15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProduse olteneşti la mare căutare

Produse olteneşti la mare căutare

Producătorii doljeni sosiţi în Piaţa „Mihai Viteazul“ au rămas fără marfă în doar câteva ore 

Sute de kilograme de legume şi fructe s-au vândut vineri în centrul Băniei, în prima zi a campaniei „Consumaţi produse olteneşti“, iniţiate de Prefectura Dolj şi Primăria Craiova. Aproape 50 de producători din judeţ şi-au etalat marfa sută la sută naturală şi nu au dus lipsă de clienţi, în ciuda vremii caniculare. În acordurile Ansamblului „Maria Tănase“, craiovenii s-au înghesuit la tarabe, iar producătorii au rămas repede fără marfă. Brânza s-a terminat prima, în nici două ore un producător din Pieleşti vânzând 150 de kilograme. Preţul a fost însă cheia succesului, 8 lei brânza de vacă şi 11 lei cea de oaie. „Nu mă aşteptam să scap de ea aşa repede, mă gândeam că mă apucă seara pe aici. O să vin şi mâine (sâmbătă – n.r.)“, a spus vânzătorul.
Comuna Călăraşi a avut expuse cele mai multe sortimente: roşii, castraveţi, fasole verde, cartofi, dovlecei, varză, pepeni verzi şi piersici. Iar preţurile au fost accesibile, de la 50 de bani kilogramul de varză, la 1,8 lei kilogramul de pepene verde, 2 lei roşiile sau 5 lei piersicile. Ardeii de la Desa ori cartofii noi de la Mârşani au fost şi ei la mare căutare. Cartofii s-au dat cu 1,3-1,5 lei, iar producătorii au vândut până la prânz sute de kilograme. „Este bine ca preţ, pentru că îi vindem cu puţin mai mult decât la angro, dar nu e bine că pierdem timpul în piaţă, iar acasă este mult de muncă“, a specificat un mârşanean.      

Au scăzut preţurile în Piaţa Centrală

În piaţa de la prefectură se mai puteau găsi castraveţi de la Işalniţa, cu un leu kilogramul, miere de la Pleniţa, vin de la Banu Mărăcine, legume de la Teasc şi roşii de la Dăbuleni şi Moţăţei. Ultimele au fost şi cele mai căutat legume, după ce producătorul a avut inspiraţia să arate şi cum le-a obţinut. Astfel, roşiile polenizate natural de bondari s-au vândut pe bandă rulantă, la preţul de 2,5 lei kilogramul, de lângă cutia în care zumzăiau „bondarii producători“. „Am avut 500 de kilograme şi le-am dat în câteva ore. Nu mă aşteptam“, a spus producătorul din Moţăţei.     
Faptul că producătorii veniţi în centru îşi vindeau marfa pe bandă rulantă, iar cererea tot creştea i-a determinat pe comercianţii din Piaţa Centrală să scadă preţurile. „Campania a avut efectul scontat şi în scurt timp şi vânzătorii din Piaţa Centrală au umblat la preţuri. La legume, preţurile s-au aliniat la nivelul celor din centru, unele fiind chiar mai scăzute. Iar din asta cel care are cel mai mult de câştigat este consumatorul“, a precizat Bogdan Apostol, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

„Vom extinde astfel de acţiuni“

Viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, nu a ratat ocazia de a testa produsele sută la sută olteneşti şi a cumpărat câteva sortimente de legume şi fructe. „Craiovenii trebuie să profite de acest eveniment, pentru că au parte de producători adevăraţi şi, mai ales, de preţuri mai mici. O să organizăm o astfel de piaţă în fiecare weekend şi îi invităm şi pe alţi producători să participe“, a spus edilul.  „Este prima campanie de acest gen, dar vom extinde astfel de acţiuni pentru a realiza acel echilibru între producători şi consumatori“, a menţionat şi prefectul Nicolae Giugea, care susţine că Doljul produce legume cât să hrănească o treime din populaţia României. Campania din Piaţa „Mihai Viteazul“ are loc şi sâmbăta, şi este posibil ca şi de această dată marfa să se termine până după-amiază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII