22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest spontan la Liceul de Artă

Protest spontan la Liceul de Artă

Elevii Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, profesorii şi părinţii au protestat, marţi, în curtea unităţii de învăţământ împotriva iniţiativei de a se construi un nou imobil în apropierea şcolii, care ar împiedica pătrunderea luminii naturale în atelierele de pictură.

Protestul a fost de tip spontan şi a durat o jumătate de oră, timp în care, cu mic cu mare, aproximativ 200, manifestanţi au scandat diverse lozinci, precum „Vrem să învăţăm“, „Avem nevoie de şcoală“, „Legea să ne apere“, prin care au dorit să tragă un semnal de alarmă autorităţilor asupra faptului că şcoala are de suferit de pe urma retrocedărilor. „Unităţile au nevoie de legi speciale pentru a fi apărate de retrocedări. S-au pierdut foarte multe spaţii de când au început revendicările în instanţele de judecată, ceea ce nu este normal. Moştenitorii care cer terenuri sau clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor ar trebui despăgubiţi, dar, din păcate, nu sunt legi care să prevadă acest aspect. În cazul de faţă, dacă vom avea o construcţie nouă lângă liceu, vom pune practic lacătele pe tot ceea ce înseamnă ateliere de pictură, pentru că nu vom mai avea lumină naturală. Nici nu putem să le mutăm în alte clase, pentru că nu putem jongla cu spaţiul. Şcoala are 800 de elevi, se învaţă în două ture şi nu avem săli libere niciodată“, a precizat profesorul Daniela Balaci, prezentă la protest.
 
O dată pe săptămână fac miting

Prin protest, elevii şi profesorii Liceului de Artă „Marin Sorescu“, alături de care se află şi părinţii, vor să determine autorităţile să intervină, astfel încât construcţia de lângă unitatea de învăţământ să nu se mai ridice. În prezent, proprietarul are autorizaţia suspendată de Tribunalul Dolj, la cererea Primăriei Craiova, doar până la soluţionarea definitivă a cazului. „Ridicarea unui nou imobil ar însemna perturbarea procesului de învăţământ, pentru că se face mult zgomot de la muncitori, iar, la finalul ridicării ei, ne vom trezi că nu mai putem folosi o parte din clase. Vrem să preîntâmpinăm această situaţie şi am decis ca în fiecare săptămână să protestăm până când se va lua o măsură în favoarea elevilor şi a şcolii“, a precizat alt cadru didactic de la protest. Dascălii spun totodată că nu îşi explică de ce a fost dată autorizaţie pentru construirea unui imobil lângă şcoală. „Conducerea unităţii de învăţământ a încercat în 2008 să obţină o autorizaţie similară pentru ridicarea unei grădiniţe, dar nu a reuşit pe motiv că pe teren sunt fire de curent şi ţevi de la Termoficare. Şi am improvizat o clasă de grădiniţă în interiorul şcolii, că nu am putut să le oferim mai mult. Dar după ce terenul a ieşit din proprietatea noastră, se pare că se poate. Cum o fi asta?“, se întreabă profesorii.

Şcolile nu se pot apăra

Conducerea Liceului de Artă din Craiova spune că, de altfel, unitatea de învăţământ a pierdut terenul în favoarea moştenitorului şi nu poate interveni în nici un fel pentru închiderea şantierului deschis, deoarece nu are posibilitatea de a se apăra. „Şcolile nu au cadastru. Practic, nu ştiu pe ce suprafaţă se întind şi ce teren au. În cazul nostru, un astfel de act avea multe de spus. Puteam scoate o hotărâre prin care să arătăm că pe terenul din laterala şcolii de pe bulevardul 1 Mai nu se poate construi şi scăpam de problemă. Se evita astfel orice tip de conflict. Dar fără cadastru nici o unitate de învăţământ nu se poate apăra în nici un fel. Şi aşa se ajunge să se piardă şi spaţiile, şi clădirile“, a declarat Lucia Vlădoiu, directorul liceului. Prin urmare, singura posibilitate de a se manifesta este protestul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS