15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn nou giratoriu în Craiova

Un nou giratoriu în Craiova

O „insulă verde“ cu diametrul de 24 m va reglementa circulaţia în zona dintre Muzeul de Istorie şi Inspectoratul Şcolar Dolj

 Intersecţia străzilor Libertăţii, Madona Dudu şi Bibescu, situată chiar în vecinătatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, este un adevărat calvar pentru şoferi. Unii, ca să traverseze cu maşina strada Libertăţii în acel punct, recurg la o stratagemă: îşi pun nevestele să coboare din dreapta şi să traverseze pe jos intersecţia, pe trecerea de pietoni, pentru ca maşinile venite dinspre Muzeul Olteniei să se oprească. Abia atunci, autovehiculele care vin de pe ambele părţi ale străzii Madona Dudu pot să treacă.

Mai mare şi mai scump

Primăria Craiova promite însă că aglomeraţia din această intersecţie va lua sfârşit chiar în cursul acestui an, prin construirea în acel loc a unui sens giratoriu. Studiul de fezabilitate privind giratoriul dintre Inspectoratul Şcolar şi Muzeul de Istorie a fost deja întocmit de Proiect SA şi va fi supus joi aprobării Consiliului Local Craiova.
Specialiştii au propus două variante de giratoriu – una cu două benzi de circulaţie şi o insulă de 20 m, iar alta cu trei benzi de circulaţie şi insula de 24 m – susţinând că soluţia cea mai bună ar fi a doua. În ambele situaţii, n-ar fi nevoie de nici o expropriere, construcţia integrându-se perfect în domeniul public reprezentat de părculeţul care este încadrat de cele trei străzi. Costurile, însă, diferă – iar municipalitatea ar vrea să meargă pe varianta cu trei benzi, care costă 1,68 milioane de lei, cu 123.000 de lei mai mult decât giratoriul cu două benzi. Durata de execuţie a acestuia este estimată la doar două luni.
„Intenţia noastră este să şi construim acest giratoriu în cursul acestui an. În buget s-au prins deocamdată doar bani pentru studiul de fezabilitate, dar intenţionăm ca, la o rectificare bugetară din această primăvară, să alocăm şi banii necesari pentru execuţie“, a declarat Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.

Alt giratoriu în Romaneşti

Planurile municipalităţii vizează construirea în perioada următoare a unui alt sens giratoriu, la Peco Romaneşti, acolo unde bulevardul Nicolae Romanescu se întâlneşte cu strada Râului şi Calea Dunării. Ideea este mai veche, însă n-a putut fi pusă în practică pentru că trebuie expropriată firma Petrom de o porţiune de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII