19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMomârlanii au ieşit în stradă

Momârlanii au ieşit în stradă

Momârlanii din oraşul Petrila au protestat ieri, în faţa primăriei din localitate, fiind nemulţumiţi de modul în care li s-au retrocedat proprietăţile. Oamenii au acuzat autorităţile locale că nu au respectat legea şi au atribuit terenuri cu păduri unor persoane care nu aveau acest drept. Cea mai mare nemulţumire a lor este că zone împădurite, potrivite pentru turism, au fost date după interesele celor din primărie, în timp ce ei au primit mai puţin sau terenuri în locuri fără nici un potenţial.

Protestatarii sunt membri ai composesoratului Obştea Jiană, care are peste 500 de proprietari. „Nu s-a respectat legea pentru pământurile noastre. Am fost strămutaţi de pe amplasamentele noastre, pe care le-am moştenit, pe altele şi astfel au creat litigii. Aici, la primărie, au propriile legi după care fac retrocedările, în funcţie de interese“, a declarat Aurel Moruş. „Nu mi s-a retrocedat suprafaţa pe care o aveam. Am moştenit 21 de hectare de pădure, dar am primit cu trei mai puţin. Diferenţa a fost dată unui om de afaceri care deţine un gater şi exploatează păduri“, a spus Ilie Jurcă.

O problemă importantă este în zona Slima, o suprafaţă aflată în masivul Parâng, foarte bună pentru dezvoltarea turismului. „Slima a fost dată unor persoane care nu au nici o legătură cu zona, prietenilor celor de la primărie, pentru că de acolo se pot scoate mulţi bani. Este o zonă cu un potenţial turistic deosebit“, a adăugat Aurel Moruş.

Pe de altă parte, viceprimarul oraşului Petrila, Dumitru Răscolean, a declarat că protestul momârlanilor a izbucnit pe fondul unor nemulţumiri vechi, din anul 2001. „Încercăm acum să luăm toate actele şi să vedem care sunt problemele“, a declarat Răscolean.

Oamenii din Obştea Jiană au mai protestat pentru pământurile lor şi chiar au acuzat în anii trecuţi autorităţile locale că le dau prea puţini bani pe pădurile care le sunt exploatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS