15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPregătiri pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă

Pregătiri pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă

A început pregătirea utilajelor pentru intervenţie (Foto: Eugen Măruţă)
A început pregătirea utilajelor pentru intervenţie (Foto: Eugen Măruţă)

Administratorii drumurilor naţionale şi judeţene din Gorj au început pregătirea utilajelor pentru intervenţia în perioada sezonului rece. În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri judeţene, aceasta este compusă din 34 de drumuri, totalizând 837 de kilometri, dintre care pe 778 se va interveni în actualul sezon de iarnă. Potrivit Consiliului Judeţean Gorj, întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe perioada iernii 2015-2016 va fi asigurată de SC IDP Gorj SA, în baza unui contract de prestări servicii şi execuţie lucrări de întreţinere care vizează perioada 1.11.2015 – 15.03.2016. „Societatea dispune de șapte baze de deszăpezire, respectiv Târgu Jiu, Cărbuneşti, Motru, Gureni, Andreeşti, Brăteşti, Şiacu, trei puncte de sprijin la Padeş, Novaci, Alimpeşti şi următoarele utilaje şi echipamente de deszăpezire cuprinse în programul operativ de deszăpezire, după cum urmează: – autofreză – 1 bucată, buldozere – 3, autogredere – 3, tractoare + greder semipurtat – 17, autobasculante – 5, autobasculante cu lamă – 2, autobasculante cu răspânditor şi lamă – 6, buldoexcavator – 2, autovehicul revizie drum tip LEA – 8, răspânditor – 2. Stocul de materiale antiderapante la această dată este de 2.500 mc de nisip din necesarul de 8.000 mc, iar în intervalul 1.11.2015 – 1.12.2015 va fi aprovizionată aproximativ 35% din cantitatea necesară de sare, care este de 2.000 de tone. De asemenea, este asigurat necesarul carburanţilor şi lubrifianţilor pe baze de deszăpezire, pentru 14 zile de intervenţie (motorină 13,8 tone, benzină 1,4 tone). Reparaţiile la îmbrăcămintea asfaltică şi la îmbrăcămintea din beton de ciment vor fi finalizate până pe 1.12.2015“, potrivit unui raport al Consiliului Judeţean Gorj.

Situaţia Drumurilor Naţionale

De asemenea, conducerea Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale a început pregătirile în ceea ce priveşte asigurarea traficului în condiții de siguranţă pe timpul sezonului rece 2015 – 2016. Secţia Drumuri Naţionale Târgu Jiu are în administrare 436 de kilometri, dintre care 352 pe raza judeţului Gorj, 46 de kilometri pe raza judeţului Mehedinţi, 20 de kilometri pe raza judeţului Vâlcea şi 18 kilometri pe raza judeţului Hunedoara. Pentru o intervenţie rapidă privind menţinerea viabilităţii drumurilor din administrare pe tot parcursul anului şi, în special pe perioada sezonului rece, Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu este organizată în șapte baze de deszăpezire şi patru puncte de sprijin. Cele mai multe utilaje, opt, se regăsesc în baza de la Rânca şi trei în punctul de sprijin de la Novaci. „Pentru iarna 2015 – 2016, pe drumurile naţionale de pe raza Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu se va interveni cu 76 de autoutilaje proprii şi închiriate şi 8.670 de tone material antiderapant, opt tone de clorură de calciu şi 11 tone dastacom. Menţionăm că, în cel mai scurt timp, se va finaliza licitaţia privind activitatea de deszăpezire urmând a solicita intrarea utilajelor în baze. De asemenea, informăm că, până la data de 1.11.2015, pe toate sectoarele de drum va fi montată semnalizarea rutieră specifică sezonului rece“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Se redeschide Defileul Jiului

Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că, începând de sâmbătă, CNADNR va ridica restricţiile de circulaţie impuse pentru modernizarea Drumului Naţional 66. Tudor a mai spus că firma constructoare nu a mai solicitat întreruperea traficului pentru lucrări, deşi vremea i-ar permite să continue reabilitarea acestuia.
„Legat de Defileul Jiului restricţiile se încheie la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact sâmbătă. Până la această dată nu am primit nici un fel de solicitare din partea constructorului. Dacă vine cu argumente clare, concrete, că se impune închiderea drumului, va primi aprobare. Dacă nu, atunci va rămâne deschis şi se va lucra sub trafic, cu agenţi care vor dirija circulaţia, cu semafoare. Foarte importantă va fi montarea plaselor pe versanţi, la înălţime şi aşternerea stratului de asfalt, a stratului de uzură. Vremea ţine cu noi şi terminăm până la Lainici, urmând să vedem şi celelalte activităţi în continuare“, a menţionat Ion Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS