18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMartor în cătuşe la Craiova

Martor în cătuşe la Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=J0kVWlK57r8
http:http://www.youtube.com/watch?v=0Q8imiLTmC0
http:http://www.youtube.com/watch?v=RF6GheVqll0

Zeci de oameni s-au adunat ieri la Curtea de Apel Craiova, unde Antonie Solomon a fost adus cu duba de la Colibaşi, pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar de corupţie. Mulţi spectatori erau doar gură-cască, veniţi să-l vadă pe primar încătuşat, dar şi mai mulţi erau angajaţi ai Primăriei Craiova, care au chiulit de la serviciu pentru a scanda lozinci în favoarea celui care le este încă şef.

Curtea de Apel Craiova se chinuieşte de mai multă vreme să-l audieze ca martor pe Antonie Solomon în dosarul de corupţie care îi vizează pe fostul consilier local Aurel Bojenoiu, dar şi pe funcţionarii Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii al municipalităţii. Dintre acuzaţiile pe care procurorii DNA Craiova le-au adus celor trei inculpaţi nu lipsesc abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzul de fals ori conflictul de interese.
Considerând că depoziţia lui Solomon e absolut necesară pentru lămurirea situaţiei de fapt, Curtea încearcă de mai multe luni să îl audieze. Instanţa l-a citat pe Solomon încă de la termenul din 16 februarie. Primarul, însă, n-a venit. A trimis totuşi o cerere prin care solicita să nu fie audiat în şedinţă publică, precum orice muritor, ci în camera de consiliu, „pentru a nu aduce atingere autorităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezint“. Preşedintele completului de judecată a respins această cerere şi l-a citat din nou, pentru a-l audia pe Solomon în şedinţă publică, pe 16 martie. Între timp, însă, primarul se mutase fără voia lui în arestul poliţiei argeşene. Pentru termenul din 20 aprilie, a fost citat în arest, dar între timp fusese trimis în judecată şi mutat în Penitenciarul Colibaşi. La termenul de ieri, judecătorii i-au nimerit noul domiciliu, citându-l în Penitenciarul Colibaşi. Martorul s-a prezentat ieri la proces, în cătuşe, adus cu maşina de la Colibaşi, apoi dus înapoi în închisoarea argeşeană.

Proteste la poarta Curţii de Apel

Vestea sosirii lui Solomon a pus pe jar autorităţile, care se temeau de acţiuni de stradă în favoarea primarului arestat al Craiovei.
Încă de luni după-amiază, reprezentanţii jandarmeriei şi ai poliţiei au vizitat Curtea de Apel Craiova, pentru a „studia terenul“ şi a-şi întocmi planul de acţiune pentru a doua zi. Ieri-dimineaţă, zeci de jandarmi şi poliţişti erau prezenţi la datorie, în faţa instanţei, dar şi pe culoare ori în curtea instituţiei. Acestora li se adăugau alţi indivizi cu misiuni asemănătoare, dar în civil, înghesuindu-se mai ales printre ziarişti, cameramani şi fotoreporteri, pentru a-i supraveghea îndeaproape pe reprezentanţii mass-media.
Procesul în care Solomon trebuia să fie martor era programat pentru ora 9.00. Duba Penitenciarului Colibaşi şi-a făcut însă apariţia pe la 9.30, intrând în curtea instanţei, de unde primarul încătuşat a fost condus în camera deţinuţilor pe o scară din spatele clădirii.
Când au dat cu ochii de Solomon, câţiva protestatari, plus alţi curioşi s-au adunat în faţa porţilor de la Curtea de Apel, strigând „Hoţii! Hoţii! Vrem primarul înapoi! Lăsaţi-ne să-l vedem! Daţi-i drumul! N-a făcut nimic!“. Apoi toată lumea s-a bulucit în sala de judecată, unde, din cauza acestor gură-cască, n-au mai avut loc să intre nici măcar… cei care ar fi trebuit să fie judecaţi!
Dosarul a fost strigat în jurul orei 10.00, însă lipseau inculpaţii şi avocaţii, aşa că s-a trecut la alte dosare, cel în care trebuia audiat Solomon fiind lăsat ultimul.

Handbalistele primăriei, la proces

Abia în jurul orei 11.30 a început procesul mult aşteptat. Între timp, în sală nu mai era loc să arunci un ac, iar îmbulzeala de pe holul instanţei era şi mai mare. Puteau fi văzuţi acolo nu doar soţia şi fiul lui Solomon, ci şi zeci de angajaţi ai Primăriei Craiova, veniţi să se holbeze la „şefu’“ în cătuşe, câţiva revoluţionari, taximetrişti, curioşi de pe stradă, dar şi… handbalistele de la clubul primăriei (SCM Craiova), însoţite de vicepreşedintele clubului, Mugur Guşatu. Vociferările acestora se auzeau până în sala de judecată, însă preşedintele completului, judecătorul Doru Filimon, nu s-a lăsat intimidat. „Este un dosar obişnuit, o cauză normală, nu e un motiv de comportamente anormale. Pentru nimeni nu e plăcut să stea în arest“, le-a atras magistratul atenţia celor aflaţi în sală.
Atât judecătorul, cât şi procurorul şi inculpaţii au trecut peste o mică lipsă de procedură – necitarea unei părţi – pentru a nu-l pune încă o dată pe drumuri pe Solomon. Aşadar, s-a trecut la audierea lui, în calitate de martor.
După ce a jurat cu mâna pe Biblie că va spune „adevărul şi numai adevărul“, primarul suspendat al Craiovei a avut cuvinte de laudă la adresa celor trei inculpaţi: „Îi ştiu foarte bine. Sunt funcţionari model şi nu cred că până în prezent au mai avut de-a face cu justiţia“. Ulterior însă, prin declaraţia pe care a dat-o, Solomon i-a „înfundat“ şi mai rău pe Păpălă, Daici şi Bojenoiu.

Arestatul vrea înapoi primar

„În această instituţie, pe care am condus-o şi sper să o conduc şi în continuare, am încurajat legalitatea actelor administrative“, a spus Solomon în faţa instanţei, lăsând să se înţeleagă că n-are nici o legătură cu şirul de infracţiuni de care sunt acuzaţi subalternii săi.
Primarul a povestit în faţa instanţei cum l-a abordat Bojenoiu să-i ceară ajutorul pentru chioşcul pe care îl doreau fiica şi ginerele actualului lider sindical de la Electroputere. „M-a abordat şi mi-a cerut să fac un demers pentru a ajuta un membru al familiei sale. Era vorba de o concesiune sau închirierea unei suprafeţe pentru un chioşc pe domeniul public, dar nu ştiu dacă această construcţie exista sau nu. Eu nu i-am promis nimic, ci doar că direcţia abilitată din cadrul primăriei să respecte legalitatea. În această direcţie lucrează inculpaţii Daici şi Păpălă“, a menţionat Solomon.
Primarul suspendat al Craiovei a explicat apoi că nu le-a dat subalternilor săi de la Disciplina în Construcţii ordinul să încalce legea, ci Daici şi Păpălă au făcut asta de capul lor. Cât despre Bojenoiu, l-a descris drept un consilier local care nu prea are habar de competenţele acestui for, din care făcea parte. Mai mult, a spus că nici nu l-ar fi ajutat, pentru că făcea parte din alt „spectru politic“.
„L-am chemat pe inculpatul Daici la mine în birou şi i-am cerut să promoveze o hotărâre de consiliu, în situaţia în care se respectă legalitatea. (…) Cred că Bojenoiu, când a venit la mine, cunoştea că nu intră în atribuţiile mele, ci în cele ale consiliului local soluţionarea cererilor sale. În concret, eu nu puteam face nimic pentru inculpatul Bojenoiu. Era doar unul dintre cei 27 de consilieri, nu aveam o relaţie de amiciţie, făceam parte din alt spectru politic. Eu eram independent, el era liberal. Se opunea multor proiecte de hotărâre iniţiate în şedinţa consiliului local. Bănuiesc că «ajutorul» pe care îl aştepta Bojenoiu viza doar urgentarea sau simplificarea procedurilor“, a declarat Antonie Solomon.

Martorul – audiat, procesul – nesoluţionat

Audierea s-a încheiat puţin după ora 12.00, când Solomon a fost condus din sala de judecată înapoi în duba Penitenciarului Colibaşi, care a plecat imediat către Piteşti. Duba puşcăriei a trecut printr-un alai de zeci de susţinători ai primarului arestat, adunaţi la porţile Curţii de Apel. Cei mai mulţi dintre ei erau funcţionari ai primăriei, dar se aflau printre ei şi cântăreţii de muzică populară Constantin Enceanu şi Petrică Mâţu Stoian. În momentul în care duba a plecat, oamenii au început să aplaude şi să-l ovaţioneze ca pe un erou, în ciuda acuzaţiilor de luare de mită, pentru care este în prezent judecat.
Deşi martorul-cheie a fost audiat, procesul de corupţie al angajaţilor din primărie nu s-a încheiat, o parte din proces nefiind citată. Drept urmare, în acest dosar s-a dat un nou termen – al 17-lea – fixat pentru 8 iunie.

Aurică, „ucis“ de un zvon

La câteva minute după ce Antonie Solomon a plecat cu duba puşcăriei înapoi la Penitenciarul Colibaşi, un zvon a făcut înconjurul Craiovei şi chiar al ţării: Solomon a murit! Unii auziseră că primarul arestat ar fi făcut un stop cardiac chiar în timp ce depunea mărturie în faţa completului de judecată, alţii că a murit în dubă, iar alţii că i s-a făcut rău şi a fost condus cu duba penitenciarului la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde şi-ar fi dat obştescul sfârşit. Sute de oameni au dat telefoane la primărie, poliţie, spital, ziare, televiziuni, penitenciare, încercând să se intereseze dacă e adevărat că a murit Solomon. Era doar un zvon, care l-a amuzat şi pe Solomon atunci când a juns la Colibaşi şi a auzit despre ce e vorba.
„Am aflat şi noi de acest zvon şi l-am verificat imediat, dar nu s-a confirmat. Lui Antonie Solomon nici măcar nu i s-a făcut rău în maşină, aşa că nu este absolut nimic adevărat“, a declarat Dana Cenuşă, ofiţer de presă la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

68 COMENTARII