17.8 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBiserica “Sfântul Nicolae” – Dorobănția din Craiova a fost restaurată

Biserica “Sfântul Nicolae” – Dorobănția din Craiova a fost restaurată

Lucrările de restaurare ale Bisericii “Sfântul Nicolae” – Dorobănţia din Craiova au ajuns la final. Cu acest prilej, sfântul locaș a găzduit o masă rotundă care a avut ca obiectiv prezentarea rezultatelor proiectului cu finanţare europeană, „Consolidare-restaurare şi valorificare turistică, Biserica Sfântul Nicolae-Dorobănţia”. În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte de patrimoniu (artă sacră), care vor face parte din exponatele muzeului parohial ce se află în curs de amenajare. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cu a cărui binecuvântare şi purtare de grijă au fost executate în ultimii ani lucrări complexe de restaurare şi renovare a acestei biserici.
Părintele prof. Gheorghe Zamfir, parohul sfântului locaş şi coordonatorul lucrărilor, a spus că în cadrul proiectului au fost efectuate subzidiri pe toată suprafaţa fundaţiei, s-au turnat stâlpi de susţinere şi centuri de beton armat, s-au refăcut zidurile, bolţile şi turlele, s-a refăcut în întregime acoperişul, tencuielile interioare şi exterioare şi s-a repictat în tehnica fresco, în stil brâncovenesc, de către pictorul restaurator Cătălin Palamariu din Bucureşti. De asemenea, s-a construit o clopotniţă şi o împrejmuire nouă şi s-a amenajat peisagistic întreaga zonă exterioară.

Biserica „Sfântul Nicolae” – Dorobănţia este una dintre bisericele vechi ale Cetăţii Băniei. A fost construită din lemn în jurul anului 1760, iar în 1793 a fost ridicată o biserică din cărămidă la iniţiativa clucerului Constantin Fotescu. Sfântul locaş a suferit de-a lungul anilor mai multe reparaţii şi modificări, mai ales după avariile provocate de cutremurele din anii 1863, 1940 şi 1977. Numele sub care este cunoscută biserica vine de la mahalaua Dorobănţia, o zonă a vechii Craiove în care locuiau mulţi militari ce formau pe atunci corpul de ostaşi numiţi dorobanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS