16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCirc şi judecată la Primăria Segarcea

Circ şi judecată la Primăria Segarcea

Primarul din Segarcea a dat în judecată 14 consilieri locali pentru că nu au reuşit să recupereze o sumă de bani de la membrii Comisiei Locale de Fond Funciar, comisie al cărui preşedinte este chiar… primaru

Povestea îşi are începuturile în anul 2004, când Valentina Băcăran a acţionat în instanţă Comisia Locală de Fond Funciar Segarcea, al cărui preşedinte era Nicolae Popa, primar din 1996 şi până acum al oraşului Segarcea. Femeia a cerut Judecătoriei Segarcea anularea titlului de proprietate emis de Comisie pe un teren de 8,75 ha, din care pe mai bine de 4 ha mai existau titluri de proprietate emise anterior.
În plus, Băcăran a solicitat plata sumei de 1.000 de lei pentru că nu a putut folosi terenul dat de Comisia de Fond Funciar, 500 de lei pentru fiecare zi până la eliberarea noului titlu şi plata cheltuielilor de judecată. În martie 2005, judecătorii au dispus anularea parţială a titlului de proprietate, schimbarea amplasamentului pentru 4,07 ha şi a respins pretenţiile financiare ale reclamantei Băcăran. În schimb, judecătorii din Segarcea au obligat membrii Comisiei de Fond Funciar să plătească 1.770 de lei drept cheltuieli de judecată. Femeia a făcut apel, iar pe 12 octombrie 2005 Tribunalul Dolj a dispus emiterea unui nou titlu de proprietate pentru cele 8,75 ha. Instanţa a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Segarcea să plătească reclamantei 7.149 de lei despăgubiri civile şi 668 de lei cheltuieli de judecată. Ulterior, Comisia Locală de Fond Funciar a făcut recurs, care a fost respins de Curtea de Apel Craiova. În total, femeia trebuia să primescă de la Comisia Locală aproape 9.600 de lei.

Procesele au continuat

Lucrurile nu s-au încheiat odată cu câştigarea procesului de către Valentina Băcăran. Pentru că nu a primit despăgubirile şi cheltuielile de judecată la care a fost obligată de instanţă Comisia Locală de Fond Funciar din Segarcea, femeia a apelat la un executor. Acesta a motivat însă că nu poate efectua executarea deoarece Comisia Locală din Segarcea nu are patrimoniu şi nici buget propriu. Mai mult, membrii Comisiei Locale conduse de primarul Popa au ales să conteste executarea, contestaţie care a fost admisă de Judecătoria Segarcea. A urmat un alt proces la Tribunalul Dolj, în care, în februarie 2007, Valentina Băcăran a obţinut continuarea executării către… Consiliul Local Segarcea. 
Nici consilierii locali nu s-au lăsat mai prejos şi au contestat executarea în instanţă, însă Judecătoria Segarcea le-a respins acţiunea. Abia în octombrie 2007 din conturile Consiliului Local Segarcea a fost executat debitul de 11.187 de lei (sumă ce reprezintă despăgubiri, cheltuieli de judecată şi dobânzi). O lună mai târziu, Consiliul Local Segarcea a adoptat Hotărârea nr. 85 prin care a desemnat-o pe consiliera juridică Alina Traşcă să facă demersurile pentru a recupera de la membrii Comisiei Locale de Fond Funciar conduse de primarul Popa suma de 11.187 de lei. Această hotărâre nu a primit însă avizul de legalitate de la Prefectura Dolj, care a recomandat… rediscutarea ei, lucru care nu s-a mai întâmplat însă.

Şi… continuă

Timpul a trecut, iar în anul 2010 s-a încheiat termenul în care Consiliul Local Segarcea putea face demersurile pentru recuperarea banilor de la membrii Comisiei Locale. În acelaşi an, Camera de Conturi Dolj a făcut un audit financiar la Primăria Segarcea, în urma căruia a constatat că „Consiliul Local Segarcea nu a luat, în termenul legal de prescripţie, măsurile legale pentru recuperarea sumei de 11.187 de lei de la membrii Comisiei Locale de Fond Funciar“. În august 2011, primarul Nicolae Popa a dat în judecată 14 membri ai consiliului local şi le-a cerut să plătească în total 13.810 lei (11.187 de lei plus dobânda) pentru că nu au luat măsurile legale pentru recuperarea banilor de la membrii Comisiei Locale, inclusiv de la… Nicolae Popa, preşedintele Comisiei.
La rândul lor, consilierii locali din Segarcea au chemat în garanţie primarul şi secretarul, motivând în faţa instanţei că Popa nu a făcut nimic pentru recuperarea respectivei sume de bani, deşi în alte cazuri a dispus recuperarea debitelor. Ba în alt caz, primarul şi membrii comisiei au plătit din buzunarele proprii despăgubirile stabilite de instanţă, fără a mai anunţa consiliul local. Pe 20 martie, Judecătoria Segarcea a respins acţiunea primarului ca neîntemeiată, dar şi cererile de chemare în garanţie formulate de consilieri. Atât primarul, cât şi consilierii pot face recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Segarcea.

Părerea primarului

Deşi Judecătoria Segarcea a comunicat GdS că dosarul nr. 1694/304/2011 are ca obiect acţiunea în răspundere civilă formulată de reclamantul Oraşul Segarcea (prin reprezentant legal primar Nicolae Popa) în contradictoriu cu un număr de 14 consilieri, edilul Popa a precizat că nu i-a dat el în judecată pe consilieri. Întrebat cum vede ieşirea din această situaţie, Nicolae Popa a mai spus că rezolvarea problemei o văd doar… judecătorii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS