19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile aplică reguli noi pentru elevii cu studii în străinătate

Școlile aplică reguli noi pentru elevii cu studii în străinătate

Elevii care au studiat în străinătate și solicită reînmatricularea într-o școală din județul Dolj trebuie primiți în clase chiar dacă nu au documentele care atestă echivalarea studiilor (Foto: GdS)
Elevii care au studiat în străinătate și solicită reînmatricularea într-o școală din județul Dolj trebuie primiți în clase chiar dacă nu au documentele care atestă echivalarea studiilor (Foto: GdS)

Elevii care revin din străinătate la școlile din România nu mai trebuie ținuți acasă până când se primesc documentele de echivalare a studiilor. Acesta a fost anunțul inspectorului școlar general adjunct Janina Vașcu, la ședința cu directorii unităților școlare din județul Dolj. Ministerul Educației a publicat noi reglementări pentru elevii care revin la studii în țară. „Este vorba de Ordinul ministrului nr. 5268/2015 privind aprobarea metodologiei pentru echivalarea de către inspectoratele școlare județene a studiilor în străinătate efectuate de elevi. Trebuie să știți care este statutul elevului audient și să respectați acest statut. Nu trebuie ținuți acasă copiii veniți din străinătate până în momentul în care ne vine echivalarea studiilor. Primiți copiii la școală, primiți copiii în clasă!“, a spus inspectorul școlar general adjunct.

Nu se înmatriculează într-o clasă inferioară

Elevii care necesită recunoașterea studiilor vor fi evaluați în același timp cu ceilalți colegi, însă pe un catalog distinct. „Treceți copilul în catalog doar în momentul în care primiți atestatul de echivalare a studiilor. Asta nu înseamnă că în această perioadă elevul nu este evaluat. Rezultatele lui vor fi trecute într-un catalog provizoriu. Vă spun acest lucru pentru că, până acum, foarte mulți profesori își notau în carnețel aceste note, dar și impresii despre activitatea la clasă, dar dacă venea părintele la școală, dirigintele nu avea carnețelul profesorului și nu avea de unde să-i spună despre activitatea copilului. În plus, în noile condiții, copilul respectiv nu se simte frustrat față de ceilalți colegi“, a explicat inspectorul școlar general adjunct. Documentele pentru echivalarea studiilor se vor depune la școală, care le trimite apoi spre Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Soluționarea cererilor se va face în 30 de zile.
În plus, studiile realizate în străinătate vor fi recunoscute și în țară, și copiii nu vor mai fi înmatriculați într-o clasă inferioară. „Vă rugăm să primiți copiii în clasa din care vin ei din străinătate pentru că vom respecta principiul dreptului dobândit. Dacă în orice țară a Uniunii Europene sau într-o țară terță copilul respectiv a promovat clasa a V-a îl vom înscrie în clasa a VI-a. Dacă părinții solicită înscrierea într-o clasă inferioară se va respecta solicitarea părintelui“, a mai precizat Janina Vașcu. În Dolj, din datele Inspectoratului Școlar Județean Dolj, anul trecut au revenit în țară 200 de elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS