22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe diplomele Școlii Postliceale „Sfântul Ștefan“

Scandal pe diplomele Școlii Postliceale „Sfântul Ștefan“

Directorul Școlii Postliceale Ecologice „Sfântul Ștefan“, Sebastian Sbîrnă (stânga),  și Teclu Codreși, președintele Consiliului de Administrație, au dat asigurări că diplomele  de absolvire a studiilor vor fi eliberate cel târziu în luna decembrie (FOTO: Carmen Rusan)
Directorul Școlii Postliceale Ecologice „Sfântul Ștefan“, Sebastian Sbîrnă (stânga),
și Teclu Codreși, președintele Consiliului de Administrație, au dat asigurări că diplomele
de absolvire a studiilor vor fi eliberate cel târziu în luna decembrie (FOTO: Carmen Rusan)

Promoția 2015 a Școlii Postliceale Ecologice „Sfântul Ștefan“ din Craiova a susținut examenele de certificare a calificărilor în vară, dar nu și-a primit diplomele. Documentele sunt completate, dar nu primesc semnătura președintelui comisiei pentru examenul de certificare a calificării și nici acordul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Școala Postliceală Ecologică „Sfântul Ștefan“ din Craiova cu sediul în Școala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova școlarizează timp de trei ani elevi în domeniile asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, asistent medical balneofiziokinetoterapie.
Anul acesta, 180 de elevi au absolvit aceste calificări. Aceștia au susținut examenele de certificare a calificărilor în luna iulie pentru farmaciști și în august – la asistenți medicali. În general, cei care urmează astfel de cursuri vizează un loc de muncă peste granițe. Numai că anul acesta cei care au finalizat cursurile acestei școli, deși au promovat examenul, nu își primesc diplomele.
Actele de studii sunt completate, dar nu pot fi eliberate deoarece președintele comisiei de certificare nu semnează documentele și nici Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj nu aplică timbrul sec, (imagine imprimată în relief pe hârtie, cu ajutorul unui dispozitiv special de metal, care întărește valoarea unui act, conform DEX) în această variantă. Reprezentanții ISJ Dolj spun că diplomele sunt completate greșit.
„Diplomele au mențiunea că titularii au absolvit cursurile postliceale, și nu școala postliceală sanitară, așa cum prevede Ordinul nr. 5005/2014. Prin urmare, aceste diplome sunt completate greșit și nu pot fi eliberate în această formă“, a precizat Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic. De altfel, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Doj susțin că știau de această întârziere, dar credeau că problema s-a remediat.

Nu au acreditare pe denumirea „școală postliceală sanitară“

Conducerea Școlii Postliceale Ecologice Sanitare „Sfântul Ștefan“ din Craiova spune că nu ar putea completa la nivelul de calificare „școală postliceală sanitară“, pe motiv că instituția de învățământ nu are acreditare pe acest nume.
„Noi suntem acreditați cu denumirea de Școală Postliceală Ecologică «Sfântul Ștefan», nu avem în titlu pus școală postliceală sanitară, pentru că avem și alte specializări și nu putem să trecem această denumire pe diplomă. Ni s-a spus că nu putem să trecem mențiunea cursuri pentru că cei care vor să se angajeze în străinătate trebuie să traducă această denumire și poate lăsa loc de interpretare. Acest lucru nu este adevărat pentru că pe diplomă este trecută specializarea, iar pe verso sunt trecute modulele parcurse de elevi“, a precizat Teclu Codreși, președintele Consiliului de Administrație al școlii. De altfel, reprezentanții școlii spun că tot scandalul a pornit de la președintele comisiei pentru examenul de certificare a calificării
„Președinte al acestei comisii a fost un cadru didactic care nu își mai desfășoară activitatea în școală. Nu își mai găsea loc la noi“, a precizat Teclu Codreși.

O nouă comandă de diplome

În urma scandalului, cei care au de suferit sunt absolvenții care nu pot face dovada absolvirii studiilor decât pe bază de adeverință, care în străinătate nu este recunoscută. Reprezentanții școlii susțin că, deși sunt acuzați că au întârziat eliberarea diplomelor, sunt în termen legal.
„Diplomele se eliberează în șase luni de la absolvire, dar au trecut doar trei luni și câteva zile. Cei care au avut nevoie de diplome au primit adeverințe“, a precizat Teclu Codreși. Conform Ordinului nr. 5565/2011, actele de studii se eliberează în termen de 15 zile de la finalizarea studiilor/examenului de absolvire. În plus, președinții comisiilor de examinare și conducerea unității de învățământ sunt răspunzători pentru respectarea termenului. În același act normativ se menționează că adeverințele de studii sunt valabile tot 15 zile. Conform acestui act normativ, absolvenții nu ar mai avea cu ce să facă dovada studiilor. Conducerea școlii spune că a făcut o nouă comandă de diplome pentru a se conforma cerințelor Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
„Am făcut o nouă adresă la Inspectoratul Școlar pentru a comanda diplomele la Imprimeria Națională. Totul depinde de cât va dura comanda“, a precizat președintele Consiliului de Administrație. De altfel, directorul Școlii Postliceale Ecologice „Sfântul Ștefan“, Sebastian Sbîrnă, a spus că diplomele vor fi eliberate până la sfârșitul acestei luni sau cel târziu începutul lunii decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS