22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA murit strivit de un mal de pământ

A murit strivit de un mal de pământ

Un bărbat din Slatina, angajat al firmei Aceti, care executa lucrări de canalizare în localitatea Vâlcele, judeţul Olt, a decedat vineri, după ce un mal de pământ s-a surpat peste el. Malurile şanţului nu erau asigurate. Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a sistat lucrările şi a deschis o anchetă în acest caz.

Spirică Marin, de 40 de ani, din Slatina, angajat al firmei Aceti, a decedat vineri, după ce un mal de pământ a căzut peste el. Tragedia s-a petrecut în localitatea olteană Vâlcele. Firma Aceti avea de executat lucrări de canalizare şi de alimentare cu apă în satele Liiceşti, Mandineşti şi Dealu Mare.
Vineri, bărbatul lucra împreună cu mai mulţi colegi în satul Liiceşti. Săpaseră şanţul pentru canalizare, dar malurile de pământ nu erau asigurate. În momentul în care ar fi trebuit introdusă conducta, malul de pământ s-a surpat şi a căzut peste el. Bărbatul a rămas captiv aproximativ două ore. La locul incidentului s-au deplasat poliţiştii, pompierii, paramedicii SMURD, un echipaj de la Ambulanţă şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt.

„Totul s-a petrecut rapid“

Potrivit colegilor de serviciu, totul s-a petrecut cu repeziciune. „Utilajele terminaseră de săpat şanţurile. În acel moment, echipa voia să introducă o conductă. A fost o fracţiune de secundă. Totul s-a petrecut rapid. Malul s-a surpat peste el şi a rămas captiv acolo. Era îngropat până la piept“, a explicat Ion Şerban, unul dintre colegii de muncă ai bărbatului.
Sătenii au sărit să îi dea o mână de ajutor. „Am mers să vedem ce se petrece pentru că am auzit larmă mare. Bărbatul era în pământ. Fratele său a intrat în şanţul de aproximativ patru metri ca să încerce să îl scoată. A săpat pe lângă el, dar în zadar. Când am ajuns eu acolo, trăia. După câteva zeci de minute, nu a mai zis nimic“, a declarat un localnic.
Pompierii au acţionat cu lopeţi, cordiţe şi brâu pentru a scoate bărbatul de sub pământ.

„Semne vitale, zero“

Deşi s-au chinuit aproape o oră şi jumătate să-l salveze, medicii de la Serviciul de Ambulanţă nu au putut decât să constate decesul. „Când am ajuns la locul intervenţiei am găsit o persoană încarcerată în proporţie de 70%. Deşi malul se putea prăbuşi, ne-am asumat riscul şi am coborât la el. I-am consultat funcţiile vitale: puls-zero, respiraţie-zero, semne vitale-zero. Operaţiunea de descarcerare a durat o oră şi 20 de minute. Am verificat încă odată funcţiile vitale, după ce bărbatul a fost scos, însă, din nefericire, am constatat că este vorba de o persoană decedată“, a declarat medicul Sergiu Chiţu.

ITM Olt a sistat lucrarea

Reprezentanţii ITM Olt sosiţi la Vâlcele au sistat lucrările executate de firma Aceti. „Doi inspectori din cadrul compartimentului de Sănătate şi Securitate în Muncă de la ITM Olt s-au deplasat la locul evenimentului pentru a stabili cauzele şi împrejurările care au dus la producerea accidentului de muncă. Din primele cercetări am constatat că victima decedase în urma surpării malului de pământ. Deocamdată, am sistat lucrarea până în momentul în care firma va îndeplini obligaţiile pe care i le-am trasat, şi anume sprijinirea malurilor. În acest caz a fost deschisă o anchetă“, a declarat inspectorul-şef adjunct al ITM Olt, Marius Bodescu.
Spirică Marin era căsătorit şi avea doi copii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII