15.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalContul unei bătrâne, golit de funcţionara unei bănci

Contul unei bătrâne, golit de funcţionara unei bănci

O angajată a Băncii Comerciale Carpatica – sucursala Dolj şi concubinul ei au ajuns în spatele gratiilor pentru că ar fi furat din contul unei bătrâne 225.000 de lei

Cleopatra Dinescu s-a născut în urmă cu 73 de ani dincolo de Prut, în Basarabia. A locuit o perioadă în Bucureşti, apoi s-a mutat în Craiova. Banii obţinuţi din vânzarea casei din Capitală au fost puşi într-un cont la Banca Carpatica. După moartea soţului, Cleopatra Dinescu mergea din când în când la bancă să retragă dobânda. O ajuta nepoata ei, Elena Geantă, pe care bătrâna chiar o împuternicise să efectueze în numele ei orice operaţiune bancară în contul de la Carpatica. De prin 2008, bătrâna s-a îmbolnăvit şi n-a mai trecut pe la bancă. Pe lângă tot felul de afecţiuni fizice, femeia suferea şi de Alzheimer. Abia în aprilie 2011, nepoata Elena Geantă a mers să scoată o sumă de bani, în numele bătrânei, pentru a face o lucrare la cimitir. A avut însă marea surpriză să afle că în contul unde ar fi trebuit să se găsească peste 225.000 de lei mai erau doar… 1.000 de lei! A făcut o sesizare la bancă, dar banca n-a chemat poliţia. I-au promis femeii că se va face o anchetă. Au fost chiar date afară vreo două funcţionare (nu şi Mirela Lungu), însă problema banilor n-a fost rezolvată nici până în prezent.

Variantă eşuată

Oamenii legii au intrat pe fir la începutul lunii iunie. Pe baza unor informaţii primite de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă (SJIPI) Dolj (aşa-numitul „Doi ş-un sfert“), poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au demarat o anchetă, sub coordonarea procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT. Structurile informative indicau implicarea a trei persoane – Mirela Lungu, funcţionară la Banca Carpatica, Adrian Furnea, concubinul ei, şi Gabriel Găgeatu, un apropiat al primilor doi – în fraudarea contului Cleopatrei Dinescu. Ancheta a scos la iveală rolul fiecăruia dintre cei menţionaţi.
Potrivit procurorilor DIICOT, Mirela Lungu ar fi pus ochii încă de la începutul anului 2010 pe contul bătrânei. Mai întâi, funcţionara de la Carpatica ar fi încercat să facă un card bancar aferent acestui cont, falsificând semnătura bătrânei. Numai că planul său a fost dejucat de două colege conştiincioase – Florentina Preda şi şefa ei, Cecilia Boboc. Acestea nu au vrut în ruptul capului să-i înmâneze Mirelei Lungu cardul emis pe numele bătrânei. Nu s-au lăsat înduplecate de explicaţia că bătrâna e bolnavă şi nu se poate deplasa, ci au susţinut că titulara trebuie să se prezinte personal pentru a ridica acest card.
În urma acestei operaţiuni eşuate, funcţionara – susţin anchetatorii – a pus la cale un alt plan, mult mai elaborat, din care nu lipsea nici găsirea unui ţap ispăşitor.

Ţap ispăşitor pentru contul golit

Mai întâi, trăgând cu ochiul, Mirela Lungu a reuşit să afle parola de acces în aplicaţia de gestionare a conturilor bancare, parolă care îi aparţinea, de fapt, unei colege de la casieria băncii. Folosindu-se de acea parolă, pe 28 iulie 2010 a accesat sistemul informatic al băncii şi a anulat împuternicirea dată de titulara contului pentru nepoata ei, Elena Geantă. În locul acesteia l-a împuternicit pe Gabriel Găgeatu, care trebuia să fie ţapul ispăşitor. Găgeatu şi-a deschis, la rândul său, un cont la Carpatica, în care să depună banii pe care i-ar fi scos din contul bătrânei. Doar că el n-a vrut în ruptul capului să ducă la îndeplinire planul, nici măcar după ce, pe 5 august 2010, Mirela Lungu şi Adrian Furnea s-au întâlnit cu el să-l convingă că n-o să fie prins.
De fapt, la data la care aceştia îl băteau la cap să accepte, o parte din bani nici nu mai erau în contul bătrânei. În aceeaşi zi, Mirela Lungu a intrat din nou ilegal în sistemul informatic al băncii şi l-a înlocuit din calitatea de împuternicit pe Găgeatu cu Adrian Furnea, concubinul ei. Şi tot în aceeaşi zi, Furnea a mers la Bucureşti, de unde, vizitând trei sucursale ale Băncii Carpatica, a scos 175.000 de lei din contul Cleopatrei Dinescu! Dacă Găgeatu accepta să colaboreze, el era cel care ar fi apărut ca autor al operaţiunii bancare frauduloase…
Ulterior, pe 1 septembrie 2010, Furnea a scos şi restul banilor, lăsând în cont doar 1.000 de lei… Iar retragerile frauduloase au fost observate de nepoata inculpatei după mai mult de o jumătate de an.

Înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave

Mirela Lungu şi Adrian Furnea sunt în prezent cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pentru aceste infracţiuni, sancţionate cu până la 20 de ani de închisoare, cei doi au fost reţinuţi miercuri, pentru 24 de ore, prin ordonanţă a procurorilor DIICOT Craiova. Ieri, cei doi au fost prezentaţi la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Până la închiderea ediţiei, judecătorii nu se pronunţaseră cu privire la arestarea celor doi.

Un alt dosar

Pe numele Mirelei Lungu şi al lui Adrian Furnea mai există un dosar penal, cu nr. 8694/P/2010. Cei doi sunt cercetaţi de poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru infracţiuni asemănătoare, prin care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 440.282 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII