18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSperanţele prefecţilor din Oltenia

Speranţele prefecţilor din Oltenia

Patru prefecţi şi un administrator public, fiecare reprezentând judeţele din Oltenia, au lăudat ieri organizarea la Craiova a Forumului Economic ce va avea loc săptămâna viitoare. Prefecţii s-au plâns însă de anumite probleme din administraţie şi au spus că lucrul cel mai important în prezent este crearea de locuri de muncă.

Locurile de muncă şi realizarea de proiecte care să ducă la dezvoltarea economică a zonei. Asta speră de la Forumul Economic reprezentanţii celor cinci judeţe ale Olteniei prezenţi ieri la Craiova pentru a confirma participarea la cel mai mare eveniment economic organizat în ultima vreme în Bănie. Fiecare dintre cei prezenţi şi-a spus punctul de vedere şi a arătat avantajele din judeţul său, dar toţi au căzut de acord că numai proiectele comune, regionale, vor duce la dezvoltarea zonei. De exemplu, prefectul de Olt, Leonid Augustin Moisiu, crede că succesul constă într-o dezvoltare unitară a întregului judeţ, nu concentrarea economiei într-un anumit punct. Moisiu a declarat că trebuie evitată o dezvoltare numai într-un oraş, aşa cum se întâmplă în Slatina.
Prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, i-a lăudat pe olteni şi a pus accentul pe dezvoltarea turismului. „Avem un turism inegalabil, brâncuşian, monahal. La acest forum eu voi veni cu o echipă puternică. În final, putem câştiga locuri de muncă. Oltenia nu poate rămâne în afara ţării. Oltenii sunt cei mai tari. Nu mă aştept la minuni de la acest forum, dar mi-aş dori să înceapă să se gândească. Copiii noştri vor trăi pe un teren minat. Este un punct de start şi îl felicit pe prefectul de Dolj, pentru că nu ştiu câţi ar fi avut curajul de a organiza un astfel de eveniment“, a spus Andrei, ale cărui spuse au fost întărite de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, cu un îndemn: „Să transformăm totul într-un strigăt de victorie la final“.
Problemele economice l-au frământat şi pe administratorul public al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Cristian Sallai. „În Mehedinţi, firmele nu s-au descurcat în aceste vremuri de criză, dar avem avantajul forţei de muncă calificată. Noi sperăm să atragem investiţii prin proiectul realizării unui parc industrial. Şi noi avem zone turistice, aşa cum este Clisura Dunării“.

Prefecţii nervoşi

Cel mai înverşunat dintre prefecţi a fost cel din Vâlcea, Petre Ungureanu. Acesta a pus tunurile pe consiliile judeţene, al căror rol i se pare inutil. „La forum voi ridica problema reorganizării administrative a ţării. Să dispară dihotomia cine conduce un judeţ: prefectul sau preşedintele consiliului judeţean? Fiecare îşi laudă judeţul, dar trebuie să stabilim împreună proiectele de dezvoltare pentru Oltenia. Eu cred că CJ-urile trebuie să se ocupe de serviciile comunitare, de drumuri. Punând cap la cap impotenţele, în afară de repartizarea banilor, pe care o poate face ministerul finanţelor, ce mai fac aceste consilii judeţene? Rutele sunt anapoda, licenţele de transport sunt date peste cap, sunt varză, nu avem nici acum groapă ecologică, iar noi exportăm gunoi la Balş şi Albota“, a spus Ungureanu, care s-a plâns apoi de activitatea Agenţiei de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, care nu l-a informat de Caravana Fondurilor Europene care a avut loc în Vâlcea săptămâna trecută. „Am aflat din presă de această acţiune“, s-a plâns prefectul de Vâlcea. „Agenţia care caravanează teritoriul este stat în stat, colaborează mai mult cu consiliile judeţene şi primăriile. În Gorj, nivelul de trai este bun acum, dar va mai dura doar 20 de ani“, i-a sărit în ajutor prefectul de Gorj.

Prioteasa: De-ar avea ei ce avem noi

Contactat telefonic, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi al Consiliului pentru Dezvoltare Regională, format din toate cele cinci judeţe ale Olteniei, crede că eficienţa consiliilor judeţene a fost dovedită în timp. „Eu zic că sunt cele care au dovedit că pot realiza proiecte şi pot lua bani mai mult decât celelalte instituţii. În Dolj, au fost atrase proiecte de 350 de milioane de euro, bani pe care nu i-am primit de la guvern. ADR Oltenia este una dintre cele mai stabile instituţii create în teritoriu. Eu cred că îşi doresc mai mult decât ceea ce fac în prezent. Le-aş dori să aibă la nivelul guvernului transparenţa pe care o avem la nivelul Doljului. La Dolj este o relaţie bună, în care convieţuim şi ne dăm mâna, că sunt chestiuni care privesc dezvoltarea judeţului. Eu mi-am zis că acest forum este un lucru bun. Nu am privit cu invidie. Azi (ieri – n.r.) mi-a dat telefon şi domnul prefect şi cred că invitaţia de participare este la mapă, pe birou“, a explicat Prioteasa.
Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia, a precizat că înţelege supărarea prefectului de Vâlcea. „Ştiu care este problema. Domnul Ungureanu este în conflict cu preşedintele consiliului judeţean, dar nu este problema mea. Îmi pare rău că nu a fost invitat la Caravană, a fost o scăpare a noastră. I-am invitat pe beneficiari. Tot respectul meu, am o relaţie bună cu domnul Ungureanu“, a spus Bogheanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS