17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLocaşuri de cult din Europa

Locaşuri de cult din Europa

Principalele atracţii turistice ale unui oraş sunt, fără îndoială, catedralele şi bisericile considerate simbolurile locurilor în care se află, dezvăluind vizitatorilor o parte din istoria şi cultura regiunii.

Milano nu este numai capitala modei şi centrul afacerilor din Italia. Este oraşul cu cel mai important teatru de operă din lume, La Scala, şi oraşul „Cinei cea de Taină“ a lui Da Vinci.
Cel mai bun mod de a intra în inima oraşului şi a începe un tur de cunoaştere este vizita Domului comparat de romancierul englez D.H. Lawrence cu un „arici“, datorită exteriorului său încărcat, deşi în interior biserica este foarte simplă, cu cinci culoare largi care se întind până la altar.
Una dintre cele mai mari catedrale din lume şi cea de-a doua ca mărime din Italia, construcţia a impresionat întotdeauna pe fiecare vizitator prin frumuseţea sa. Construită din marmură albă de Candoglia, în stil gotic, catedrala se întinde pe o suprafaţă de 1.200 mp. În exterior există un lift care vă duce până pe acoperişul Domului sau puteţi urca treptele pentru a admira printre turnuleţele şi rozetele sculptate panorama oraşului, care într-o zi senină se poate deschide până la Alpi.
Construcţia Domului s-a întins pe durata mai multor secole; astfel, se poate observa influenţa mai multor arhitecţi. Începută în 1388 în stil gotic şi continuată la începutul secolului al XIX-lea, la ordinele lui Napoleon Bonaparte, a devenit astfel a treia biserică ca mărime din lume. Intrarea în catedrală este gratuită, dar dacă vreţi să urcaţi pe acoperişul Domului trebuie să cumpăraţi un bilet de acces pentru lift care costă între opt şi zece euro, iar dacă doriţi să ajungeţi acolo urcând treptele veţi plăti o taxă între cinci şi opt euro.

„Santa Maria del Fiore“ a fost construită peste ruinele Bisericii „Santa Reparata“

Catedrala din Florenţa este cu siguranţă un simbol al Renaşterii şi, implicit, al oraşului. Domul din Florenţa sau Catedrala „Santa Maria del Fiore“ a fost construit pe parcursul a 140 de ani, după decenii de stagnare în domeniul arhitecturii în Florenţa. Îndrăzneaţa cupolă a lui Filippo Bruneleschi a reuşit să depăşească metodele tradiţionale de folosire a schelelor, intrând în topul catedralelor moderne. Având o lungime de 154 de metri şi o lăţime de 38 de metri, catedrala este, ca mărime, a patra creştină din lume, după Bazilica San Pietro din Roma, Catedrala St. Paul din Londra şi Domul din Milano.
Pentru a ajunge în vârful Domului, pe cupolă, trebuie să urcaţi 463 de trepte, urmând să admiraţi priveliştea oferită de Piaţa Domului cu Baptisteriul şi Clopotniţa, dar şi panorama oraşului.
Accesul în catedrală este gratuit şi se poate vizita între orele 10.00 şi 17.00, de luni până sâmbătă, iar duminica şi în timpul Sărbătorilor, între orele 13.30 şi 16.45. Pentru a urca în cupolă, se achită un bilet de intrare de opt euro, cu program de luni până vineri, între orele 8.30 şi 19.00.

Moscheea Albastră, unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul

Moscheea este considerată ultima clădire ce aparţine stilului arhitectural clasic otoman, fiind construită între 1609-1616. Cea mai mare moschee din Istanbul şi moscheea naţională a Turciei are o capacitate de 10.000 de persoane şi are 260 de ferestre.  
Mausoleul lui Soliman Magnificul şi al soţiei sale, precum şi mormântul lui Sinan se găsesc în grădinile acestei moschei.
Moscheea Albastră şi-a căpătat numele de la dalele care decorează interiorul în albastru. Arhitectul ei, Sedefhar Mehmet Aga, a fost influenţat de marele arhitect turc Sinan. Mici cupole şi semicupole urcă armonios deasupra bazei pătrate până la cupola centrală, înaltă de 43 de metri; ceea ce este neobişnuit la acest stil arhitectural este faptul că moscheea are şase minarete, în loc de trei.

Catedrala Sfântul „Vasile Blajenai“, pata de culoare a Moscovei

Cel mai frumos loc din Moscova este fără îndoială Piaţa Roşie, piaţa centrală a oraşului şi poate cel mai faimos loc al Rusiei. Aici se află simbolul oraşului şi religiei ortodoxe ruse: Catedrala „Sfântul Vasile Blajenai“. La început, Biserica a fost construită din lemn, în semn de recunoştinţă pentru Victoria armatei ruse împotriva tătarilor din Kazan. Între 1555-1561, se construieşte actuala Catedrală, cunoscută pentru forma „de ceapă“ a celor nouă Cupole pe o singură fundaţie.
Numele Catedralei este dat de Sfântul Vasile – Vasili Blajenai, care a fost îngropat în acest loc. Sfintele Moaşte sunt puse spre închinare în interiorul Bisericii, în cea de-a noua capelă. Catedrala uimeşte prin culorile vii. Interiorul arată ca un labirint de galerii cu arce boltite joase şi pereţii pictaţi în culori vii cu motive artistice florale şi geometrice. Există o mulţime de legende create de această imagine „ca din poveşti“ a catedralei. Se spune că ţarul, de teama de a nu mai fi construită o catedrală asemănătoare, a poruncit ca arhitecţii să fie orbiţi. Altă poveste, dar confirmată de istorici, spune că Napoleon ar fi dorit să o ia la Paris, dar acest lucru nefiind posibil a pus la cale o incendiere a acesteia, urmând ca o furtună apărută din senin să împiedice acest lucru. În anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul Pieţei Roşii, a propus să fie dărâmată, considerând că este un obstacol al paradelor militare.

Gaudi a lucrat 40 de ani pentru proiectul Sagrada Familia

Sagrada Familia (Sfânta Familie) este o uriaşă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanţată din bani publici, aşa cum se obişnuia în Evul Mediu. Sursele de finanţare sunt donaţiile private şi încasările din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 a ajuns la aproape 20 de milioane de euro. Proiectul original al Bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viaţă fiind dedicaţi în exclusivitate acestuia. Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcţiei. În prezent, termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domčnech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălţimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei patru evanghelişti, Sfânta Fecioară şi, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montată pe el o cruce uriaşă. Înălţimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi nu considera că lucrarea sa ar trebui să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu. Biserica are trei faţade: a Naşterii (spre est), a Gloriei (spre sud) şi a Patimilor (spre vest).

Bazilica Sacré-Coeur, o catedrală ce a venit ca un semn de pocăinţă

Bazilica Sacré-Coeur este o biserică situată în Piaţa St. Pierre, pe colina Montmartre din Paris, Franţa. A fost construită în 1876 în stil romano-bizantin sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie, al cărui proiect a surclasat cele 78 de proiecte concurente. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Iisus răstignit. Dealul Montmartre în partea nordică a Parisului se ridică 129 de metri peste nivelul mării şi este locul în care Sf. Dionisie, primul episcop al Parisului, a suferit moartea martirică. O mare mănăstire benedictină a ocupat până la Revoluţia din 1789 întregul deal. Revoluţionarii francezi au distrus mănăstirea şi au ghilotinat toate măicuţele. Ca răspuns la înfrângerea suferită în războiul franco-german, Alexandre Legentil şi Hubert Rohault de Fleury au hotărât să dea un răspuns spiritual dezastrului politico-militar în care se afla Franţa şi să construiască o catedrală dedicată Cultului Inimii lui Hristos în semn de pocăinţă pentru păcatele comise.

Vatican, centrul Bisericii Catolice

Vatican sau Statul Vatican este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în oraşul Roma, Italia. Întreaga ţară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, şi astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcţiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeţei şi al numărului de locuitori. Este reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituţională reprezentată de către Papă, episcopul Romei, şi prin urmare principala reşedinţă ecleziastică a Bisericii Catolice.

Cupola Stâncii, cea mai veche construcţie islamică funcţională din lume

Cupola Stâncii, cunoscută şi sub numele greşit de Moscheea Omar, este un sanctuar islamic, unul dintre cele mai cunoscute locuri în Ierusalim. A fost construită în 687 şi 691 de califul Abd al-Malik, fiind cea mai veche construcţie islamică funcţională din lume. În direcţia pietrei peste care s-a ridicat domul se stabilise în trecut prima orientare de rugăciune pentru musulmani, înainte de trecerea la orientarea către Mecca. În apropierea Cupolei Stâncii se află Moscheea Al-Aqsa, amândouă situându-se în locul numit de evrei şi de creştini Muntele Templului, iar de către musulmani Haram ash Sharif (Nobilul Sanctuar). Conform tradiţiilor islamice, piatra din centrul domului este locul unde Profetul Mohamed urcase într-o lungă călătorie de noapte către Rai în anul 621 d.H., alături de îngerul Jibril.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS