18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMoartea stă la pândă în multe baruri şi cluburi din Craiova

Moartea stă la pândă în multe baruri şi cluburi din Craiova

Centrul Vechi al Craiovei ascunde multe baruri şi cluburi cu probleme de siguranţă la incendiu (Foto: Arhiva GdS)
Centrul Vechi al Craiovei ascunde multe baruri şi cluburi cu probleme de siguranţă la incendiu (Foto: Arhiva GdS)

Barurile, cluburile și restaurantele din Craiova și din Dolj care nu au autorizație de siguranță la incendiu vor fi închise temporar pe capete de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Acțiunea demarează astăzi, după ce guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care dă posibilitatea ISU să sigileze spațiile neconforme, decizie care vine ca urmare a incendiului din clubul Colectiv din București unde au murit 32 de persoane. Tragedia din Capitală s-ar fi putut întâmpla oricând și în Craiova, deoarece multe din barurile din Centrul Vechi sunt situate în subsolul clădirilor, au o singură cale de evacuare și nu sunt dotate cu instalații de stingere a incendiilor. Până ieri, ISU Dolj s-a plâns că legislația în domeniu nu i-a dat dreptul să închidă cluburile, ci doar să le amendeze. De asemenea, Poliția Locală Craiova susține că nu are dreptul să verifice firmele dacă respectă legislația privind siguranța la incendiu, ci doar controlează dacă firmele au autorizații de construire și dacă autorizațiile de funcționare, emise pe baza Codului Fiscal, au fost reînnoite anual.

Multe dintre barurile, cluburile și discotecile din Craiova sunt adevărate capcane mortale pentru cei care le trec pragul. Puține dintre ele au autorizație de siguranță la incendiu, așa cum prevede legea, iar faptul că până acum nu s-a întâmplat o tragedie precum cea din București ține doar de șansă. Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj a declarat că, până acum, la nivel național, Inspectoratul a fost legat de mâini și de picioare și că legea după care funcționează nu i-a permis decât să aplice amenzi, nu să închidă spațiile neconforme care pun în pericol viața clienților. Asta până ieri, când guvernul, la presiunea publică, a făcut ceea ce trebuia făcut de acum câteva luni: a emis o ordonanță de urgență care clarifică atribuțiile ISU în materie de închidere a spațiilor publice care nu respectă legislația în domeniul siguranței la incendiu.
„Până acum putem să vă spunem că barurile și cluburile din Dolj nu prezintă pericol pentru că nu s-a întâmplat nimic, dar este posibil să se întâmple oricând. Prin măsurile pe care le-am luat permanent, prin verificările planificate s-a verificat legalitatea folosirii obiectivelor. Unde nu s-au respectat măsurile, s-au luat măsuri de sancționare sau intrare în legalitate. Până în acest an nu aveam posibilitatea să închidem aceste localuri. Acum putem vorbi despre altceva. Așteptăm să apară procedurile de punere în aplicare și, de mâine (azi – n.r.) putem să le punem în aplicare (…) Sunt foarte multe obiective care nu au solicitat această autorizație. Au fost sancționați de fiecare dată cei care nu au respectat aceste măsuri urmând să intre în legalitate. Unii sunt în curs, alții nu au putut și au fost sancționați mereu“, a declarat colonelul Constantin Florea, inspectorul-șef al ISU Dolj la emisiunea „Malaxorul Presei“ de la Alege TV.

O parte din barurile din Centrul Vechi au fost amendate

Potrivit inspectorului-șef adjunct, locotenent-colonel Adrian Păduraru, Inspectoratului i-au lipsit normele de aplicare a legii.
„Până acum nu aveam posibilitatea de a opri sau suspenda activitatea unei firme până la remedierea neregulilor. Am aplicat gradual sancțiunea prevăzută de lege (…) Nu am avut norme metodologice de aplicare, trebuie să existe criterii foarte clar stabilite prin care să delimităm ce înseamnă activitate, pericol, de aceea mergem mult pe evacuare. Ne-am zbătut să impunem un text de lege care să crească siguranța cetățeanului. Operatorul economic are și el salariați, este vorba despre un impact economic și a trebuit să reglementăm când poate fi oprită activitatea (…) Oprirea funcționării sau utilizării unui spațiu se putea face până acum doar în momentul în care exista deja o faptă care periclita viața, un incendiu, în locurile unde puteam găsi o situație extrem de periculoasă, un foc nesupravegheat, emisie de gaze, care prezenta un pericol iminent“, a declarat el. Păduraru a precizat că o parte din barurile care funcționează în subsolurile clădirilor din Centrul Vechi al Craiovei au fost deja amendate, iar de mâine ar putea fi suspendate din cauza lipsei autorizației de siguranță la incendiu pe care nu au solicitat-o până acum.
„Până în prezent, nu am primit nici o solicitare de obținere a acestor autorizații de securitate la incendiu pentru astfel de spații în Craiova. Asta înseamnă că sunt pasibile de amendă și de măsura complementară pe loc. Oprirea funcționării se poate face și printr-un termen de suspendare, pentru că trebuie să aplicăm un principiu gradual și la această oprire a funcționării. De mâine (azi – n.r.) înseamnă că noi vom închide ușa pentru public, dacă nu au închis-o ei. O parte din barurile din subsoluri au fost amendate, cele la care s-a efectuat control și la care am avut evidența“, a mai spus Adrian Păduraru. În privința celorlalte baruri sau cluburi din Centrul Vechi, inspectorul-șef adjunct a precizat că doar o unitate de alimentație publică se încadrează în categoria celor de peste 200 de metri pătrați, deci au nevoie de autorizație, document pe care firma nu îl are.
„Unitatea a fost controlată și amendată de două ori. Nu are autorizație, dar are aviz, deci a realizat circa 80% din măsurile de siguranță cerute (…)“, a declarat el.
Nu numai barurile și cluburile sunt deficitare la măsurile de siguranță la incendiu, ci și restaurantele sau hotelurile. În primele zece luni din 2015, ISU a amendat 16 restaurante și hoteluri și trei cluburi pentru lipsa autorizației, dar amenzile au fost aplicate înainte de creșterea din iulie, de câteva zeci de ori a cuantumului lor. Până în luna iulie, amenzile au fost modice, de circa 1.500 de lei, apoi au crescut până la 100.000 de lei.
Potrivit inspectorului-șef, Constantin Florea, ISU și celelalte instituții care vor forma echipele de control începând de azi, vor merge în tot județul.
„Așteptăm weekendul să vedem dacă se desfășoară aceleași activități, pentru că, acum, prin hotărârea prefectului, se vor face controale toată săptămâna și activitatea va dura permanent. Vom verifica tot județul, nu numai Craiova sau centrul. Planificarea se va face pe obiective, iar inspectorii care pleacă în județ vor avea ca prim obiectiv discotecile, cluburile, sălile de spectacole sau căminele culturale. Vom lua în evidență toate barurile din Centrul Vechi care vor fi identificate sau care vor funcționa, dar putem găsi și o ușă închisă. Putem să le cerem să vină cu documentele la sediul ISU pentru verificarea legalității. Pentru identificarea tuturor spațiilor am cerut tuturor primăriilor din județ listele cu obiective“, a precizat Florea.

Ce spune legea

Potrivit reglementărilor în vigoare, firmele sunt obligate să obțină această autorizație de siguranță la incendiu dacă ridică o construcție nouă sau dacă amenajează, extind sau schimbă destinația construcțiilor existente. Mai întâi, obțin un aviz de la ISU pe documentația tehnică, apoi primesc autorizația de construire, realizează construcția potrivit indicațiilor, iar înainte de a recepționa și pune clădirea în funcțiune primesc autorizația de siguranță la incendiu, care atestă că respectiva clădire este sigură din punctul de vedere al incendiilor. Firmele care nu obțin această autorizație primesc amendă de la ISU. Inspectoratul poate face acest lucru pe baza Legii nr. 307/2006 modificată în iulie anul acesta. Noile cuantumuri ale amenzilor au crescut de la valori infime de 500 de lei la valori cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei. Practic, după noile reglementări, o firmă poate fi amendată cu până la 50.000 de lei dacă nu are autorizație de siguranță la incendiu. Singurul articol din lege care vorbește despre închiderea firmelor neautorizate este neclar și trebuie clarificat prin norme de aplicare, spun reprezentanții ISU. Este vorba despre articolul 44, punctul VI, care spune următoarele: Se sancționează cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei și oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, ca sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre de guvern“. Ei bine, aceste criterii au fost aprobate abia ieri de către guvern prin ordonanță de urgență care dă acum posibilitatea ISU să sigileze construcțiile care încalcă reglementările privind siguranța la incendiu.
Concret, guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcționării ori utilizării clădirilor și spațiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfășurare mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism.
De exemplu, activitatea poate fi oprită în următoarele situaţii: depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu sau desfiinţarea unei căi de evacuare atunci când, potrivit reglementărilor tehnice specifice, se impun două sau mai multe căi de evacuare. Constatarea situaţiilor menţionate se va face de către personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, cu sprijinul, după caz, al personalului desemnat din cadrul Poliţiei Române sau Jandarmeriei Române. Măsura de oprire a funcţionarii ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru situaţia depăşirii cu 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia, măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Actul normativ instituie obligaţia autorităţilor competente în emiterea autorizaţiilor de construire să pună la dispoziţia reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă documentele care au stat la baza obţinerii acestora, precum şi elementele de identificare ale construcţiei, data şi numărul autorizaţiei, denumirea lucrărilor executate, precum şi data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a construcţiilor.
Precizările legale vor pune capăt discuțiilor legate de posibilitatea ca și primăriile să controleze dacă firmele respectă legislația de siguranță la incendiu. Potrivit directorului Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, Primăria Craiova, de exemplu, emite autorizații de Funcționare pe baza Codului fiscal care nu au legătură cu avizul sau autorizația de siguranță la incendiu. Pe baza acestei autorizații de funcționare, municipalitatea încasează o taxă modică de la fiecare firmă, iar pentru obținerea ei, administratorii trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere legată de suprafața spațiului sau obiectul de activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS