensie din septembrie 2016 și ale căror posturi vor fi declarate vacante pentru etapele următoare. „Directorii unităților școlare au sarcina să anunțe cadrele didactice care îndeplinesc condițiile de pensionare. Acești dascăli au dreptul să-și prelungească activitatea cu încă un an dacă pe disciplina respectivă nu sunt completări de normă sau dacă nu sunt restrângeri de activitate. Decizia de a prelungi activitatea unui cadru didactic pentru încă un an școlar aparține Consiliului de Administrație al unităților de învățământ. Anul trecut au fost 63 de cadre didactice care au beneficiat de această prelungire. Inspectoratul Școlar Județean Dolj va lua act de aceste decizii, dar va verifica și legalitatea lor. Pentru a beneficia de prelungirea contractului, atât cei care îndeplinesc vârsta de pensionare, cât și cei care au beneficiat de aceste condiții trebuie să depună cerere la unitatea școlară până pe 25 ianuarie“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Prelungirea activității se va obține mai greu în învățământul liceal, unde mulți titulari stau ca pe ghimpi așteptând să vadă dacă vor fi afectați de restructurări și unde vor avea activitate în anul școlar următor. „La clasa a IX-a vor fi cu 539 de elevi mai puțini decât în acest an școlar și se vor face reduceri de clase atât la învățământul liceal, cât și la învățământul profesional. În această perioadă se analizează planurile de școlarizare“, a mai spus inspectorul școlar general. Există însă date care arată și disciplinele cele mai afectate de restrângeri cauzate de scăderea numărului de elevi. „Cele mai afectate catedre sunt matematica, limba engleză, limba și literatura română, dar și religia, unde au fost titulari tineri. Nu va ieși nici un profesor de religie la pensie în următorii 20 de ani. Este o disciplină nouă și toți titularii sunt tineri. Prin urmare, prin scăderea numărului de elevi se vor reduce și posturile de religie. Pentru a rămâne în sistemul de învățământ, este posibil ca profesorii de religie să apeleze la reconversie profesională pe orice altă disciplină“, a precizat Dan Țacu, inspector școlar Departamentul resurse umane din cadrul ISJ Dolj.

Restructurările vor ajunge în anii următori și la gimnaziu

În ceea ce privește învățământul gimnazial și învățământul primar, deocamdată nu sunt mari reduceri de elevi. „La învățământul primar, la clasa pregătitoare este o scădere foarte mică de elevi, ce nu implică deocamdată reducerea personalului didactic. Și nici la gimnaziu nu sunt scăderi foarte mari“, a precizat șefa ISJ Dolj. Nu același lucru se poate spune pentru anii viitori. „În prezent, la clasa a III-a sunt cu 2.000 de elevi mai puțin. Când acești elevi vor ajunge la gimnaziu, vor fi din nou reduceri mari de profesori, asta însemnând peste doi ani“, a mai subliniat inspectorul școlar general. Cele mai sigure catedre rămân însă cele de muzică și limba romani. „La muzică și limba romani, rămân în continuare multe posturi vacante, care se pot ocupa prin concurs“, a precizat inspectorul școlar Dan Țacu.

Reprezentanții ISJ Dolj susțin că pentru anul școlar următor nu vor fi profesori titulari care să rămână fără loc de muncă. „Vor fi multe completări de normă în mai multe unități școlare, iar în cazul restrângerilor poate nu se găsesc posturi pe perioadă nedeterminată, dar nu vom avea cadre didactice care să rămână fără posturi“, a precizat inspectorul școlar general, Lavinia Craioveanu.


Va fi loc și pentru suplinitori

Chiar dacă se anunță restructurări în unitățile școlare, reprezentanții ISJ Dolj susțin că și în acest an vor fi posturi care se vor scoate la concurs. Lista posturilor vacante sau rezervate care vor fi scoase la concurs se va publica pe 20 mai. „Concursul pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc pe 20 iulie, mai târziu decât în anii precedenți, pentru ca tinerii absolvenți să-și finalizeze examenele de licență pentru a putea participa la acest concurs. Sunt mulți tineri care vin spre preuniversitar, sperăm să obțină note mari pentru a putea ocupa posturile pentru care optează“, a spus Lavinia Craioveanu. De altfel, pentru anul școlar următor, paleta de discipline și specializări pentru învățământul preuniversitar se diversifică. „Centralizatorul a fost actualizat după oferta facultăților și se regăsesc și sunt recunoscute și specializările noi, incluse de învățământul universitar. Astfel, mai mulți tineri absolvenți vor avea oportunitatea de a preda în învățământul preuniversitar dacă vor avea o astfel de opțiune“, a explicat inspectorul școlar Dan Țacu.

Totodată, reprezentanții ISJ Dolj au spus că intenționează să încheie un parteneriat cu Universitatea din Craiova prin care să informeze și să consilieze studenții cu privire la participarea la examenul de ocupare a posturilor didactice. Măsura va fi luată pentru că o parte dintre studenți, deși s-au înscris la concurs, nu au participat la probele scrise pentru că nu au știut etapele de validare a dosarelor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 ianuarie 2016

Actualitate

» Mai mulţi schiori, printre care cel puţin un român, suspectaţi de provocarea unei avalanşe în Franţa
» Ministrul Agriculturii: Plata integrală a subvențiilor pe suprafață către fermierii români va începe în martie
» Cele mai multe proiecte fotovoltaice au fost construite în Oltenia și în nordul Munteniei
» Lista nominalizaţilor la premiile Oscar din acest an
» Ajutorul pentru motorină aferent trimestrului III din 2015 se va achita în 2016
» SUA: S-a câştigat premiul de 1.59 miliarde de dolari de la Loteria Powerball

Local

» Percheziţii la persoane bănuite de furturi din locuinţe
» Bugetul pe 2016 al judeţului Mehedinţi, votat
» Copiii din Cireşu, ajutaţi cu haine de compania Saint-Gobain
» De la Pătulele, în toate colțurile lumii

Dolj

» Locurile de joacă din Craiova, pericol de 3 milioane de euro
» Centrul Turistic pentru Agrement și Sport, aproape gata
» Noi investiții la Aeroportul Craiova
» Șantierele orașului, înghețate de frigul iernii
» Fostul președinte al Ford România, Jan Gijsen: „Fabrica Ford Craiova nu va fi una doar de componente auto“
» Elevă acuzată că a furat aproape 25.000 de lei din casa unei colege
» Craiovean prins de cinci ori fără permis
» Fostul primar din Bechet, trei ani de închisoare
» Baza de Agrement și Sport, aproape terminată
» Doljeni trataţi de TBC cu fonduri norvegiene
» Centrul Internaţional “Brâncuşi”, gata peste un an
» Noi investiţii la Aeroportul Craiova
» Western și comedii la 3D Colours
» Bijuteriile, cadoul ideal
» Poetul Mihai Eminescu, omagiat în Arhiepiscopia Craiovei
» Craiova: Un copil de 5 ani a fost rănit într-un accident
» Doljeni cercetați pentru tăiere şi furt material lemnos
» Craiova: Amenzi pentru pietonii indisciplinaţi

Gorj

» Debranșări cu scandal de la rețeaua de apă
» Furt de icoane din Mănăstirea Cămărăşeasca
» Adăpostul social al primăriei, casă bună pentru zeci de nevoiaşi
» Colocviile „Brâncuşi“, la Târgu Jiu şi Paris
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Companie din Slovacia, interesată să investească la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Patru persoane au fost rănite într-un accident produs în Izvoarele

Vâlcea

» Vâlcea: Două poduri, capcane pentru pietoni

Sport

» Florin Acsinte a semnat cu Pandurii și se gândește la națională
» Mogoșanu promite să revitalizeze jocul Craiovei
» Hargrove, transfer de marcă în Bănie
» Brazilianul Kleist, înlocuitorul lui Borota
» Handbal (m) – România – Austria, scor 32-29, în preliminariile europene ale CM din 2017
» Baschet (m): SCM-U Craiova a părăsit Cupa României
» Vasile Cîtea a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box
» Fotbal – FIFA le-a interzis echipelor Real Madrid şi Atletico Madrid, să mai facă transferuri
» Fotbal – Daniel Mogoșanu: Îmi doresc o echipă combinativă și agresivă

Sanatate

» Fonduri norvegiene pentru bolnavii de TBC

Magazin

» O elevă de 11 ani, mai deşteaptă decât Einstein şi Stephen Hawking
» Horoscop
» Bancul zilei
» Actorul Alan Rickman a murit la vârsta de 69 de ani

Top