19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCod galben de inundaţii pe Dunăre

Cod galben de inundaţii pe Dunăre

Hidrologii au extins ieri avertizarea cod galben de inundaţii pe Dunăre.
Iniţial, duminică fusese emisă o avertizare tip cod galben privind posibile inundaţii pe Dunăre, în sectoarele Turnu Măgurele – Zimnicea (judeţul Teleorman) şi în zona Isaccea (judeţul Tulcea), valabilă până pe 7 ianuarie.
Potrivit noii avertizări, din 4 ianuarie, ora 6.00, până pe 11 ianuarie, ora 6.00, se instituie cod galben de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul Gruia – Corabia (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt) şi  se menţine codul galben pe sectoarele Turnu Măgurele – Zimnicea şi Isaccea.
Hidrologii avertizează că în următoarea săptămână se vor produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie pe Dunăre – sectorul aval de Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier.

15 centrimetri peste cota de atenţie

În Dolj, nivelul Dunării a depăşit cota de atenţie, însă nu există pericol de inundaţii. Conform datelor furnizate de Direcţia Apelor Jiu (DAJ) Craiova, cota de atenţie fusese depăşită luni dimineaţă cu 15 cm la staţiile hidrometrice aflate la Calafat şi Bechet, în judeţul Dolj, dar şi la staţia Gruia din Mehedinţi.
„Având în vedere prognoza meteo, nu sunt motive de îngrijorare, chiar dacă s-a instituit avertizarea de cod galben. Depăşirea uşoară a cotelor de atenţie nu pune în pericol nici Portul Calafat, nici Portul Bechet“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al DAJ Craiova.
La Calafat s-a înregistrat un debit de 10.140 mc/s, iar la Bechet 9.840 mc/s. „Atingerea debitului de 10.000 mc/s nu va afecta judeţul Dolj. Se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor la staţiile hidrometrice pe fluviul Dunăre, aval de Porţile de Fier II. Aceste valori vor fi direct influenţate de debitul Dunării la intrarea în ţară – secţiunea Baziaş, precum şi de debitele deversate din Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier“, a precizat Camelia Bărbuţu.
Specialiştii Direcţiei Apelor Jiu Craiova monitorizează nivelul apei şi pe Jiu, dar şi pe lacurile aflate în bazinul hidrografic Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS