19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudenții pot face pregătire profesională în străinătate

Studenții pot face pregătire profesională în străinătate

Alexandra Șuțu, Oana Ciobanu și Cosmin Lengyel, o parte din echipa AIESEC Craiova care îi încurajează pe studenți  să acceseze stagii de voluntariat sau internshipuri plătite în străinătate (Foto: Bogdan Grosu)
Alexandra Șuțu, Oana Ciobanu și Cosmin Lengyel, o parte din echipa AIESEC Craiova care îi încurajează pe studenți
să acceseze stagii de voluntariat sau internshipuri plătite în străinătate (Foto: Bogdan Grosu)

Studenții Universității din Craiova pot merge în stagii de voluntariat sau stagii de pregătire practică în calitate de angajați, în diverse țări. Înscrierile și selecțiile se fac prin intermediul organizației studențești AIESEC Craiova.

Studenții de la orice facultate pot accesa stagiile de voluntariat sau de pregătire practică retribuită, chiar dacă nu sunt membri ai organizației AIESEC Craiova. Trebuie doar să știe să comunice în limba engleză și să dorească să aibă experiențe noi pentru pregătirea profesională.
„Înscrierea se face pe baza unui formular care se găsește pe site-ul AIESEC Craiova. După această etapă, trec de un prim interviu cu reprezentanți ai organizației și apoi de interviurile cu cei care îi selectează. Pentru cei care vor să opteze pentru un program de voluntariat, înscrierile se desfășoară până pe 15 noiembrie, ca să poată pleca în această iarnă. Stagiile de voluntariat sunt pe domeniile educație și cultură și se organizează în Rusia, Tunisia și Egipt. La activitățile de voluntariat, cazarea și mâncarea sunt în general plătite“, a precizat Alexandra Șuțu, vicepreședinte al asociației AIESEC Craiova. Stagiile de voluntariat au o durată de șase-opt săptămâni și îi ajută pe studenți să își îmbunătățească nivelul limbii engleze, să cunoască noi culturi. Un astfel de stagiu a fost accesat de Oana Ciobanu, studentă în anul II la Litere.
„Pentru mine a fost o oportunitate de a interacționa cu alți oameni și de a acumula cunoștințe despre ceea ce este în jur. Am fost în Turcia. Acest stagiu mi-a dat curaj să continuu pregătirea mea profesională. Vreau să devin PR într-o companie internațională“, a spus studenta.

Experiență la internshipurile plătite

Studenții care vor să opteze pentru internshipuri plătite (în calitate de salariați – n.r.) se pot înscrie oricând pentru a fi selecționați. Stagiile de practică se organizează în instituţii, organizaţii sau companii internaţionale.
„Domeniile în care se pot organiza aceste stagii sunt administrarea afacerilor, marketing, IT și educație. Durata unui internship este cuprinsă între șase și 18 luni, în funcție de proiectul ales. Cunoașterea unei alte limbi poate reprezenta un avantaj, dar nu este obligatorie. De asemenea, este necesar un minim de experiență de șase luni în domeniul ales. Pentru experiență se iau în calcul inclusiv perioadele de practică și activitățile de voluntariat derulate la diverse firme“, a mai spus Alexandra Șuțu, vicepreședintele AIESEC Craiova. Studenții consideră că un internship plătit oferă credibilitate în fața marilor angajatori.
„Cu siguranță, inserția pe piața muncii va fi mult mai ușoară pentru oricine accesează un astfel de stagiu de pregătire practică“, a precizat Cosmin Lengyel, student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova. Vârsta maximă de participare la un astfel de stagiu este 29 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS