13.7 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevolta din Ucraina, transmisă în direct pe Internet

Revolta din Ucraina, transmisă în direct pe Internet

Revolta din Ucraina este filmată cu telefoane smartphone şi transmisă în direct pe Internet, unde, chiar dacă imaginea este uneori neclară, se poate vedea cum „zboară” coctail-urile Molotov asupra clădirilor oficiale, sau cum intervin forţele de ordine împotriva manifestanţilor, conform Mediafax.
Posturile de televiziune pe Internet s-au înmulţit de la începutul protestelor, iar toate oferă programe în direct susţinute de prezentatori purtând căşti cu microfon care transmit din studiouri improvizate.
Toate aceste posturi de televiziune transmit în special imagini de la manifestaţii, cum a procedat în 2004 postul de opoziţie Kanal 5, primul care a transmis imagini de la „revoluţia portocalie”, în urma căreia au ajuns la putere prooccidentalii.
Ironia face ca postul Kanal 5 să fie în continuare foarte activ, însă preia programele postate online de aceste posturi, cum ar fi Espreso TV.
Conţinutul programelor transmise de aceste posturi de televiziune online a urmat evoluţiile din Ucraina.
Pe teren, fiecare manifestant care a lansat un coctail Molotov sau a căzut la pământ sub loviturile poliţiştilor, este filmat cu telefonul mobil de către numeroşi alţi protestatari.
„Este o tehnologie disponibilă pentru manifestanţi, care o folosesc pentru a transmite informaţii în celelalte regiuni din ţară”, declară Olga Onuch, cercetător la Nuffield College, în cadrul Universităţii Oxford, care analizează folosirea Internetului în mişcările de protest.
„Acest lucru îi dă spectatorului impresia că participă la proteste şi îi permite să aibă acces la zonele în care au loc manifestaţii 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte”, adaugă expertul.
În schimb, Internetul şi reţelele sociale au fost foosite în egală măsură pentru transmiterea de informaţii false, mai spune Olga Onuch.
Ea dă exemplu o fotografie în care un bărbat era prezentat drept un membru al forţelor ruse de elită, care ar fi deschis focul asupra manifestanţilor în timpul ciocnirilor sângeroase de la Kiev. Fotografia a fost răspândită pe reţelele sociale, însă incidentul nu a fost confirmat de nimeni.
Deşi studiile realizate de Olga Onuch au arătat că Internetul reprezintă prima sursă de informare pentru manifestanţi, participarea la proteste depinde mai mult de telefoanele sau SMS-urile primite.
Olga Onuch relativizează astfel creşterea folosirii Twitter, puţin cunoscut în Ucraina, cu ocazia manifestanţiilor. „O creştere cu câteva sute de mii de utilizatori rămâne modestă într-o ţară cu 45 de milioane de locuitori”, explică cercetătorul.
De altfel, autorităţile ucrainene au luat în serios ameninţarea, astfel că, una dintre legile privind manifestaţiile adoptate recent prevedea pedepse pentru defăimărea pe Internet. În final, legile au fost abrogate marţi de Parlamentul de la Kiev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS