16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasagerul din dreapta, lăsat fără permis

Pasagerul din dreapta, lăsat fără permis

Poliţiştii craioveni i-au reţinut permisul de conducere şi i-au întocmit dosar penal unui bărbat, acuzându-l de „punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat“. N-ar fi nimic deosebit dacă persoana care a rămas fără permis nu s-ar fi aflat pe… scaunul din dreapta şoferului!

Din cauza unor neclarităţi legislative, craioveanul Georgel Măciucă a rămas fără permis în urmă cu trei luni şi jumătate. Întocmindu-i dosar penal pentru punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat, agentul Nelu Dinu i-a reţinut şi permisul, deşi conducerea poliţiei doljene susţine că nu ar fi trebuit să aplice o asemenea măsură şi pentru cel care se afla în dreapta şoferului.

„Eu eram în dreapta, nu la volan“

„Astă-vară mi-am cumpărat o dubă Fiat Ducato. Maşina avea numere de Germania, încă valabile. Pe 26 august, am plecat prin oraş cu maşina. La volan se afla văru-meu, Cristian Tudor, iar eu eram pe scaunul din dreapta. Pe strada Brestei ne-a oprit un echipaj de poliţie de la Secţia 1. Poliţistul Dinu Nelu ne-a cerut actele, iar vărul meu i-a prezentat actele maşinii, buletinul şi permisul. Însă, poliţistul ne-a luat la secţie şi mi-a luat plăcuţele cu numerele de înmatriculare de la dubă, spunându-ne că maşina este radiată“, povesteşte Georgel Măciucă.
Ceea ce părea la început doar o problemă legată de actele maşinii, care erau în limba germană, s-a transformat până la urmă într-un dosar penal. Un dosar cu consecinţe neaşteptate pentru ocupantul locului din dreapta.
„Lăsând la o parte faptul că numerele erau încă valabile, poliţistul a mai făcut ceva ce eu nu pot să înţeleg: nu i-a reţinut permisul doar şoferului, ci şi mie. Mi-a spus că mie îmi reţine permisul pentru că am încredinţat maşina, deşi nu mai era înmatriculată. Consider că e ilegal să facă aşa ceva, pentru că eu eram în dreapta, nu la volan“, a declarat craioveanul Măciucă.
De trei luni şi jumătate, bărbatul să chinuieşte să-i convingă pe poliţişti că maşina era înmatriculată: „Maşina a fost verificată în Germania, iar poliţia a primit răspuns că autovehiculul nu era radiat. Poliţistul care se ocupă acum de dosar mi-a cerut bani pentru traducerea şi legalizarea actelor de la maşină, dar când i-am cerut să-mi dea şi mie o copie după actul care a venit din Germania şi care a fost tradus pe banii mei, mi-a zis că n-are voie până nu se pronunţă procurorul“.

„Am fost dat afară din cauza faptului că nu mai am permis“

Dacă maşina era sau nu înmatriculată la momentul respectiv rămâne ca procurorul să hotărască. Până una-alta, însă, deţinătorul ei nu mai poate s-o conducă, deşi a reuşit între timp s-o înmatriculeze în Bulgaria. A rămas chiar fără serviciu, pentru că poliţiştii i-au reţinut permisul şi nu i l-au mai returnat.
„Eu eram şofer profesionist. Din asta îmi întreţineam familia, însă am fost dat afară din cauza faptului că nu mai am permis“, susţine Georgel Măciucă.
Problema reţinerii permisului într-un asemenea caz este destul de controversată între poliţiştii de la Circulaţie. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj consideră însă că legislaţia e suficient de clară şi că agentul Nelu Dinu a greşit în acest caz, pentru că nu trebuia să procedeze la reţinerea permisului şi faţă de proprietarul maşinii.
„Potrivit legislaţiei rutiere, există cazuri în care permisul de conducere poate fi reţinut şi celui care încredinţează un autovehicul, nu doar celui care îl conduce. O asemenea măsură nu se aplică însă şi în cazul unui autovehicul neînmatriculat“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, agent Amelia Căprărin.
Deşi IPJ Dolj susţine că poliţiştii de la Secţia 1 au aplicat în mod eronat legea, Georgel Măciucă e tot fără permis. Rămâne de văzut dacă acesta îi va fi restituit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII