18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriză de donatori la Centrul Sanguin

Criză de donatori la Centrul Sanguin

Din ce în ce mai puţini gorjeni vin să doneze sânge pentru a salva viaţa semenilor aflaţi la nevoie.

 

GORJ. Medicul Maria Cazan, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine din municipiul Târgu Jiu, a declarat că de la începutul acestei luni au fost doar 161 de donatori. Cele mai mari probleme sunt cu sângele din grupa AB IV, Rh negativ şi pozitiv, dar şi cu cel din grupa B III, Rh negativ. Cei mai puţini donatori din acest an au fost înregistraţi în luna mai, doar 306. „Aşa se întâmplă vara, vin oameni mai puţini, dar nevoie de sânge avem mereu. Sunt cereri pentru grupele pe care nu le avem şi pe care nu le putem onora. Dacă am face o acţiune de conştientizare, poate oamenii ar înţelege mai bine de ce trebuie să doneze. A dona sânge înseamnă a salva o viaţă“, a declarat Maria Cazan.

 

Apel către medicii de familie

 

Pentru a evita o posibilă criză acută de sânge, medicul Maria Cazan a apelat la mai mulţi medici de familie din judeţul Gorj, cărora le-a cerut ajutorul în procesul de conştientizare a cetăţenilor referitor la importanţa actului de donare de sânge. „Din cei zece medici de familie la care am apelat, nici măcar unul nu a răspuns la solicitare. Este păcat, pentru că speram ca măcar ei să ne ajute, să discute cu pacienţii şi să le spună să doneze sânge. De asemenea, o dată pe săptămână mergem la Mătăsari, Motru şi Rovinari, unde aşteptăm ca donatorii să se prezinte“, a mai spus Maria Cazan.

Donând sânge salvezi o viaţă

 

Maricica Tudorache este agent de pază la o firmă din localitatea Rovinari şi are 48 de ani. De trei ani este o „clientă fidelă“ a Centrului de Transfuzii şi spune că vine o dată la 72 de zile să doneze sânge: „Am văzut că sunt oameni care au nevoie de sânge şi m-am hotărât că este bine să vin să donez. Au trecut trei ani de când am făcut-o prima dată. Sănătatea este cea mai importantă şi trebuie să ne ajutăm semenii. Poate într-o zi vom avea şi noi nevoie de sânge“, a spus femeia.

Cei care vin să doneze sânge trebuie să fie sănătoşi, să aibă vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani şi o greutate peste 60 de kilograme. Donatorii beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc o zi liberă de la serviciu şi şapte tichete cadou în valoare totală de 53 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS