15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţi din primărie, condamnaţi la puşcărie

Angajaţi din primărie, condamnaţi la puşcărie

Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa în dosarul de corupţie în care au fost judecaţi funcţionarii Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă de la Serviciul Disciplina în Construcţii al Primăriei Craiova, respectiv fostul consilier local Aurel Bojenoiu. Toţi cei trei acuzaţi au fost declaraţi vinovaţi şi condamnaţi la câte un an de închisoare cu executare.

După doi ani de judecată şi 25 de termene, inclusiv două amânări ale pronunţării sentinţei, Curtea de Apel Craiova a luat, în sfârşit, o decizie în dosarul întocmit de procurorii DNA Craiova pe numele fostului consilier local Aurel Bojenoiu, al şefului Serviciului Disciplina în Construcţii din Primăria Craiova, Gheorghe Daici, şi al subalternului său de încredere, Ionel Păpălă. Toţi cei trei inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi, ba chiar au primit pedepse cu închisoarea.

Un teren pentru familie

Reamintim că dosarul întocmit de procurorii anticorupţie surprinde modalitatea în care, în toamna anului 2006, Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, în prezent liderul sindicaliştilor din Electroputere Craiova, a reuşit să facă rost fără licitaţie de un teren al municipalităţii, pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Amintita societate tânjea după o suprafaţă de 110 mp, situată pe strada Dâmboviţa, în zona blocurilor B 20-B 21, dar nu l-a putut obţine legal, fără licitaţie. Atunci a preluat problema Bojenoiu, care i-a cerut ajutorul primarului Antonie Solomon. Edilul l-a chemat la ordin pe şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici, căruia i-a trasat sarcina să rezolve problema lui Bojenoiu. La rândul său, Daici i-a pasat-o subalternului său Ionel Păpălă, care, câteva zile mai târziu, s-a dus personal – însoţit chiar de consilierul Bojenoiu – să vadă suprafaţa de teren cu pricina. Deşi a observat că terenul vizat de SC TICSIM SRL era liber de orice construcţie, a întocmit pe 11 octombrie 2006 raportul nr. 75.209/2006, în care „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, după cum se menţionează în rechizitoriu.
Anchetatorii au mai reţinut şi că Păpălă l-a informat despre cele constatate în teren pe şeful său, Gheorghe Daici, care însă a avizat raportul respectiv, consfinţind astfel minciuna. Raportul falsificat a devenit apoi hotărâre a consiliului local, pe 31 octombrie 2006, hotărâre pe care a votat-o inclusiv Bojenoiu, deşi, potrivit Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, era obligat să se abţină.

Instanţa nu i-a crezut

În faţa procurorilor DNA, Daici şi Păpălă şi-au recunoscut acuzaţiile, susţinând totodată cu tărie că au săvârşit ilegalităţile din proprie iniţiativă, nu la ordinul primarului Solomon. În schimb, în faţa judecătorului Doru Filimon, cei doi funcţionari ai primăriei au susţinut că sunt curaţi ca lacrima. „Sunt nevinovat şi solicit achitarea mea“, a spus Daici. „Nu am inventat nimic în legătură cu acea construcţie“, a zis Păpălă.
Cât despre Bojenoiu, acesta nu a negat nici o clipă că a votat hotărârea prin care se dădea o suprafaţă de teren firmei fiicei sale, însă a susţinut atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorilor că habar n-avea ce votează.
Cei trei nu s-au dovedit, însă, prea convingători. Miercuri după-amiază, toţi trei au fost găsiţi vinovaţi de Curtea de Apel Craiova.
Bojenoiu a fost condamnat la un an de închisoare cu executare în penitenciar, o pedeapsă cu care ar trebui să fie mulţumit, având în vedere că sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea de conflict de interese este închisoarea între şase luni şi cinci ani. În plus, ca pedeapsă complementară, instanţa i-a interzis pe încă zece ani dreptul de a alege şi de a fi ales, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Este prima condamnare pentru conflict de interese din istoria justiţiei craiovene.
Cât despre Daici şi Păpălă, aceştia au fost achitaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, însă au fost găsiţi vinovaţi pentru fals intelectual şi uz de fals, fiind sancţionaţi tot cu câte un an de închisoare cu detenţie în penitenciar.
Nu în ultimul rând, instanţa a anulat falsurile întocmite de funcţionarii primăriei, astfel că soarta magazinului familiei lui Bojenoiu rămâne sub semnul întrebării.

Caz similar, sancţiuni diferite

Un caz aproape similar cu cel al lui Bojenoiu a fost rezolvat direct de procurori, fără ca dosarul să mai ajungă în instanţă. Întâmplător sau nu, în acel dosar era însă vorba despre un om al puterii – consilierul local PD-L Eugen Iordache. Prin aceeaşi metodă prezentată mai sus, Iordache a făcut rost de un teren în Craiova pentru firma fiului său, SC HELLICONIA SRL. Tot la fel, Daici şi Păpălă au consemnat în fals că acel magazin exista, deşi el a fost ridicat câteva luni mai târziu. Iar similitudinea a mers mai departe, la votul pe care Iordache l-a dat în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Craiova pentru hotărârea în care i se dădea fără licitaţie un teren pentru firma familiei sale.
Şi acest caz a fost cercetat, însă nu de procurorii DNA, ci de cei de la Parchetul Curţii de Apel Craiova. Aşa s-ar explica faptul că soluţia a fost alta: Daici, Păpălă şi Iordache au fost scoşi de sub urmărire penală şi sancţionaţi numai cu câte o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Recurs

Ultimul cuvânt în dosarul lui Bojenoiu îi va aparţine instanţei supreme, pentru că, mai mult ca sigur, cei trei inculpaţi vor face recurs, în speranţa că vor scăpa de puşcărie. Nici procurorii nu sunt însă mulţumiţi de pedeapsă, fiind decişi să formuleze la rândul lor recurs, solicitând Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mărirea pedepselor lui Daici, Păpălă şi Bojenoiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII