19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli pe care nu le respectă nimeni

Reguli pe care nu le respectă nimeni

Consiliul Local Craiova a stabilit amenzi pentru uscatul rufelor pe sârmă, căutatul prin gunoaie, lipsa numărului de la poartă şi plimbarea unui animal de companie fără carnet de sănătate

Cine spune că în România n-avem legi se înşală. Avem, chiar foarte dure, dar mai nimeni nu le respectă. La fel se întâmplă şi cu normele impuse în Craiova, prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, reguli absolut normale în orice loc din lume, dar care sunt rareori respectate în Bănie. Şi la fel de rare – uneori chiar inexistente – sunt sancţiunile pe care Poliţia Locală şi responsabilii Primăriei Craiova le dau celor care le încalcă.

Amendă pentru lipsa numărului

Normele emise de forul legislativ local sunt impuse prin „regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) Craiova nr. 319/2009.
Prea puţină lume ştie că, potrivit acestui Regulament, cei care deţin un teren intravilan, dar nu l-au împrejmuit şi curăţat de gunoaie riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Tot cu amendă – al cărei cuantum poate ajunge până la 700 de lei pentru persoanele fizice şi 1.500 de lei pentru persoanele juridice – pot fi sancţionaţi proprietarii care nu-şi afişează la loc vizibil numărul imobilului sau asociaţia care nu scrie la intrarea într-un bloc numărul blocului şi al scării. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi în cazul neafişării la loc vizibil de către asociaţiile de locatari sau proprietari, la parterul fiecărei scări de bloc, a tabelului cu toţi proprietarii sau chiriaşii, precum şi a numărului de persoane din fiecare apartament. Prea puţine sunt însă amenzile date de municipalitate pentru asemenea fapte.

Contravenţii pentru rufe

Amintita hotărâre de consiliu prevede amenzi între 300 şi 700 de lei pentru „aruncarea pe domeniul public, în sălile de spectacol, a ambalajelor, a deşeurilor şi a gunoaielor de orice fel (hârtii, pliante, resturi de ţigări, gumă de mestecat, seminţe ori coji ale acestora etc.)“. Pe cât de murdar este oraşul, pe atât de puţine sunt sancţiunile în asemenea cazuri.
Puţini craioveni cunosc faptul că „întinderea rufelor spălate la uscat în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit“ este ilegală şi îl poate costa pe proprietarul rufelor 700 de lei amendă. Această amendă nu s-a aplicat însă niciodată.
1.000 de lei pentru persoane fizice şi 2.500 de lei pentru persoane juridice, la atât ajunge sancţiunea pentru depozitarea pe domeniul public a materialelor de construcţii, dar şi prepararea mortarului sau betonului direct pe stradă. Nimeni nu cunoaşte să se fi aplicat vreo asemenea sancţiune…

Capacele, eterna poveste

Amenda pentru „achiziţionarea de capace, rame metalice, grătare sau fragmente ale acestora provenite de la reţelele de apă şi canalizare, de la persoane fizice sau juridice altele decât deţinătorii de drept“ ajunge la 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice. Şi totuşi, potrivit viceprimarului Teodor Sas, în Craiova se fură lunar între 50 şi 100 de capace de la reţelele de apă şi canalizare, capace care ajung la firmele ce colectează fier vechi. Păi atunci, ori amenda e prea mică, ori… nu se aplică!
Acelaşi cuantum are amenda pentru „nemenţinerea şi nefixarea la cota pavajului a pieselor vizibile (trape, capace, grătare, răsuflători etc.)“. Şoferii craioveni au trecut de zeci sau sute de ori peste asemenea capace care nu sunt la nivelul şoselei (unele, pe bulevardul Tineretului, sunt cu vreo 10 cm mai… sus decât carosabilul), dar nimeni n-a fost amendat pentru asta, pentru că – nu-i aşa! – Poliţia Locală din subordinea primăriei nu poate amenda Compania de Apă, tot din subordinea primăriei.

Căutatul în gunoi e ilegal

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 700 şi 1.500 de lei „punerea în circulaţie a autovehiculelor care sunt deteriorate, nu îndeplinesc condiţiile de curăţenie şi igienă sau care au scurgeri de ulei, motorină ori alţi carburanţi sau lubrifianţi“. Şoselele oraşului sunt pline de asemenea maşini, inclusiv din rândul mijloacelor de transport în comun, dar cine să le sancţioneze?
Amenda este de 1.500 de lei pentru „căutarea în recipientele pentru gunoi, deşeuri ori răsturnarea lor, împrăştierea gunoiului ori deşeurilor, în scopul recuperării unor resturi alimentare sau de orice altă natură“. Niciodată însă nu s-au dat astfel de amenzi.
HCL nr. 319/2009 prevede şi că persoana care îşi scoate la plimbare un animal de companie trebuie să aibă asupra sa carnetul de sănătate al animalului, altfel riscă o amendă de… 1.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru cei care nu adună dejecţiile animalelor pe care le-au scos la plimbare. Şi totuşi, în Craiova, orice petec de verdeaţă este transformat în toaletă pentru animale. Craiovenii care adună dejecţiile animalelor de companie ar putea fi număraţi pe degete. Dar poliţia nu dă amenzi în asemenea cazuri.
Exemplele de acest gen ar putea continua. Aşadar, reglementări există. Trebuie, însă, ca oamenii să le respecte. Iar dacă nu le respectă, ar trebui amendaţi. Dar cine să dea amenzile?
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII