15.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrăgancea, condamnat definitiv

Drăgancea, condamnat definitiv

Fostul director executiv al APIA Dolj, Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, va sta patru ani după gratii, a decis săptămâna trecută
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Instanţa supremă a dat verdictul definitiv în dosarul de corupţie în care figura drept inculpat fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Răducu Sergiu Gelu Drăgancea. Pe 16 august 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul inculpatului. Ca atare, Drăgancea va fi nevoit să execute în penitenciar pedeapsa de patru ani de închisoare, primită pe 20 decembrie 2011 la Tribunalul Dolj şi reconfirmată pe 14 mai 2012 la Curtea de Apel Craiova. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanţa i-a interzis lui Drăgancea, timp de doi ani, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Reamintim că Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Craiova, pe 9 septembrie 2011, în timp ce primea 10.000 de euro de la patronul unei firme, Laurenţiu Gagiu, căruia îi promisese că îl va ajuta să obţină subvenţiile pentru suprafeţele de teren agricol cultivate. Arestat preventiv în aceeaşi zi, inculpatul a fost trimis în judecată în octombrie 2011, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Şpagă de 25.000 de euro

De fapt, directorul Drăgancea îi pretinsese lui Gagiu o şpagă de 25.000 de euro, a cărei poveste le-a spus-o pe îndelete judecătorilor de la Tribunalul Dolj. El a povestit că s-a întâlnit cu fraţii Gagiu în ianuarie 2011, în SUA, la un târg agricol, unde, la un şpriţ, au început să vorbească de mită. „La o cârciumă, faţă de mai mulţi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. M-am lăudat în faţa lor. Atunci, unul dintre fraţii Gagiu a spus că îmi dă 15.000 de euro dacă va primi mai repede subvenţia. Eu am spus că vreau 25.000 de euro, pentru că primiseră deja o parte din bani“, a declarat Drăgancea în faţa instanţei. După această discuţie, când erau încă în SUA, fraţii Gagiu au aflat că între timp primiseră şi restul subvenţiei şi l-au anunţat pe Drăgancea că nu îi mai dau nici un ban din cei 25.000 de euro ceruţi. „Afacerea“ a fost reluată abia în septembrie, când Drăgancea s-a întâlnit cu Laurenţiu Gagiu. Pe 4 septembrie, cei doi s-au înţeles pentru 25.000 de euro în trei tranşe – 10.000 de euro în septembrie, 5.000 în octombrie şi alţi 10.000 după primirea subvenţiei.
Flagrantul a fost făcut de procurorii DNA atunci când Drăgancea primea prima tranşă, cea de 10.000 de euro. Denunţătorul le-a explicat judecătorilor că s-a hotărât să îl denunţe pe directorul APIA pentru că îi trimitea mereu vorbă că va primi controale, riscând să-i fie blocată subvenţia pe suprafaţa cultivată. În plus, APIA i-a întârziat eliberarea unei adeverinţe, motiv pentru care a pierdut posibilitatea să obţină un credit.
Sinceritatea l-a ajutat pe Drăgancea să obţină o pedeapsă destul de mică, de numai patru ani de închisoare, în condiţiile în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită merge până la 15 ani în spatele gratiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS