19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDesacralizarea puterii

Desacralizarea puterii

Recenta vacanţă a familiei Obama ne-a demonstrat, încă o dată, dacă mai era nevoie, că puternicii lumii renunţă din ce în ce mai mult la protocolul rigid care îi obligă să fie mereu la patru ace şi să se ţină departe de „muritorii de rând“. Această tendinţă nu este nouă. Este suficient să amintim cum, în timpul Summitul-ui G20 de la Londra, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a încălcat una dintre regulile divine ale monarhiei, după ce s-a lăsat îmbrăţişată de aceeaşi Michelle Obama, la toate acestea ea răspunzând cu o atingere timidă pe umărul Primei Doamne a SUA. Această încălcare a rigidului protocol regal a fost privită cu simpatie de opinia publică. De altfel, Regina a anulat recent vechea obligaţie, care prevedea ca oaspeţii săi să părăsească încăperea mergând cu spatele, după ce unii invitaţi ceva mai împiedicaţi au fost pe punctul să rămână cu sechele din cauza acestei reguli.

Politicienii … printre noi

În opinia analiştilor acestui fenomen, „atitudinea mai-marilor lumii are drept scop anularea distanţelor antice dintre clasa conducătoare şi popor. Este un proces de identificare, iar pantalonii scurţi ai lui Michelle sunt identici cu cei pe care îi putem vedea la orice colţ de stradă, lucru care înainte era inadmisibil“, crede istoricul italian Roberto Gervaso. Acum însă, încălcarea ceremonialului este admisă şi chiar aplaudată, de la băile de mulţime ale preşedintelui autohton, Traian Băsescu, şi până la ieşirile de bufon ale premierului italian Silvio Berlusconi, care, din când în când, „pune coarne“ în fotografiile oficiale. Ca să nu mai vorbim de Nicolas Sarkozy sau de Vladimir Putin, care au fost surprinşi în timp ce făceau sport, expunându-şi cu mândrie trupul bine antrenat, fapt de neimaginat pentru François Mitterrand sau Mihail Gorbaciov. „Dacă o ţinem tot aşa, nu peste mult timp o să vedem preşedinţi şi prime doamne în costume de baie“, a mai comentat istoricul italian. Pentru Mario D’Urso, fost senator în Cizmă, nu se poate vorbi de cine ştie ce schimbare în atitudinea politicienilor, dar, dacă „totuşi ar exista o schimbare, ea ar fi binevenită. Oamenii de la putere nu trebuie să fie nişte marionete, care nu au contact cu realitatea“.

Atitudinea mai-marilor lumii are drept scop anularea distanţelor antice dintre clasa conducătoare şi popor. Este un proces de identificare, iar pantalonii scurţi ai lui Michelle sunt identici cu cei pe care îi putem vedea la orice colţ de stradă, lucru care înainte era inadmisibil“.
Istoricul italian Roberto Gervaso

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS