25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA început bacalaureatul de toamnă

A început bacalaureatul de toamnă

S-a dat start din nou emoţiilor pentru liceeni. Ieri a început cea de a doua sesiune de bacalaureat din acest an, pentru care în judeţul Dolj s-au înscris 3.477 de candidaţi.

Prima probă a vizat evaluarea competenţelor de comunicare în limba română. Examenul a început la ora 9.00 şi a fost susţinut de absolvenţii din seria curentă care au trecut corigenţele, dar şi de absolvenţi din promoţiile anterioare, câțiva dintre ei fiind trecuţi de 30 de ani.
 „În judeţul Dolj, pentru prima probă a sesiunii de toamnă s-au înscris 480 de candidaţi din 3.477 de înscrişi pentru această sesiune, care au fost repartizaţi în şapte centre de evaluare. În Craiova, examenele de competenţă se desfăşoară la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“, Colegiul Naţional „C. D. Neniţescu“, Liceul Transporturi Căi Ferate şi Liceul Energetic, iar în judeţ centre de examen sunt la Călăraşi, Dăbuleni şi Calafat“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu, preşedintele Comisiei de bacalaureat din judeţul Dolj.

Prezenţa pentru promovare

Ca şi în sesiunile anterioare, prima probă de limba şi literatura română a constat în comentarea unui text la prima vedere, dar şi în realizarea unui text argumentativ pe o anumită temă. În funcţie de răspunsurile date, rezultatele vor fi exprimate pe trei niveluri de competenţă „mediu“, „avansat“ şi „experimentat“. Nici un candidat nu va fi respins. Cu toate acestea, elevii nu au scăpat de emoţii.
„Am avut mari emoţii înainte de a intra în examen, dar subiectele au fost uşoare. Am citit şi am răspuns la întrebările de la primul subiect care s-a bazat pe un fragment dintr-un text la prima vedere, iar la punctul al doilea am avut de făcut un text argumentativ de 15 rânduri despre prietenie şi am obţinut calificativul experimentat“, a precizat Lidia Nărămzoiu, absolventă a Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova.

Astăzi încep competenţele lingvistice

Absolvenţii de liceu care nu au participat la nici o sesiune anterioară continuă şirul emoţiilor şi astăzi, cu proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, care se va derula timp de două zile, pe 21 şi 22 august, după care vor urma competenţele digitale. Probele scrise se vor derula săptămâna viitoare. Prima probă scrisă din cadrul sesiunii curente se va desfăşura luni, 27 august. Aceasta va fi urmată marţi, 28 august, de proba de limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului este programată miercuri, 29 august. De altfel, cele două examene pun şi cele mai mari probleme. „De departe cea mai dificilă probă pare a fi cea obligatorie, susţinută de candidaţi la matematică. În această a doua sesiune pentru reluarea examenului la această disciplină s-au înscris 2.800 de elevi. Sperăm ca procentul de promovabilitate să fie mai mare decât până acum“, a precizat preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat. Sesiunea se va încheia cu proba la alegere a profilului şi specializării, care va avea loc, vineri, 31 august. Primele rezultate vor fi afişate pe 2 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS