22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArmata, cinstită de Zilele Craiovei

Armata, cinstită de Zilele Craiovei

Autorităţile doljene au depus coroane la Monumentul Eroilor, cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la eliberarea României de sub ocupaţia nazistă

Festivităţile dedicate Zilelor Craiovei au debutat ieri cu ceremonialul militar-religios dedicat Zilei Armatei Române și organizat, ca în fiecare an, la Monumentul Eroilor din cimitirul Sineasca. Au luat parte reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai instituţiilor craiovene, partidelor politice, veteranilor de război, dar şi cadre militare în rezervă şi retragere. După slujba de pomenire a eroilor neamului, reprezentanţii autorităţilor au marcat prin discursurile lor solemnitatea momentului.

„O viaţă de erou nu se cumpără“

„Pe 25 octombrie 1944, armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia nazistă. Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a circa 525.000 de militari români, angajaţi nemijlocit în luptă între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceştia, peste 58.000 au fost ucişi sau răniţi în luptă. Cu ocazia Zilei Armatei Române, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război care au îndurat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem peste timp gândul de recunoştinţă veşnică“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
În discursul său, primarul Craiovei a vorbit despre eroismul soldaţilor craioveni, căzuţi în luptă în teatrele internaţionale de operaţiuni, sub egida ONU şi NATO.
„Ce rămâne în urma unui militar căzut la datorie? Gloria eternă şi onorurile militare? Nu. Solda strânsă cu preţul sângelui şi rămasă familiei îndurerate? Nu. O viaţă de erou nu se cumpără, aşa cum un erou nu se plânge! Un erou se cinsteşte, iar noi avem datoria de a face asta nu numai la ceremonii! Anul acesta, Ziua Armatei Române coincide cu debutul celei de-a XV-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova. La mulţi ani, ostaşi viteji ai Craiovei! Curajul şi spiritul vostru de sacrificiu reprezintă demnitatea noastră de astăzi şi de mâine!“, a rostit Antonie Solomon.

Flori şi politicieni

După cuvântări a urmat momentul depunerii coroanelor de flori la Monumentul Eroilor. Deşi era prezent la manifestări, viceprimarul Mărinică Dincă a lipsit din delegaţia Primăriei Craiova, în fruntea căreia au stat alături doar primarul Solomon şi viceprimarul Teodor Sas. Dincă a făcut, în schimb, parte din delegaţia Consiliului Local Craiova şi a PDL, în ambele situaţii stându-i alături şi Sas.
O altă prezenţă notabilă a fost a lui Sorin Iordache, fost viceprimar al Craiovei, care şi-a dat demisia din consiliul local după ce a fost exclus din PSD. În prezent director comercial la Regia de Termoficare Craiova, Iordache s-a aflat în primul rând al numeroasei delegaţii a UNPR care a depus ieri o coroană de flori la Monumentul Eroilor.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare – formată dintr-un detaşament al Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ – şi a fanfarei militare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII