15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExerciţiu spectaculos de salvare organizat de salvamontişti

Exerciţiu spectaculos de salvare organizat de salvamontişti

Serviciul Public al Salvamont Gorj a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un exerciţiu de salvare pe timp de noapte. Exerciţiul a vizat salvarea unor persoane aflate pe un perete de stâncă de pe Cheile Galbenului, din Baia de Fier. Dotaţi cu toate echipamentele specifice unor astfel de intervenţii, echipa de salvamontişti a desfăşurat cu succes toate etapele exerciţiului, în ciuda faptului că a fost vorba de o intervenţie pe timp de noapte.
Acţiunea a fost aleasă să se desfăşoare pe Cheile Galbenului, având în vedere că periodic zona atrage numeroşi pasionaţi ai alpinismului şi escaladei şi ai sporturilor extreme, în general.
De altfel, obiectivul principal al exerciţiului a fost salvarea în timp util şi în condiţii de siguranţă a unor persoane accidentate şi rămase în imposibilitatea de a se mai deplasa.
Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, a spus că exerciţiul a făcut parte din planul anual de pregătire al salvamontiştilor gorjeni. „A fost vorba de un exerciţiu de salvare din perete pe timp de noapte realizat la Cheile Galbenului din Baia de Fier. Traseele de alpinism, escalada şi via feratta din aceste chei sunt singurele din România care beneficiază de iluminat nocturn asigurat prin intermediul iluminatului monumental realizat în zonă, fapt ce le face deosebit de atractive pentru alpinişti. Exerciţiul a urmărit verificarea capacităţii de intervenţie a salvatorilor, salvare şi transport a accidentaţilor, în condiţii de noapte, cu sau fără iluminatul monumental, şi face parte din planul anual de pregătire al salvamontiştilor gorjeni“, potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.
Serviciul Public al Salvamont Gorj beneficiază de nouă baze de intervenţie şi informare în zona submontană a judeţului. Toate sunt dotate cu echipamente specifice şi pot găzdui temporar persoanele recuperate de pe munte, până la sosirea ambulanţei. Centrele au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot cu finanţare europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS