19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratorii fără atestat, la mâna asociației

Administratorii fără atestat, la mâna asociației

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Administratorii cărora primăria le-a suspendat atestatul sunt la mâna angajatorilor, adică a asociațiilor de proprietari, care pot să-i păstreze pe postul de administrator sau pot să-i trimită acasă.

Nu au atestat, dar asociațiile de pro­prie­tari tot îi păstrează în funcția de administrator sau le schimbă încadrarea angajându-i pe postul de casier sau contabil. Este vorba de administratorii de la asociațiile de proprietari din Craiova care au atestatul suspendat prin dispoziție de primar, pentru nereguli pe care le-au făcut la asociație. Cu toate acestea, președintele și comitetul ascund de cele mai multe ori acest aspect proprietarilor și-l păstrează în funcție pe administratorul fără atestat sau mai bine zis cu atestatul suspendat. Sunt situații când nici măcar reprezentanții proprietarilor nu cunosc faptul că administratorul a rămas fără atestat.
Părerile sunt împărțite în privința administratorilor al căror atestat a fost retras de primărie. Sunt voci care spun că administratorul „lăsat pe tușă“ de către administrația locală are dreptul să rămână în continuare pe postul ocupat la asociația de proprietari, dacă angajatorul optează pentru această variantă. Administratorul cu atestatul suspendat este la mâna asociației de proprietari; dacă aceasta vrea să-l păstreze, rămâne pe același loc de administrator, dacă asociația vrea să-l concedieze sau să-l angajeze pe alt post, este liberă să o facă.
„Administratorul care are atestatul suspendat printr-o dispoziție de primar depinde în mare parte de angajator, adică de asociația de proprietari. După ce a primit Dispoziția de primar, administratorul o contestă în instanță și duce un certificat de grefă la asociație și până când obține o hotărâre definitivă poate să rămâne. Repet, totul depinde de angajator, dacă asociația este mai hotărâtă, desființează contractul și încetează raporturile de muncă. Angajatorul își asumă un risc, există posibilitatea ca administratorul al cărui contract a încetat să câștige în instanță și atunci asociația are obligația să-i plătească pe perioada cât a fost dat afară drepturile salariale. În al doilea rând, dacă pierde, rămâne cum a decis instanța. Trebuie specificat că Legea 230 nu prevede nimic la acest capitol, dar mergem pe prevederile Codului Muncii. Am vorbit aici despre administratorii care au atestatul suspendat în urma constatării unor nereguli de către inspectorii primăriei. Există însă și celălalt aspect, administratorii care nu trec evaluarea. Ei au posibilitatea să se înscrie la reevaluare. În acest caz, atestatul este suspendat conform HCL nr. 363/2013“, susține juristul Ion Pătrulescu.
La rândul lor, administratorii susțin că primăria nu are dreptul să le retragă atestatul, acesta fiind ca o diplomă. „Atestatul este valabil pe tot teritoriul României și nu există posibilitatea ca cineva să-mi îngrădească acest drept, dreptul de a profesa în domeniul în care am un certificat, adică acest atestat“, este de părere administratorul Mihai Băluță. De aceeași părere este și Constantin Corzanu, care afirmă că un administrator se poate angaja în baza atestatului de administrator în orice oraș.

Administratorul fără atestat pleacă acasă

La polul opus, reprezen­tanții Primăriei Craiova au o cu totul altă părere. În sensul că atestatul este o certificare făcută de primărie, a unei activități pe care o persoană o poate desfășura, după ce a făcut cursurile de obținere a unui certificat în domeniu, apoi printr-o hotărâre dată de primărie primește atestatul în baza căruia poate profesa. Și tot primăria are posibilitatea să retragă acest atestat în momentul depistării unor fapte comise de administrator, fapte care contravin legii.
„Oficial, punctul nostru de vedere este următorul. Administratorul căruia i s-a retras atestatul printr-o Dispoziție de primar nu mai are posibilitatea să rămână pe postul de administrator. El poate să rămână, ce-i drept, pe alt post, casier, contabil. Este alegerea asociației de proprietari, ceea ce se și întâmplă frecvent la asociațiile din Craiova. Nu prea este corect să știi că un administrator care a făcut o delapidare este păstrat de angajator, chiar dacă i s-a schimbat încadrarea“, a declarat Radu Preda, city managerul Craiovei.

Asociația angajează persoane cu atestat

„Asociația de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcția de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate și autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreținerii, investițiilor și reparațiilor asupra proprietății comune“. Legea nr. 230/2007, art. 34 (2).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS