16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarduri italiene, clonate de români

Carduri italiene, clonate de români

Poliţiştii şi procurorii DIICOT mehedinţeni au destructurat o reţea de falsificatori de carduri care goleau conturile italienilor cu ajutorul unor cărţi de credit falsificate în Drobeta Turnu Severin.

Poliţiştii de frontieră mehedinţeni, împreună cu ofiţeri DGIPI, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în falsificarea instrumentelor de plată electronice. Grupul acţiona pe teritorul Italiei şi României, fiind format din mai mulţi cetăţeni români şi avea ca principală preocupare furtul de date electronice de pe cardurile de cumpărături ale unor cetăţeni italieni, cu ajutorul unor dispozitive (skimmere) de copiat carduri, transferarea datelor colectate fraudulos cu ajutorul unor programe de calculator pe alţi suporţi electronici (blankuri) şi retragerea, cu ajutorul acestor carduri clonate, a unor sume mari de bani din bancomate situate pe raza judeţelor Timiş şi Mehedinţi.

Investigaţiile
 
Activitatea de monitorizare a grupării infracţionale a început din 6 ianuarie 2009, când poliţiştii de frontieră mehedinţeni au obţinut informaţii potrivit cărora Jan Gherghinescu, de 39 de ani, Viorel Marian Roman, de 23 de ani, Ionuţ Costinel Martinescu, de 24 de ani, Liviu Petre Trancă, de 28 de ani şi Eugen Ionuţ Firu, de 24 de ani, toţi din Drobeta Turnu Severin, se ocupă de falsificarea cărţilor de credit în scopul sustragerii unor sume mari de bani din conturile titularilor. Nici unul dintre cei cinci nu avea un loc de muncă, însă aceştia dispuneau în permanenţă de bani mulţi. Potrivit oamenilor legii, suspecţii şi-ar fi cooptat şi unii membri de familie, care să-i ajute la retragerea frauduloasă a sumelor de bani.
Pe 29 august, poliţiştii de frontieră mehedinţeni împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara i-au surprins pe raza municipiului Timişoara pe cinci dintre membrii grupului infracţional, în timp ce făceau retrageri de numerar folosind carduri clonate. La percheziţia autoturismelor acestora au fost găsite şi ridicate: suma de 54.800 de lei, 54 de carduri clonate, pe care erau scrise de mână codurile PIN, şi 20 de grame de canabis.

Modul de operare

Din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni, a rezultat că Jan Gherghinescu este coordonatorul grupului infracţional organizat. Membrii grupului aveau sarcini bine stabilite, pentru ca activităţile să se deruleze fără sincope. Liderul se ocupa de cazarea membrilor grupului în Italia, în regiunea Livorno, şi de găsirea locurilor pretabile pentru instalarea dispozitivilor de citire a cardurilor.
Ionuţ Costinel Martinescu intra şi rămânea pe timpul nopţii în supermarketuri sau benzinării, unde plasa dispozitivul (microcipul) în interiorul cititorului de carduri, ieşind fără a fura nimic şi fără a lăsa nici o urmă. Când magazinul se deschidea, cei cinci aşteptau într-o maşină din parcare. Cu ajutorul unui laptop conectat prin bluetooth la microcipul plasat în bancomat primeau toate informaţiile despre cardurile cumpărătorilor.
Datele erau aduse în România, unde erau folosite de Viorel Marian Roman (specialistul IT) pentru inscripţionarea unor carduri „virgine“, cu ajutorul cărora se făceau extrageri de numerar de la bancomate aflate pe raza judeţelor Mehedinţi şi Timiş.
Pentru a nu fi reperaţi de oamenii legii, Liviu Petre Trancă – şoferul grupului infracţional – schimba permanent traseele de deplasare, verificând în acest fel dacă sunt urmăriţi şi efectua permanent recunoaşteri în locurile unde se aflau dispuse bancomatele. Acestea erau alese cu atenţie, în locuri cât mai puţin expuse aglomeraţiei pietonale şi unde nu exista pază ori supraveghere video.
Grupul infracţional avea şi un găzduitor, în municipiul Timişoara, în persoana lui Eugen Ionuţ Firu, care avea şi sarcina de a stabili locurile cele mai bune de unde se puteau scoate bani în mod ilegal şi fără a fi reperaţi. Totodată, înainte de a da atacul la bancomate, membrii grupului îşi făceau curaj cu un strop de canabis.
Aceştia urmăreau să afle inclusiv perioadele de timp când erau alimentate bancomatele cu sume mari de bani, pentru a avea certitudinea că pot extrage cât mai mult numerar. După ce verificau atent locul ca să nu fie observaţi, începeau retragerile cu cardurile contrafăcute, acţiune care dura între 30 şi 40 de minute.

Ofensiva

Marţi, 15 septembrie, după o lungă perioadă de filaj, poliţiştii au declanşat ofensiva. Sub coordonarea procurorului DIICOT, s-au efectuat simultan 15 percheziţii la domiciliile aparţinând tuturor membrilor grupului, de unde oamenii legii au descoperit şi ridicat aparatură informatică, suporţi de stocare a datelor, documente false, înscrisuri, acte de proprietate asupra unor bunuri imobile şi autoturisme de lux care au legătură cu activitatea infracţională a membrilor grupului. În aceeaşi zi, procurorul a dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei membri ai grupării – Jan Gherghinescu, Liviu Petre Trancă şi Eugen Ionuţ Firu – acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de instrumente de plată electronice falsificate şi punerea în circulaţie a acestora, operaţiuni financiare frauduloase şi accesul fără drept la un sistem informatic. Ieri, procurorul DIICOT a cerut Tribunalului Mehedinţi emiterea unor mandate de arestare atât pe numele celor trei, cât şi, în lipsă, pentru partenerii lor Marian Viorel Roman şi Ionuţ Costinel Martinescu, dispăruţi de la domiciliu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci riscă până la 12 ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII